State of Things, The

Der Stand der Ringe (1982)

| DVD
  • 4

The State of Things on ihmissuhdedraamalla höystetty kertomus elokuvanteon vaikeudesta.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-06-19 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 4

Patrick Bauchau
Patrick Bauchau 

KUVA 3

Samuel Fuller
Samuel Fuller 

KUVA 2

The State of Things
The State of Things 

KUVA 1

The State of Things
The State of Things 

State of Things, The

Ohjaus Wim Wenders
Näyttelijät Patrick Bauchau, Isabelle Weingarten, Rebecca Pauly, Jeffrey Kime, Samuel Fuller, Allen Garfield
Maa Länsi-Saksa / Portugali / Yhdysvallat
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1982 Gray City, Pro-ject Filmproduktion, Road Movies Filmproduktion, V. O. Filmes, Wim Wenders Productions, Zweites Deutsches Fernsehen
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“Stories exist only in stories.”

Elokuvan teosta kertovia filmejä on tehty kasapäin. Federico Fellinin omaelämäkerrallinen klassikko (1963) lukeutuu niihin vahvasti vertauskuvallisiin aihepiirin teoksiin, joille kriitikot kumartelevat estoitta. Vaikka itsekin pidän Fellinin hienosta teoksesta, tunnen perinteisemmällä tyylillä elokuvien teosta kertovat filmit huomattavasti mielekkäimmiksi jo pelkästään helpomman lähestymistapansa vuoksi: katsojan ei tarvitse välttämättä osata tulkita tekijöiden sielunmaisemaa, riittää kun tietää mistä elokuvien teossa oikein on kyse. Tällainen selkeä ja helposti lähestyttävissä oleva metaelokuva on myös Wim Wendersin vuonna 1982 ohjaama The State of Things (Der Stand der Dinge).

Veteraaniohjaaja Friedrich Munro on työstämässä 11. elokuvaansa Portugalissa, lähellä Lissabonia. ”Selviytyjät” –nimisen halpatuotannon on tarkoitus kertoa postapokalyptisesta ajasta, jossa ryhmä eloonjääneitä yrittää löytää tiensä merelle ennen kuin auringon kuumuus sulattaa heidät. Mutta työryhmän varat loppuvat kesken kuvausten, eikä ohjaaja Munron auta kuin lähteä Los Angelesiin etsimään heidän kadonnutta tuottajaansa, salaperäistä herra Gordonia. Gordonista ja hänen rahoistaan riippuu täysin elokuvan tulevaisuus.

Wendersillä tuntuu olleen 1980-luvun alussa mielenkiintoa näyttää rivikatsojille elokuvantekijän elämää useammaltakin kantilta. Nicholas Rayn viimeisistä hetkistä kertova Nick’s Film – Lightning Over Water (1980) oli henkilökohtainen, vaikeasti lähestyttävä puolidokumentti syöpään kuolevasta suurohjaajasta ja hänen viimeisestä elokuvaprojektistaan. Cannesin elokuvafestivaaleilla valmistunut Room 666 (Chambre 666) esitteli hyvin pelkistetysti elokuva-alan ihmisten mielipiteitä perinteisen elokuvan tulevaisuudesta. Aivan kuin jatkumoksi The State of Things kertoo elokuvanteosta siten, kuin me tavalliset katsojat sen käsitämme. Lopputulos on miellyttävää katsottavaa, elokuvaa yksinkertaisimmillaan.

The State of Thingsissä Wenders on keskittynyt ainoastaan olennaiseen ja jättänyt kaikenlaisen elokuvien tekoon liittyvän mystiikan sikseen. Tarinan keskipisteenä on pieni elokuvaryhmä, joka yrittää tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Sen henkilöt ovat positiivisella tavalla omalaatuisia, joten heistä jaksaa kiinnostua. Tarina kulkee napakasti eteenpäin ja ainoastaan loppuvaiheilla kerronnan intensiivisyys laskee sen verran, että hienoinen tiivistys olisi ollut paikallaan. Kuvaukseltaan The State of Things on erittäin komeaa katseltavaa ja niukka musiikin käyttö sopii kokonaisuuteen hyvin.

Wendersin henkilöohjaus on tässäkin elokuvassa onnistunutta. Näyttelijät tekevät kauttaaltaan laatutyötä, mutta ainoastaan pääosien esittäjiä lukuun ottamatta muu ryhmä jää kasvottomaksi. Patrick Bauchau ohjaaja Munrona, elokuvaveteraani Samuel Fuller eksentrisenä kameramies Joena sekä tuottaja Gordonia esittävä Allen Garfield nousevat kirkkaasti muiden yläpuolelle, eikä siinä kyllä mitään väärää olekaan, heistähän elokuva pääasiassa kertoo. Halpafilmituottaja Roger Corman esittää Gordonin lakimiestä ja ohjaaja Wenders vilahtaa junamatkustajana.

The State of Things on Wim Wendersin parhaimmistoa. Se on teknisesti erittäin korkealaatuinen elokuva ja sen näyttelijät ovat tasavahvasti hyviä jokainen. Ainoa huomauttamisen aihe on tarinassa, jota olisi voinut hivenen tiivistää. Elokuvien teosta kiinnostuneille tämä ihmissuhdedraama aukeaa varmasti paremmin kuin 8½:n kaltaiset symboliikalla varustetut teokset.

“Life is in colour, but black and white is more realistic.”

DVD: The State of Things on osa Sandrew Metronomen julkaisemaa The Wim Wenders Collection II:sta. Laajakuva (anamorfinen 1.78:1) on hieman keskivertoa parempi, mutta puutteensa siinäkin on: kuvassa on kohinaa, digitaalista pehmeyttä ajoittain sekä siellä täällä reunaterävöitystä. Katselunautintoa seikat eivät kuitenkaan haittaa, ellei aivan tiukkapipoisimpiin puristeihin lukeudu. Ääniraitoja on mukana kolme (DD 2.0, DD 5.1, dts), joissa ei ole valittamista – monikanavaääntä ei tosin välttämättä tarvitse, sillä suurin osa toiminnoista painottuu etukanaviin. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Lisämateriaalia ei levyllä ole ollenkaan.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202