Taken

Taken (2008)

| BLU-RAY
  • 4

Varsin simppeli, joskin kovaotteinen tarina ex-agentista (Liam Neeson), jonka tytär kidnapataan Pariisissa.

julkaistu 2009-04-21 / päivitetty 21.04. klo 18:06

KUVA 4

Liam Neeson
Liam Neeson 

KUVA 3

Liam Neeson
Liam Neeson 

KUVA 2

Maggie Grace
Maggie Grace 

KUVA 1

Maggie Grace, Famke Janssen ja Liam Neeson
Maggie Grace, Famke Janssen ja Liam Neeson 

Taken

Ohjaus Pierre Morel
Näyttelijät Liam Neeson, Maggie Grace, Famke Janssen, Xander Berkeley, Katie Cassidy, Leland Orser
Maa Ranska
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Europa Corp., M6 Films, Grive Productions ja Scanbox Entertainment.
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Taken, jota ei pidä sotkea saman nimiseen tv-sarjaan, kertoo varsin simppelin tarinan entisestä CIA-agentista, Bryan Millsistä (Liam Neeson), jonka ainoa tytär Kim (Maggie Grace) napataan matkallaan Pariisissa. Kaappaajat ovat albanialaisia maahanmuuttajia ja he aikovat lyödä rahoiksi kauppaamalla tytön naisorjamarkkinoilla. Bryan lähtee kokemuksellaan ja koulutuksellaan etsimään tytärtään. Vanhalta työkaveriltaan saamiensa tietojen mukaan hänellä on 96 tuntia aikaa saada tyttärensä takaisin.

Tämä paremmin kuvaajana kannuksiaan hankkineen Pierre Morelin (Danny the Dog) ohjaama ja Luc Bessonin (mm. Jeanne d`Arc) tuottama/kynäilemä toimintapätkä samaistuu uusimpiin Bond elokuviin huomattavankin paljon, niin toimintakohtauksiltaan kuin myös päähenkilön, ex-agentti Bryanin luonteessakin. Armoa ei tunneta, turpaan vaan ja jos oikeita vastauksia ei saada niin kidutetaan kunnes niitä on tarjolla. Väkivaltaa elokuvasta ei siis puutu, melkeinpä voisi jopa sanoa sitä olevan liiaksikin kun jokaisessa action-kohtauksessa joku kuolee tai vähintäänkin piestään puolikuolleeksi. Hauska yksityiskohta on myöskin elokuvassa nähty veren määrä, joka on onnistuttu karsimaan yllättävänkin pieneen. Mitään isompia roiskumisia ei näytetä vaikka sarjatuliaseella ammutaan kymmenestä metristä.

Elokuvan tähdet, veteraani Liam Neeson (mm. Schindlerin lista), Maggie Grace ja Famke Janssen (Circus) ovat onnistuneet rooleissaan todella hyvin: Neeson esittää rautaisella otteella kostonhimoista isää, joka halajaa tyttärensä takaisin keinolla millä hyvänsä. Yltiösuositusta tv-sarja Lostista paremmin suurelle yleisölle tutuksi tullut Grace on puolestaan symppis surkuttelevana tyttärenä. Monissa pienemmissä rooleissa keitetty Janssen näyttelee tällä kertaa jokseenkin tympiintynyttä äitiä, joka on tietenkin eron jälkeen löytänyt uuden miehen eikä tahtoisi millään antaa ex-siippansa tavata tytärtään.

Taken (2008, Ranska) on muutenkin erittäin hyvin onnistunut toimintatuotos eivätkä action-rymistelyä kaipaavat pääse kyllästymään missään vaiheessa. Alku on toki hieman hidastempoinen, mutta muuten elokuva rullaa reippaasti eteenpäin, tosin enemmän toimintaelokuvia katselleille loppuratkaisu on jo ennalta arvattavissa. Siitäkin huolimatta juonenkäänteitä riittäisi elokuvaan jos toiseenkin.

Ja kerrankin pääsee myös sanomaan, että elokuva on liian lyhyt (90 min). Tämä kismittää etenkin siksi, että tiivistäminen on tehty suorien toimintaosuuksien kustannuksella.

Teksti: © 2009 Tuomo Keskinen

Blu-Ray: Scanbox Entertainmentin BRD julkaisu on laadultaan hyvätasoinen ja se esitetään alkuperäisellä 2.35:1 formaatilla. Pientä kohinaa on havaittavissa, mutta pääosin homma toimii ja elokuvassa on paljon kuvamateriaalia, joka tuo teräväpiirtoa hienosti esiin.

Ääniraitoja on kaksi: Dolby Digital 5.1 sekä selvästi parempitasoinen DTS HD. Surroundia löytyy, kuten eurovalmisteisessa toimintaelokuvassa tapana on. Toimintakohtaukset toistuvat kotiteatterista hyvin ja kaikkia kaiuttimia on hyödynnetty.

Varsinaista lisämateriaalia on vähän. 18 minuuttinen making of kooste on hyvätasoinen eikä sorru ylenpalttiseen itsekehuun, mutta juuri mitään uutta tai mullistavaa se ei nosta esiin. On silti hienoa seurata taitavien ammattilaisten toimintaa kulissien takana. Etenkin ohjaaja Pierre Morel on hyvin esillä.

Hieman turhahko, elokuvan keskivaiheilla nähtävän autokohtauksen story board vertailu on myös eksynyt levylle mukaan. Idea on jo monesti nähty eikä kuvien katselu nytkään jaksa kiinnostaa. Mukana on myös Scanboxin trailereita (myös Taken).

Lisämateriaali ei ole teräväpiirtona, eikä sitä ole tekstitetty suomeksi. Onneksi sentään englannin kieliset tekstit löytyvät, sillä valtaosa lisämateriaalista puhutaan ranskaksi. Takenin DVD-julkaisu sisältää täysin samat ekstramateriaalit, mutta näistä kahdesta blu-ray on silti sijoittamisen arvoinen kohde.

BRD teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202