Speed Racer

Speed Racer (2008)

| BLU-RAY
  • 1

Matrix-trilogian luoneet Wachowski-veljekset ovat palanneet ohjaajiksi visuaalisesti innovatiivisen toimintaelokuvan Speed Racerin myötä. Emile Hirsch näyttelee nuorta kilpa-ajajaa, Speed Raceria, jok…

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 22.09. klo 15:03

KUVA 4

Roger Allam, Susan Sarandon ja John Goodman
Roger Allam, Susan Sarandon ja John Goodman 

KUVA 3

Taas se kaahaa.
Taas se kaahaa. 

KUVA 2

Emile Hirsch
Emile Hirsch  

KUVA 1

Kovaa mennään! Ja liukkaasti!
Kovaa mennään! Ja liukkaasti! 

Speed Racer

Ohjaus Andy Wachowski ja Larry Wachowski
Näyttelijät Emile Hirsch, Matthew Fox, Susan Sarandon, John Goodman, Christina Ricci
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Warner Bros. Pictures, Anarchos Productions, Silver Pictures, Village Roadshow Pictures ja Warner Home Video Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Wachowski-veljesten tähdet syttyivät vuonna 1999 Matrixin myötä. Heitä ylistettiin neroina ja uuden luojina, modernin sci-fi-seikkailun lipunkantajina. Matrix olikin kelpo katsottavaa, jossa mukaansa tempaava tarina käärittiin visuaalisesti nättiin pakettiin. Arki tuli kuitenkin nopeasti vastaan. Matrix-trilogian kaksi seuraavaa osaa olivat pettymyksiä, ja sen jälkeen veljekset ovatkin jättäneet ohjaamisen muille ja keskittyneet enemmän kirjoittamiseen ja tuottamiseen – välillä oikein hyvinkin tuloksin, esimerkiksi V niin kuin verikosto.

Ikävää, että veljesten paluu valkokankaalle ohjaajina on tällainen kammotus. Speed Racer on yksi vuoden 2008 huonoimmista elokuvista.

Elokuvassa seurataan hyvin yksinkertaista tarinaa nuoresta kilpa-autoilijasta, Speed Racerista (Emile Hirsch), joka kilpailee isänsä (John Goodman) rakentamalla kilpa-autolla alan kovimpia kuskeja vastaan. Menestyksen myötä nuorelle kilpurille alkaa tipahdella houkuttelevia tarjouksia isommista talleista. Perhekeskeinen Speed pitää kuitenkin yhtä isänsä kanssa ja jatkaa taistelua jättiläistalleja vastaan, jotka tekevät kaikkensa tuhotakseen supernopean Speedin uran.

Ohjaajaveljekset Andy ja Larry ovat toteuttaneet elokuvan digitaalisena animaationa, johon oikeat ihmiset sulautuvat vaihtelevalla menestyksellä. Teknisesti Speed Racer on kieltämättä hieno ja jopa innovatiivinen. Vauhtia riittää, eikä kameratrikkejä todellakaan säästellä. Suoraan sanottuna Speed Races näyttää enemmänkin tietokonepeliltä kuin elokuvalta, niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä tervekin katsoja meinaa saada epilepsiakohtauksia tämän junan kyydissä.

Mutta visuaaliseen rohkeuteen teoksen ansiot sitten jäävätkin. Elokuvan visuaalisuus jättää alleen kaiken muun, eikä paperinohut tarina tai läpeensä tylsät henkilöhahmot jaksa kiinnostaa ketään. Dialogi on suurimmaksi osaksi järkyttävän kankeaa ja pateettista, mitä edes sinänsä taitavat näyttelijät eivät pysty peittelemään. Elokuvan juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia ja koko roskaa leimaa jonkinlainen lapsellisuus. Kokonaisuus on melkeinpä oksettavan tylsä.

Wachowskin veljekset osaavat siis edelleen tuottaa visuaalisesti ennennäkemätöntä elokuvaa, mutta parin huonon Matrix-elokuvan ja Speed Racerin jälkeen on kyllä pakko heittää ilmoille kysymys, olisiko veljesten fiksumpaa jättää ohjaaminen muille ja keskittyä tuottamiseen ja tietokonepelien suunnittelemiseen?

Teksti © 2008 Antti Honkala

Blu-Ray: 2.40:1 kuvaformaatilla paahtava Speed Racer on nykyisen teräväpiirtotekniikan huipputuote. DD 5.1 -ääniraita on keskitasoa

Bonusmateriaalit: Spritle in the Big Leagues featuretin juontaa sivuosan esittäjä Paulie Litt. Speed Racer: Supercharged esitteelee WRL:n kuskit, autot ja radat. Car-Fu Cinema onkin sitten jo tuplasti pitempi kooste elokuvan tekemisestä.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

BRD teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202