Street Kings

Street Kings (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Etsivä Tom Ludlow (Keanu Reeves) nauttii pomonsa sekä useimpien virkaveljiensä kunnioitusta. Tai ainakin niin Ludlow luulee kunnes huomaa joutuneensa syntipukiksi kun hänen entinen partnerinsa ammutaa…

julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 23.05. klo 15:03

KUVA 4

Chris Evans, The Game ja Keanu Reeves.
Chris Evans, The Game ja Keanu Reeves. 

KUVA 3

Hugh Laurie ja Forest Whitaker.
Hugh Laurie ja Forest Whitaker. 

KUVA 2

Amaury Nolasco, Keanu Reeves ja John Corbett.
Amaury Nolasco, Keanu Reeves ja John Corbett. 

KUVA 1

Keanu Reeves.
Keanu Reeves. 

Street Kings

Ohjaus David Ayer
Näyttelijät Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans
Maa Yhdysvallat
Pituus 109 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Regency Enterprises, Yari Film Group (YFG), 3 Arts Entertainment, Emmett/Furla Films ja FS-Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Street Kings on jokaista toimintaelokuvien kliseetä hyväksikäyttävä toimintapläjäys. Etsivä Tom Ludlow (Keanu Reeves) on perinteinen omien sääntöjensä mukaan toimiva sankari. Hän nauttii pomonsa sekä useimpien virkaveljiensä täyttä kunnioitusta ja hyväksyntää. Tai ainakin niin Ludlow luulee kunnes huomaa itse joutuneensa syntipukiksi kun hänen entinen partnerinsa ammutaan. Tästä alkaa kissa-hiirileikki, jonka tiimellyksessä selviää kuinka syvälle korruption juuret ovat kaivautuneet.

Keanu Reeves (The Matrix) on niin kivikasvoinen, ettei naama väänny esittämään kuin kolmea tunnetilaa: normaali olotila, vihainen ja surullinen. Näistä kaksi jälkimmäistä ovat niin lähekkäin toisiaan, että niiden erottaminen on useasti ponnistelujen takana, joskus jopa miltei mahdotonta. Silti, Keanu on vaan niin kova jätkä, että hänelle antaa anteeksi näyttelijätaitojen puutteellisuuden. Tuttuja kasvoja pursuavan näyttelijäkaartin suoritukset ovat muutoin peruskamaa. Ei mitään moitittavaa, muttei kehuttavaakaan. Tosin tästä voi syyttää suurimmaksi osaksi käsikirjoitusta ja ohjausta, sillä jokainen henkilöhahmo pursuaa testosteronia niin, että feministejä heikottaa. Ainoat jotka tekevät perussuorituksellakin mainitsemisen arvoista jälkeä ovat poliisikapteeneita esittävät Forest Whitaker (Vantage Point) ja Hugh Laurie (Flight of the Phoenix). Niinkuin aina.

Training Dayn kirjoittanut David Ayer istuu tällä kertaa ohjaajan pallilla. Ei siinä mitään, sillä Ayerin ensimmäinen ohjaustyö Harsh Times (2005) oli ihan mukiin menevää toimintaa. Street Kingsissä Ayer jatkaa samalla tutuksi tulleella kestopinnoitteisella tiellä, mutta ei onnistu tällä kertaa tekemään niin mainiota jälkeä kuin menneisyyden huipputyö olisi antanut odottaa. Lisäksi kun käsikirjoittajina Street Kingsissä ovat James Ellroy (romaanit: L.A. Confidential, Musta Dahlia) ja Kurt Wimmer (Cubic, The Recruit) elokuvalta voisi toivoa paljon enemmän.

Kuvaustyylinä käytetään nykyään jo niin vakiintunutta heiluvien ja nopeiden kameranliikkeiden sekä vielä nopeampien leikkauksien sekoitusta. Tämän ilmeisesti pitäisi korostaa toimintaa tai jotain, vissiin. Kyseinen tyyli on jo tuttu niin monesta elokuvasta ja sarjasta, että se puuduttaa jo paljon. Allekirjoittanut ei ole ikinä ollut tällaisen tyylin fani. Itseasiassa se vain onnistuu tekemään kaikesta sekavaa.

Street Kingsistä tulee pakostakin mieleen, että elokuva olisi tehty Keanu Reevesin ponnahdusalustaksi toimintasankareiden kuolemattomaan joukkoon sekä Hugh Laurien mahdollisuudeksi näyttää, että hän osaa muutakin kuin esittää itsekeskeistä ja vittuilevaa lääkäriä. Mikäs siinä, kyllä Keanu toivotetaan varmasti tervetulleeksi Schwarzenegger-landiaan ja Hugh osaa varmasti näytellä myös itsekeskeistä ja vittuilevaa poliisia tai jopa konduktööriäkin. No mutta, jos pidit David Ayerin edellisistä pätkistä pidät kyllä tästäkin. Jos eivät shoot em’ up-leffojen kliseet eivätkä halki poikki pinoon –toiminta aiheuta närästystä tai pahoinvointia on Street Kings oman genrensä perustuotoksena menevän hyvää viihdettä.

Teksti © 2008 Tomi Jokinen

Blu-ray: Kuvanlaatu tässä FS-Filmin julkaisussa on erittäin mainio. Elokuvan synkät värisävyt pääsevät blu-rayn avulla oikeuksiinsa eikä enää tarvitse silmät kierossa tirkistellä kun ei erota mustaa harmaasta. Päivänvalossa kuvatuissa kohtauksissa kuva on terävä ja korostaa yksityiskohtia hienosti. Kuvaformaatti on 2.40:1

Audioraitana pyörii tuhti DTS HD 5.1. Street Kings on toimintapainotteinen leffa, joten kotiteatterin omistajat pääsevät nauttimaan tehosteista oikein kunnolla. Ääniosasto ansaitsee kaikki mahdolliset krediitit.

Lisämateriaaliherkkua on tarjolla runsaasti. Ohjaajan kommenttiraita on David Ayerin yksinpuhelua, mutta varsin mielenkiintoista sellaista. Ayer paljastaa kaiken tietämisen arvoisen elokuvan purkittamisesta ja antaa samalla pikkukivoja vinkkejä aloitteleville kotikuvaajille. Teksitetty suomeksi.

Blu-ray 2.0 profiilin soittimissa käytössä on ns. bonusview toiminto, eli eräänlainen videoitu kommenttiraita. Ne, joilla on profiilin 1 tai 1.1. soitin voivat katsella tämän Under surveillance: Inside the World of Street Kings nimisen maratonin joko pätkissä tai yhteen kyytiin. Kaikkiaan osioita tässä taustadokkarissa on 37 kpl, yhteiskestoltaan saman verran minuuteissa. Osio sisältää paljon tietoa itse elokuvasta, mutta myös ylipäätään poliisin ammatista. Äänessä ovat David Ayer, musiikkiosaston miehet ja eri asiantuntijat.

Koosteita levyltä löytyy kolme. Ensimmäinen, Street Rules: Rolling with David Ayer and Jaime Fitzsimons on sitä mitä nimestä voi päätellä, eli katsoja istutetaan 17 minuutin ajaksi ohjaajan ja poliisiasiantuntijan autoon. Siinä he sitten kiertelevät halki elokuvan kuvauspaikkojen, muistelevat entisaikoja ja kuvauspäiviä. Street Rules tuntuu väkisin tehdyltä ja himpun verran turhalta. Toinen kooste, L.A. Bete Noir on viisiminuuttinen katsaus käsikirjoituksen luomisen kiehtovaan maailmaan. Viimeisessä koosteessa, Street Credissä (4min) Ayer, Cedric the Entertainer, The Game ja Common kertoilevat kuinka katu-uskottava leffa oikeastaan onkaan…

Poistetut kohtaukset on ihan mielenkiintoista katsottavaa, luonnollisesti ohjaajan kommenteilla. Kaikkiaan elokuvasta karsittiin 45 minuutin edestä tavaraa, joista blu-raylle on taltioitu n. 12 minuuttia.

Vaihtoehtoiset otokset (11 kpl / 29 min) on myös näppärä lisä. Yleensä olemme tottuneet katselemaan vaihtoehtoisia loppuratkaisuja, mutta nyt meille esitellään siis vaihtoehtoisia kohtauksia keskeltä elokuvaa.

Vignettes (5 kpl / 8min) featurette kertoo stunt kohtauksista, näyttelijöistä, henkilöhahmojen taustoista ja pienistä yksityiskohdista. Nopealla temmolla etenevä featurette ei pahemmin syvenny aiheisiin ja on siksi vain kevyt välipala.

Lisämateriaalien osasto ei ole mitään, ellei sieltä löyty Behind the scenes featurettea. BTS:t ovat yleensä ylipitkiä, mutta Street Kingsissä BTS:llä on kestoa vaivaiset neljä minuuttia ja se on vain hätäinen raapaisu näyttelijöiden ampumisharjoituksiin, autolla ajoon, visuaalisiin tehosteisiin ja kulisseissa piipahtamiseen.

Ekstroista viimeinen on elokuvan traileri (2 min).

Kaikki lisämateriaalit on saatavilla suomitekstein. FS Filmin blu-ray on kaikenkaikkiaan perusasiallinen paketti. Ulkonäöllä ei taaskaan irtopisteitä kerätä ja samaa voi sanoa “valikkomusasta” jonka vinkuna pistää vauhtia orastavaan päänsärkyyn. Kuumeilua aiheutti myös se, että valikkonappi ei totellut käyttäjäänsä, vaan mikäli ekstramateriaalin puolelle eksyi, sieltä pääsi pois vain skip toiminnolla. Niin tai katsomalla kaiken loppuun asti…

BRD teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202