Sunshine Cleaning

Sunshine Cleaning (2008)

| DVD
  • 3

Pääkaksikkonsa (Amy Adams ja Emily Blunt) hyvin pinnalla pitämä indiepätkä aikuisuuden haasteista.

julkaistu 2009-10-15 / päivitetty 15.10. klo 18:06

KUVA 4

Amy Adams ja Emily Blunt
Amy Adams ja Emily Blunt 

KUVA 3

Emily Blunt ja Mary Lynn Rajskub
Emily Blunt ja Mary Lynn Rajskub 

KUVA 2

Amy Adams j Alan Arkin
Amy Adams j Alan Arkin 

KUVA 1

Amy Adams ja Jason Spevack
Amy Adams ja Jason Spevack 

Sunshine Cleaning

Ohjaus Christine Jeffs
Näyttelijät Amy Adams, Emily Blunt, Alan Arkin, Jason Spevack, Steve Zahn, Clifton Collins Jr.
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Back Lot Pictures, Big Beach Films, Clean Sweep Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sunshine

Rikospaikkojen siivoaminen on ollut laboratoriopoliisiproseduraalien jälkijunassa viime aikoina esillä populaarikulttuurissa, joten oli kai vain ajan kysymys, kunnes joku rakentaisi sen ympärille ihmisläheisen draamakomedian. Ohjaaja Christine Jeffsin realisimin liepeillä liikkuva elokuva kertoo kahdesta sisaruksesta, joista yksi on tunnollisempi siivoojan töitä tekevä yksinhuoltaja Rose (Amy Adams) ja toinen identiteettiään etsivä harhailija Norah (Emily Blunt).

8-vuotiaan pojan (Jason Spevack) vaikeudet koulussa toimivat katalyyttina rikospaikkasiivousyrityksen perustamiselle, johon Rose houkuttelee mukaan siskonsa. Poika pitäisi tuottoisalla työllä saada parempaan kouluun. Siskokset etsivät itseään parisuhteiden ja arjen haasteiden maisemissa, taustalla varjoaan heittää äidin itsemurha, joka tapahtui jo heidän ollessaan pieniä. Välillä seuraillaan myös pojan ja leski-isoisän (Alan Arkin) suhdetta.

Elokuva on siis melko turvallista indieosastoa, jonka onnistuminen lepää näyttelijöiden ja käsikirjoituksen (Megan Holley) draaman vahvuuden varassa. Sunshine Cleaning on mise-en-sceneä myöten ammattitaitoista proosakerrontaa, josta mikään ei juuri pistä esille väärällä tavalla ja joka onnistuu hetkittäin vakuuttamaan vilpittömällä tunnelmalla. Klassista kolmen näytöksen kaavaa on muunnettu sen verran, että vastoinkäyminen ja loppuratkaisu ovat vähän kuin yksi ja sama loppunäytös.

Ei Sunshine Cleaning jätä kylmäksikään, mutta ehkä turhan pitkään vältelllään kunnon melodraamaa realistisuuden ja toisaalta indiekepeyden tavoittelussa. Monen keskiön tarinassa ei ole riittävästi jännitteitä ennen loppuvaiheita. Riittävyydestä voi toki kiistellä, sillä siinä mitä elokuva tekee, se onnistuu ennimmäkseen hyvin. Kuolema on elokuvan kelluva teema, mutta siitä ei saada sanottua arkisia viisauksia enempää.

Olennaisia vahvuuksia ovat alemman keskiluokan vaikeuksien näkökulma ja naispääosahahmot, jotka eivät näyttelijöidensä ansiosta taivu stereotyypeiksi. Koko keskeisen nelikon näyttely on onnistunutta, Amy Adams on erityisen vakuuttava itsestään epävarmana pärjääjänä, Alan Arkin on jälleen kerran kohtauksissaan hauska ja jämäkkä, mutta inhimillinen. Kun hänen luotettava isoisänsä näyttää henkisen rakoilun merkkejä, on kohtaus elokuvan vahvimpia. Vika on pikemmin käsikirjoituksessa, mutta lopussa kyynelillä näytellään liikaa ja hitusen päälleliimatun oloisesti.

Värimaailmaltaan tummanpuhuvan kuvamateriaalin leikkaus on makuuni edelleen hieman hätäistä, eikä selvästi laadukkaasta kuvauksesta oteta riittävästi irti. Ei pieni myönnytys pohdiskelevan kuvan suuntaan olisi tässäkään yhteydessä turhaa muodonpalvomista.

DVD: FS Filmin levyllä on kymmenen elokuvasta kaiketi hyvällä syyllä poistettua kohtausta. Anamorfinen 2.40:1 -laajakuvassa on paljon tunnelmallista filmin rakeisuutta, välillä värimaailmaltaan hieman himmeässä kuvassa on havaittavissa varjoja (astigmaattisuutta). 5.1 Dolby Digital ei joudu juuri koetukselle, kyseessä kun on puhe-elokuva, mutta se ajaa asiansa.

Teksti: © 2009 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202