Sunshine Cleaning

Sunshine Cleaning (2008)

| DVD
  • 3

Pääkaksikkonsa (Amy Adams ja Emily Blunt) hyvin pinnalla pitämä indiepätkä aikuisuuden haasteista.

julkaistu 2009-10-15 / päivitetty 15.10. klo 18:06

KUVA 4

Amy Adams ja Emily Blunt
Amy Adams ja Emily Blunt 

KUVA 3

Emily Blunt ja Mary Lynn Rajskub
Emily Blunt ja Mary Lynn Rajskub 

KUVA 2

Amy Adams j Alan Arkin
Amy Adams j Alan Arkin 

KUVA 1

Amy Adams ja Jason Spevack
Amy Adams ja Jason Spevack 

Sunshine Cleaning

Ohjaus Christine Jeffs
Näyttelijät Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack, Steve Zahn, Clifton Collins Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Back Lot Pictures, Big Beach Films, Clean Sweep Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sunshine

Rikospaikkojen siivoaminen on ollut laboratoriopoliisiproseduraalien jälkijunassa viime aikoina esillä populaarikulttuurissa, joten oli kai vain ajan kysymys, kunnes joku rakentaisi sen ympärille ihmisläheisen draamakomedian. Ohjaaja Christine Jeffsin realisimin liepeillä liikkuva elokuva kertoo kahdesta sisaruksesta, joista yksi on tunnollisempi siivoojan töitä tekevä yksinhuoltaja Rose (Amy Adams) ja toinen identiteettiään etsivä harhailija Norah (Emily Blunt).

8-vuotiaan pojan (Jason Spevack) vaikeudet koulussa toimivat katalyyttina rikospaikkasiivousyrityksen perustamiselle, johon Rose houkuttelee mukaan siskonsa. Poika pitäisi tuottoisalla työllä saada parempaan kouluun. Siskokset etsivät itseään parisuhteiden ja arjen haasteiden maisemissa, taustalla varjoaan heittää äidin itsemurha, joka tapahtui jo heidän ollessaan pieniä. Välillä seuraillaan myös pojan ja leski-isoisän (Alan Arkin) suhdetta.

Elokuva on siis melko turvallista indieosastoa, jonka onnistuminen lepää näyttelijöiden ja käsikirjoituksen (Megan Holley) draaman vahvuuden varassa. Sunshine Cleaning on mise-en-sceneä myöten ammattitaitoista proosakerrontaa, josta mikään ei juuri pistä esille väärällä tavalla ja joka onnistuu hetkittäin vakuuttamaan vilpittömällä tunnelmalla. Klassista kolmen näytöksen kaavaa on muunnettu sen verran, että vastoinkäyminen ja loppuratkaisu ovat vähän kuin yksi ja sama loppunäytös.

Ei Sunshine Cleaning jätä kylmäksikään, mutta ehkä turhan pitkään vältelllään kunnon melodraamaa realistisuuden ja toisaalta indiekepeyden tavoittelussa. Monen keskiön tarinassa ei ole riittävästi jännitteitä ennen loppuvaiheita. Riittävyydestä voi toki kiistellä, sillä siinä mitä elokuva tekee, se onnistuu ennimmäkseen hyvin. Kuolema on elokuvan kelluva teema, mutta siitä ei saada sanottua arkisia viisauksia enempää.

Olennaisia vahvuuksia ovat alemman keskiluokan vaikeuksien näkökulma ja naispääosahahmot, jotka eivät näyttelijöidensä ansiosta taivu stereotyypeiksi. Koko keskeisen nelikon näyttely on onnistunutta, Amy Adams on erityisen vakuuttava itsestään epävarmana pärjääjänä, Alan Arkin on jälleen kerran kohtauksissaan hauska ja jämäkkä, mutta inhimillinen. Kun hänen luotettava isoisänsä näyttää henkisen rakoilun merkkejä, on kohtaus elokuvan vahvimpia. Vika on pikemmin käsikirjoituksessa, mutta lopussa kyynelillä näytellään liikaa ja hitusen päälleliimatun oloisesti.

Värimaailmaltaan tummanpuhuvan kuvamateriaalin leikkaus on makuuni edelleen hieman hätäistä, eikä selvästi laadukkaasta kuvauksesta oteta riittävästi irti. Ei pieni myönnytys pohdiskelevan kuvan suuntaan olisi tässäkään yhteydessä turhaa muodonpalvomista.

DVD: FS Filmin levyllä on kymmenen elokuvasta kaiketi hyvällä syyllä poistettua kohtausta. Anamorfinen 2.40:1 -laajakuvassa on paljon tunnelmallista filmin rakeisuutta, välillä värimaailmaltaan hieman himmeässä kuvassa on havaittavissa varjoja (astigmaattisuutta). 5.1 Dolby Digital ei joudu juuri koetukselle, kyseessä kun on puhe-elokuva, mutta se ajaa asiansa.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202