Submarino

Submarino (2010)

| DVD
  • 4

Dogma-pioneeri Thomas Vinterbergin Submarino on ravisuttava draama yhteiskunnan laidalta.

julkaistu 2011-01-26 / päivitetty 22.10. klo 21:09

KUVA 4

Patricia Schumann ja Jakob Cedegren
Patricia Schumann ja Jakob Cedegren 

KUVA 3

Morten Rose ja Jakob Cedegren
Morten Rose ja Jakob Cedegren 

KUVA 2

Jakob Cedegren ja Peter Plauborg
Jakob Cedegren ja Peter Plauborg 

KUVA 1

Mads Broe ja Sebastian Bull Sarning
Mads Broe ja Sebastian Bull Sarning 

Submarino

Ohjaus Thomas Vinterberg
Näyttelijät Jakob Cedergren, Peter Plaugborg, Gustav Fischer Kjærulff, Patricia Schumann, Helene Reingaard Neumann, Morten Rose, Morten Rose
Maa Tanska
Pituus 110 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Submarino poster

Dogma-pioneeri Thomas Vinterbergin Submarino on vaikuttava draama kahdesta alkoholistiäidin pojasta, joille arki yhä aikuisuudessa näyttäytyy taisteluna hävityssä sodassa. Elokuvakonventiosta poiketen ympäröivä maailma ei töni lempeästi oikeaan suuntaan.

Herkästi kuvatussa avauksessa pojat, 12-vuotias Nick (Sebastian Bull Sarning) ja pikkuveli (Mads Broe) pitävät vastasyntyneelle veljelleen kastajaistilaisuuden. Lakana toimii kirkkona.

Kaikki menee kammottavasti pieleen, kun väkivaltaiselta äidiltä piilotettu viinapullo tyhjenee, isoveljien kokeillessa miltä tuntuisi elää hetki ilman liian aikaisin annettua vastuuta. Siitä leikataan lähes suoraan aikuisuuteen. Tapahtumaan ei viitata, mutta se on läsnä loppuun saakka.

Pääosan Jakob Cedegren on sekä väkivaltaan että empatiaan kykenevän aikuisen Nickin roolissa ilmiömäinen. Kasvot peittävän parran takaa nähdään tuskin puolikasta hymyä. Apatia ja viha muodostavat näkyvien tunteiden skaalan. Ohjaajan mukaan Nick on se väkivaltainen kusipää lähiräkälästä, josta on mahdoton pitää. Cedegren ja metodisesti rakennettu tarina tekevät “mahdottomasta” mahdollista.

Tyttöystävä Sofie (Patricia Schumann) antaa ruumiinsa kaikkien käytettäväksi. Veli (Peter Plauborg) on nyt itse 6-vuotiaan Martinin (Gustav Fischer Kjærulf) isä. Kalpea huumeaddikti on olemassa vain poikansa vuoksi, ote Nickiin on jo livennyt.

Morten Rosen henkilöimä lihava pervertikko, kolmekymppinen neitsyt Ivan on Nickin vanha koulukaveri. Nick yrittää auttaa säälittävää olentoa, muttei halua nähdä, että vuodet kadulla ovat tehneet tästä epävakaan. Ovela esittely ja ensikohtaaminen takaa kuitenkin hahmolle sympatian myötätuulen.

Hienosyisistä, pinnan alla tukehtuvista hahmoistaan ja alaluokan pelkistetystä todellisuudesta Vinterberg rakentaa väkevän näkymän, jota ei mielellään kohtaisi.

Submarino on kuva paikasta, jossa perusturvallisuutta ei ole ja seuraava onnettomuus odottaa horisontissa. Raha tai raaka tahdonvoima eivät ratkaise näitä ongelmia. Suhde maailmaan on jo varhain notkahtanut sijoiltaan, eivätkä itseterapiat – viina, huumeet, raha, väkivalta, seksi – muuta mitään. Valoakin on, hahmojen haparoivia askeleita eteenpäin.

Harmaan sävyissä 16 millimetrin filmille kuvatut Kööpenhaminan työläisalueet muodostavat päähenkilöidensä ankaran fyysisen ympäristön ja henkisen maiseman, kuten niin usein ihmisyhteisöissä. Halpa retoriikka asenteesta ja päättäväisyydesta kaikuu näillä kaduilla nihilisminä.

Kaksi kertaa, tragedian hetkellä, valot hiipuvat Nickin ympäriltä. Otoksissa kasvoille lankeaa vain himmeä läikkä pimeyden keskeltä. Submarino ei ole toivoton elokuva, muttei liioin elokuva toivosta. Katharsis olisi liian kimaltavaa tähän todellisuuteen.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun anamorfinen 1.78:1 -laajakuva on sinertävä ja kohiseva, kuten alkuperäinen filmimateriaalikin. Dolby Digital 5.1 -ääniraidassa ei ole moittimista.

Tanskankielisinä ekstroina materiaalia kuvauksista ja tekijöiden haastatteluja (yht. 14 min.), elokuvan traileri sekä Vinterbergin lyhytelokuva Poika, joka käveli takaperin (37 minuutia). DVD-valikko on tanskaksi eikä ekstroja ole tekstitetty. Kiinnostava lisämateriaali menee aika lailla hukkaan kaikille, jotka eivät ymmärrä kieltä.

Teksti: © 2010-11 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202