Star Trek

Star Trek (2009)

| DVD
  • 4

J.J. Abramsin ohjaama uusi Star Trek on esimerkillinen 2000-luvun sci-fi-seikkailu, josta ei puutu toimintaa.

julkaistu 2009-11-06 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Kirk ja lumiplaneetan hirviö
Kirk ja lumiplaneetan hirviö 

KUVA 3

Pääpahis Nero (Eric Bana)
Pääpahis Nero (Eric Bana) 

KUVA 2

U.S.S. Kelvin
U.S.S. Kelvin 

KUVA 1

Chekov (Anton Yelchin), James T. Kirk (Chris Pine), Scotty (Simon Pegg), Bones (Karl Urban), Sulu (John Cho) ja Uhura (Zoë Saldana)
Chekov (Anton Yelchin), James T. Kirk (Chris Pine), Scotty (Simon Pegg), Bones (Karl Urban), Sulu (John Cho) ja Uhura (Zoë Saldana)  

Star Trek

Ohjaus J.J. Abrams
Näyttelijät Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana, Bruce Greenwood, Karl Urban, Zoe Saldana, Simon Pegg, John Cho, Winona Ryder, Ben Cross, Anton Yelchin
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Bad Robot, Paramount Pictures, Spyglass Entertainment ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kauan odotettu ja täysin uudistettu Star Trek on viimeinkin saapunut Suomeen. Lähinnä TV-tuotantojen (Lost, Alias, Fringe) parissa nimensä tehnyt ja kannuksensa ansainnut ohjaaja/tuottaja/kirjoittaja J.J. Abrams on saanut vastuulleen suunnattoman urakan: hardcore trekkerit eivät suvaitse epäonnistumisia, ja Paramountilla on panokset korkealla. Star Trek-franchise – jonka edellinen osa Star Trek – Nemesis nähtiin valkokankailla vuonna 2002 – pitäisi taas saada jaloilleen, uuden sukupolven suosioon – ja ennen kaikkea rahaa tuottamaan.

Abramsin valitseminen elokuvan ohjaajaksi on merkki uuden aikakauden alusta Star Trek-sarjalle, siispä tuntuukin luonnolliselta suunnata katseet aivan tarinan alkuun, aikaan, jolloin legendaariset James T. Kirk (Chris Pine) ja Spock (Zachary Quinto) olivat vielä nuoria miehiä. Jälleen kerran ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla, kun uusiseelantilaisilta moottoripyöräjengiläisiltä näyttävät ulkoavaruuden olennot saapuvat kostoretkelle. Julmat oliot, joita johtaa häijy Nero (Eric Bana) kaappaavat tähtilaiva U.S.S. Enterprisen kapteenin Christopher Piken (Bruce Greenwood), jolloin nuoret Kirk ja Spock – jotka ovat varsin erilaisina persoonina jatkuvalla törmäyskurssilla – joutuvat vastuupaikoille. Apunaan heillä on onneksi vanhoista elokuvista ja sarjasta tuttu jengi: lääkäri ”Bones” McCoy (Karl Urban), Nyota Uhura (Zoe Saldana), Scotty (Simon Pegg), Hikaru Sulu (John Cho) ja Chekov (Anton Yelchin). Vanhalla kunnon porukalla lähdetään siis pelastamaan kapteenia ja siinä ohessa koko maapalloa ja ihmiskuntaa.

Vaikka Abramsin TV-tuotannot eivät ole aina tasollaan häikäisseet, on myönnettävä, että Star Trek on paljon parempi kuin mitä alun perin uskalsi toivoa. Star Trek on vuonna 2009 fuusio uutta ja vanhaa. Toisaalta Abramsin Star Trek on visuaalisesti lähestulkoon hienointa ja uudenaikaisinta sci-fi seikkailua, mitä koskaan on valkokankaalla nähty, mutta toisaalta 60-luvun sarjaakaan ei ole unohdettu. Fanit tulevat löytämään niin dialogista, juonesta, muotoilusta kuin puvustuksestakin paljon viittauksia aikaisempiin Star Trek-elokuviin ja sarjoihin. Abrams on siis onnistunut kääntämään mahdollisen rasitteen – alkuperäisen Star Trekin varjon – edukseen. Nyt homma toimii niin vanhoille kuin uusillekin sci-fi seikkailujen ystäville.

Puhtaana sci-fi seikkailuna Star Trek on vauhdikas, visuaalisesti häikäisevän hieno ja viihdyttävä elokuva, joka toimii siis oman genrensä sisällä poikkeuksellisen hyvin. Kysymyksessä on runsaasti toimintaa ja huumoria sisältävä vanha kunnon avaruusseikkailu, päivitettynä versiona tietenkin.

Kaikesta hyvästä huolimatta pientä moitettakin voi antaa, mutta vain pientä. Tarina etenee paikoitellen hieman sekavasti ja vaikka jatkuva aikamatkustelu kuuluukin Star Trekin legendaarisimpiin perinteisiin, se tekee kokonaisuudesta jokseenkin sekaisen. Yksityiskohdat saattavat välillä siis jäädä hieman epäselviksi, mutta kokonaisuutta tuo ei useimpien silmissä latista.

Nuoret näyttelijät muodostavat lievästi sanottuna energisen ja värikkään näyttelijäkaartin, ja työnsä he hoitavat kunnialla. Kapteeni Kirkkiä esittävä Chris Pine korostaa elokuvan alkupuolella henkilöhahmonsa kovanaamaisuutta vähän turhankin paljon, mutta elokuvan edetessä myös henkilöhahmo kehittyy, ja Pine rauhoittuu. Spockia esittävä Zachary Quinto on tehnyt läksynsä huolella, ja esittää kylmän viileää vulkanuslaista perinteitä kunnioittaen. Star Trek-fanit ilahtunevat siitäkin, että vanha kunnon Spock, eli Leonard Nimoy on kaivettu eläkepäiviltä taas valkokankaalle, eikä edes ihan pieneen rooliin. Nimoy hoitaa homman asiaan kuuluvan kuivasti ja aina pätevästi, kuten 60-luvullakin.

Vuonna 1966 avaruusmatkansa aloittanut Star Trek on siis saapunut lukuisten TV-sarjojen ja elokuvien jälkeen 2000-luvulle komeampana kuin koskaan. Paramount on ottanut pieniä riskejä uuden Star Trek-elokuvansa kanssa, mutta rohkenen väittää, että nuo riskit kannattivat. Star Trek on varmasti yksi vuoden suurimpia elokuvia ja tulee tukevoittamaan Paramountin rahakirstua kiitettävästi. Jatko-osa on itsestäänselvyys, ja mielenkiintoista onkin nähdä, kuinka suuriin mittasuhteisiin tämä uusi ja laajempaa katsojaryhmää miellyttävä franchise tulee kasvamaan. Eipä taida olla muuta kuin avaruus rajana. Jos sekään.

DVD: Paramountin DVD-julkaisu ei teknisellä tasolla tuota pettymystä varmaan yhdellekään trekkerille. 2.40:1 anamorfinen laajakuva on erittäin hyvälaatuinen, ja ääniraitana DD 5.1 tuntuu erittäin jykevältä.

Lisämateriaaleja on ikävä kyllä melko niukalti. Mukana on making of-dokumentti nimeltään “New Vision” (n. 20 min.), joka on melko tiivis ja pinnallinen vilkaisu Star Trek-perinteisiin ja uuden filmatisoinnin haasteisiin. Lisäksi levyltä löytyy n. 6-minuuttinen gag reel. Hieman laimean lisämateriaalipuolen pelastaa Abramsin, Bryan Burkin (tuottaja), Alex Kurtzmanin (käsikirjoittaja ja tuottaja), Damon Lindelofin (tuottaja) ja Roberto Orcin varsin monipuolinen kommenttiraita.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202