Surfer dude

Surfer Dude (2008)

| DVD
  • 2

Huoleton surffari kadottaa elämänsä merkityksellisyyden komediallisesti köyhässä elokuvassa.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-07-13 / päivitetty 14.07. klo 20:08

KUVA 3

Matthew McConaughey
Matthew McConaughey 

KUVA 2

Alexie Gilmore ja Matthew McConaughey
Alexie Gilmore ja Matthew McConaughey 

KUVA 1

Surffari ja kamut
Surffari ja kamut 

Surfer dude

Ohjaus S.R. Bindler
Näyttelijät Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Alexie Gilmore
Maa Yhdysvallat
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Berk/Lane Entertainment, J.K. Livin Productions, Playtone Productions, Playtone, Winchester Capital Partners ja Nordisk Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

S.R.Bindlerin ohjaama sekä yhdessä Mark Gustawesin ja Cory Van Dyken kanssa käsikirjoittama Surfer Dude on komediaelokuvaksi harvinainen tapaus. Surffaajien maailmaa ja elämäntapaa käsittelevä elokuva tarttuu teemoihinsa niin aatteellisesti, että sitä on jo pakko hieman ihailla.

Kansainvälinen surffaustähti Steve Addington (Matthew McConaughey) saapuu Malibuun kavereidensa kanssa viettääkseen aikaa kuohuvan meren aallonharjoilla. Uuden sponsorisopimuksensa myötä Addington joutuu kuitenkin paikallisen mediapomon (Jeffrey Nordling) juttusille, jonka idea on muokata miehestä tosi-tv-tähti sekä visualisoida hänet videopeliin pelattavaksi hahmoksi. Huolimatta managerinsa (Woody Harrelson) suostutteluista Addington kieltäytyy tarjouksesta, mutta saa pian huomata että hinta vapaasta elämästä on suurempi kuin mitä hän olisi koskaan kuvitellutkaan.

Surfer Dude käsittelee vapaan sielun ideologiaa tarinansa kautta. Hedonistinen Addington edustaa oravanpyörästä irtautunutta yksilöä, jota koitetaan orjuuttaa nykyajan standardeihin median ja materialismin kautta. Yksinkertaisen surffarikundin elämän merkityksellisyyden on aina muodostanut meren aallot. Kun raivoava meri tyyntyy jää Addington potemaan eksistentialistista kriisiä, jonka keskellä raha, ruoho ja naiset unohtuvat sivuseikoiksi.

Elokuvan potentiaalinen nerokkuus nostaa päätänsä esiin edellä mainitun aihepiirin valossa, mutta kokonaisuus jää silti muotopuoliseksi. Ongelma on siinä, että Surfer Dude ei toimi komediana eikä sen henkilöhahmot ole järin kiinnostavia.

Matthew McConaugheyn karismavapaasti esittämä Addington supistuu lakonisesti haastavaksi tyhjäpääksi, joka ei ole järin hauska eikä sympaattinen. Elokuvan muu hahmokaarti kärsii samasta onttoudesta. Koomiset elementit loistavat täydellisesti poissaolollaan, ellei jonkun mielestä ”dude”-sanan jatkuva hokeminen ole erityisen hauskaa.

Surfer Dude onkin loppupeleissä tietoisesti kohderyhmälleen eli surffareille suunnattu elokuva, joka hylkii autuaasti pois suurimman osan katsojista.

DVD: Nordisk Filmin julkaisemasta DVD:stä ei pahemmin moitittavaa löydy. Anamorfisessa 1.77:1 formaatissa esitettävä kuva on laadultaan hyvä ja äänimaailmaa toistuu kirkkaana sekä voimakkaana Dolby Digital 5.1 muodossa.

Lisämateriaaleja levyltä ei löytynyt.

Teksti © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202