Tabu - kiellettyä rakkautta

Tabu (1931)

| DVD
  • 3

Bora-Boran vitivalkoisillle hiekkarannoille sijoittuva Tabu on kertomus vanhojen perinteiden ja uuden ajattelumallin törmäyksestä: paikallisen kalastajanuorukaisen rakastettu on valittu saarten jumala…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 05.04. klo 21:09

KUVA 2

Tabu - kiellettyä rakkautta
Tabu - kiellettyä rakkautta 

KUVA 1

Tabu - kiellettyä rakkautta
Tabu - kiellettyä rakkautta 

Tabu - kiellettyä rakkautta

Ohjaus F. W. Murnau (ja Robert J. Flaherty)
Näyttelijät Anne Chevalier, Matahi, Hitu, Jules
Maa Yhdysvallat
Pituus 81 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1931 Murnau-Flaherty Productions ja Paramount Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

F. W. Murnaun ura Hollywoodissa oli ohi ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa. Ainoastaan kahden elokuvan (Auringonnousu, 1927 sekä Neljä paholaista, 1928) jälkeen hän oli valmis jättämään unelmakaupungin taakseen. Syy oli tuottaja William Foxissa, joka oli alkanut kahlitsemaan ohjaajansa visioita yhä ankarammalla kädellä. Saamaansa kohteluun kyllästyneenä Murnau jätti kolmannen elokuvansa (Suurkaupungin tyttö, 1930) kesken ja irtisanoi sopimuksensa. Hän lyöttäytyi yhteen Robert Flahertyn kanssa ja he suunnistivat Etelämerelle kuvaamaan elokuvaa paikallisten asukkaiden keskuuteen. Kahden suuren ohjaajan visiot poikkesivat kuitenkin toisistaan siinä määrin, että Flaherty jätti produktion kesken hyvissä ajoin jättäen lopullisen version Murnaun vastuulle. Murnaun viimeiseksi teokseksi jäänyt Tabu valmistui 1931.

Bora-Boran paratiisimainen saari Tahitilla. Helmenkalastaja Matahi on rakastunut nuoreen ja kauniiseen Reriin. Nuorten suhteelle tulee äkillinen ja vakava este, kun vanha heimopäällikkö tuo tiedon, jonka mukaan Reri on valittu saarelaisten jumalan seuraavaksi neitsyeksi. Näin Reristä tulee “tabu”, johon yksikään mies ei saa kuoleman uhalla koskea. Nuoret eivät tyydy kohtaloonsa, vaan Matahi käy yöllä vapauttamassa rakkaansa ja he pakenevat.

Mikäli kokonaisuutta arvioitaisiin pelkästään ulkonäöllisten seikkojen mukaan, olisi Tabu yksi mykän elokuvan suurimmista ja hienoimmista klassikoista. Se on Murnaun teosten tapaan erittäin näyttävä ja täynnä toinen toistaan tyylikkäämpiä, katsojaa hemmottelevia kuvia. Etelämeren idylli on tallennettu filmille ensiluokkaisella ammattitaidolla ja kuvaajana toiminut Floyd Crosby palkittiin täysin ansaitusti työstään Oscar-patsaalla.

Murnau oli parhaimmillaan silloin kun hänellä oli osaava työryhmä ympärillään. Saksassa hän oli saanut ajan hengen mukaisesti nauttia UFA:n parhaiden tekijöiden ammattitaidosta, samoin Hollywoodissa Fox oli valjastanut tähtiohjaajansa käyttöön studion osaavimmat tekijät. Mutta tällä kertaa Murnau oli omillaan, mikä näkyy myös lopputuloksessa. Yllättäen elokuvan heikoin lenkki ei olekaan paikalliset amatöörinäyttelijät, vaan Murnaun ja Flahertyn luoma käsikirjoitus, joka lupaavan alun jälkeen latistuu keskinkertaiseksi takaa-ajotarinaksi. Murnau, joka ohjasi parhaat elokuvansa käsikirjoittajavelho Carl Mayerin vahvojen tekstien pohjalta, ei saa nuorten rakkaustarinaan tarvittavaa syvyyttä missään vaiheessa. Mayerin ensiluokkainen apu olisi ollut tarpeen, sillä nyt roolihahmot jäävät etäisiksi, heidän kohtalonsa melko yhdentekeväksi ja draama latteahkoksi. Onnistunut loppu pelastaa kokonaisuutta hieman, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi.

Murnau kuului Chaplinin ohella mykän elokuvan viimeisiin puolestapuhujiin. Vaikka äänielokuva oli jo aikapäiviä sitten syrjäyttänyt edeltäjänsä, julkaistiin Tabu ohjaajan toiveiden mukaisesti mykkäelokuvana. Siitä tuli Murnaun uran suurimpia kaupallisia menestyksiä, josta ohjaaja itse ei päässyt koskaan nauttimaan. Murnau nimittäin kuoli auto-onnettomuudessa ennen elokuvansa ensi-iltaa, ainoastaan neljäkymmentäkaksivuotiaana.

Dvd: Milestonen R1-julkaisu ei ole kuvan ja äänen suhteen kovinkaan kaksinen. Kuva on yllättävän keskinkertainen, vaikka restauroinnissa onkin käytetty 35 mm:n lähdemateriaalia. Kuvassa on luonnollisesti naarmuja ja roskia, kuin myös puuttuvia ruutuja. Nämä eivät ole kovinkaan suuria haittatekijöitä, mutta sen sijaan kuvan paikoittainen epävakaus on häiritsevää. Kuva on myös pehmeä. Ääniraitakaan ei ole paras mahdollinen, vaikka Hugo Riesenfeldin säestys onkin tyylikästä. Monoraidalla esiintyy selvästi kohinaa varsinkin suuremmilla volyymeilla kuunneltuna.

Lisämateriaali on varsin laadukasta. Mukana on elokuvan mittainen kommenttiraita, ylijäänyttä kuvamateriaalia, traileri, kuvagalleria sekä lyhytelokuva Reri in Hollywood. Elokuva-asiantuntija Janet Bergstrom kertoilee mielenkiintoista informaatiota elokuvan teosta ja taustoista useammassakin osiossa.

Elokuva on julkaistu myös Euroopassa osana Eurekan Masters of Cinema -sarjaa.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202