Tabu - kiellettyä rakkautta

Tabu (1931)

| DVD
  • 3

Bora-Boran vitivalkoisillle hiekkarannoille sijoittuva Tabu on kertomus vanhojen perinteiden ja uuden ajattelumallin törmäyksestä: paikallisen kalastajanuorukaisen rakastettu on valittu saarten jumala…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 05.04. klo 21:09

KUVA 2

Tabu - kiellettyä rakkautta
Tabu - kiellettyä rakkautta 

KUVA 1

Tabu - kiellettyä rakkautta
Tabu - kiellettyä rakkautta 

Tabu - kiellettyä rakkautta

Ohjaus F. W. Murnau (ja Robert J. Flaherty)
Näyttelijät Anne Chevalier, Matahi, Hitu, Jules
Maa Yhdysvallat
Pituus 81 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1931 Murnau-Flaherty Productions ja Paramount Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

F. W. Murnaun ura Hollywoodissa oli ohi ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Ainoastaan kahden elokuvan (Auringonnousu, 1927 sekä Neljä paholaista, 1928) jälkeen hän oli valmis jättämään unelmakaupungin taakseen. Syy oli tuottaja William Foxissa, joka oli alkanut kahlitsemaan ohjaajansa visioita yhä ankarammalla kädellä. Saamaansa kohteluun kyllästyneenä Murnau jätti kolmannen elokuvansa (Suurkaupungin tyttö, 1930) kesken ja irtisanoi sopimuksensa. Hän lyöttäytyi yhteen Robert Flahertyn kanssa ja he suunnistivat Etelämerelle kuvaamaan elokuvaa paikallisten asukkaiden keskuuteen. Kahden suuren ohjaajan visiot poikkesivat kuitenkin toisistaan siinä määrin, että Flaherty jätti produktion kesken hyvissä ajoin jättäen lopullisen version Murnaun vastuulle. Murnaun viimeiseksi teokseksi jäänyt Tabu valmistui 1931.

Bora-Boran paratiisimainen saari Tahitilla. Helmenkalastaja Matahi on rakastunut nuoreen ja kauniiseen Reriin. Nuorten suhteelle tulee äkillinen ja vakava este, kun vanha heimopäällikkö tuo tiedon, jonka mukaan Reri on valittu saarelaisten jumalan seuraavaksi neitsyeksi. Näin Reristä tulee “tabu”, johon yksikään mies ei saa kuoleman uhalla koskea. Nuoret eivät tyydy kohtaloonsa, vaan Matahi käy yöllä vapauttamassa rakkaansa ja he pakenevat.

Mikäli kokonaisuutta arvioitaisiin pelkästään ulkonäöllisten seikkojen mukaan, olisi Tabu yksi mykän elokuvan suurimmista ja hienoimmista klassikoista. Se on Murnaun teosten tapaan erittäin näyttävä ja täynnä toinen toistaan tyylikkäämpiä, katsojaa hemmottelevia kuvia. Etelämeren idylli on tallennettu filmille ensiluokkaisella ammattitaidolla ja kuvaajana toiminut Floyd Crosby palkittiin täysin ansaitusti työstään Oscar-patsaalla.

Murnau oli parhaimmillaan silloin kun hänellä oli osaava työryhmä ympärillään. Saksassa hän oli saanut ajan hengen mukaisesti nauttia UFA:n parhaiden tekijöiden ammattitaidosta, samoin Hollywoodissa Fox oli valjastanut tähtiohjaajansa käyttöön studion osaavimmat tekijät. Mutta tällä kertaa Murnau oli omillaan, mikä näkyy myös lopputuloksessa. Yllättäen elokuvan heikoin lenkki ei olekaan paikalliset amatöörinäyttelijät, vaan Murnaun ja Flahertyn luoma käsikirjoitus, joka lupaavan alun jälkeen latistuu keskinkertaiseksi takaa-ajotarinaksi. Murnau, joka ohjasi parhaat elokuvansa käsikirjoittajavelho Carl Mayerin vahvojen tekstien pohjalta, ei saa nuorten rakkaustarinaan tarvittavaa syvyyttä missään vaiheessa. Mayerin ensiluokkainen apu olisi ollut tarpeen, sillä nyt roolihahmot jäävät etäisiksi, heidän kohtalonsa melko yhdentekeväksi ja draama latteahkoksi. Onnistunut loppu pelastaa kokonaisuutta hieman, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

Murnau kuului Chaplinin ohella mykän elokuvan viimeisiin puolestapuhujiin. Vaikka äänielokuva oli jo aikapäiviä sitten syrjäyttänyt edeltäjänsä, julkaistiin Tabu ohjaajan toiveiden mukaisesti mykkäelokuvana. Siitä tuli Murnaun uran suurimpia kaupallisia menestyksiä, josta ohjaaja itse ei päässyt koskaan nauttimaan. Murnau nimittäin kuoli auto-onnettomuudessa ennen elokuvansa ensi-iltaa, ainoastaan neljäkymmentäkaksivuotiaana.

Dvd: Milestonen R1-julkaisu ei ole kuvan ja äänen suhteen kovinkaan kaksinen. Kuva on yllättävän keskinkertainen, vaikka restauroinnissa onkin käytetty 35 mm:n lähdemateriaalia. Kuvassa on luonnollisesti naarmuja ja roskia, kuin myös puuttuvia ruutuja. Nämä eivät ole kovinkaan suuria haittatekijöitä, mutta sen sijaan kuvan paikoittainen epävakaus on häiritsevää. Kuva on myös pehmeä. Ääniraitakaan ei ole paras mahdollinen, vaikka Hugo Riesenfeldin säestys onkin tyylikästä. Monoraidalla esiintyy selvästi kohinaa varsinkin suuremmilla volyymeilla kuunneltuna.

Lisämateriaali on varsin laadukasta. Mukana on elokuvan mittainen kommenttiraita, ylijäänyttä kuvamateriaalia, traileri, kuvagalleria sekä lyhytelokuva Reri in Hollywood. Elokuva-asiantuntija Janet Bergstrom kertoilee mielenkiintoista informaatiota elokuvan teosta ja taustoista useammassakin osiossa.

Elokuva on julkaistu myös Euroopassa osana Eurekan Masters of Cinema -sarjaa.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202