Speed Racer

Speed Racer (2008)

| BLU-RAY
  • 1

Matrix-trilogian luoneet Wachowski-veljekset ovat palanneet ohjaajiksi visuaalisesti innovatiivisen toimintaelokuvan Speed Racerin myötä. Emile Hirsch näyttelee nuorta kilpa-ajajaa, Speed Raceria, jok…

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 22.09. klo 15:03

KUVA 4

Roger Allam, Susan Sarandon ja John Goodman
Roger Allam, Susan Sarandon ja John Goodman 

KUVA 3

Taas se kaahaa.
Taas se kaahaa. 

KUVA 2

Emile Hirsch
Emile Hirsch  

KUVA 1

Kovaa mennään! Ja liukkaasti!
Kovaa mennään! Ja liukkaasti! 

Speed Racer

Ohjaus Andy Wachowski ja Larry Wachowski
Näyttelijät Emile Hirsch, Matthew Fox, Susan Sarandon, John Goodman, Christina Ricci
Maa Yhdysvallat
Pituus 135 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Warner Bros. Pictures, Anarchos Productions, Silver Pictures, Village Roadshow Pictures ja Warner Home Video Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Wachowski-veljesten tähdet syttyivät vuonna 1999 Matrixin myötä. Heitä ylistettiin neroina ja uuden luojina, modernin sci-fi-seikkailun lipunkantajina. Matrix olikin kelpo katsottavaa, jossa mukaansa tempaava tarina käärittiin visuaalisesti nättiin pakettiin. Arki tuli kuitenkin nopeasti vastaan. Matrix-trilogian kaksi seuraavaa osaa olivat pettymyksiä, ja sen jälkeen veljekset ovatkin jättäneet ohjaamisen muille ja keskittyneet enemmän kirjoittamiseen ja tuottamiseen – välillä oikein hyvinkin tuloksin, esimerkiksi V niin kuin verikosto.

Ikävää, että veljesten paluu valkokankaalle ohjaajina on tällainen kammotus. Speed Racer on yksi vuoden 2008 huonoimmista elokuvista.

Elokuvassa seurataan hyvin yksinkertaista tarinaa nuoresta kilpa-autoilijasta, Speed Racerista (Emile Hirsch), joka kilpailee isänsä (John Goodman) rakentamalla kilpa-autolla alan kovimpia kuskeja vastaan. Menestyksen myötä nuorelle kilpurille alkaa tipahdella houkuttelevia tarjouksia isommista talleista. Perhekeskeinen Speed pitää kuitenkin yhtä isänsä kanssa ja jatkaa taistelua jättiläistalleja vastaan, jotka tekevät kaikkensa tuhotakseen supernopean Speedin uran.

Ohjaajaveljekset Andy ja Larry ovat toteuttaneet elokuvan digitaalisena animaationa, johon oikeat ihmiset sulautuvat vaihtelevalla menestyksellä. Teknisesti Speed Racer on kieltämättä hieno ja jopa innovatiivinen. Vauhtia riittää, eikä kameratrikkejä todellakaan säästellä. Suoraan sanottuna Speed Races näyttää enemmänkin tietokonepeliltä kuin elokuvalta, niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä tervekin katsoja meinaa saada epilepsiakohtauksia tämän junan kyydissä.

Mutta visuaaliseen rohkeuteen teoksen ansiot sitten jäävätkin. Elokuvan visuaalisuus jättää alleen kaiken muun, eikä paperinohut tarina tai läpeensä tylsät henkilöhahmot jaksa kiinnostaa ketään. Dialogi on suurimmaksi osaksi järkyttävän kankeaa ja pateettista, mitä edes sinänsä taitavat näyttelijät eivät pysty peittelemään. Elokuvan juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia ja koko roskaa leimaa jonkinlainen lapsellisuus. Kokonaisuus on melkeinpä oksettavan tylsä.

Wachowskin veljekset osaavat siis edelleen tuottaa visuaalisesti ennennäkemätöntä elokuvaa, mutta parin huonon Matrix-elokuvan ja Speed Racerin jälkeen on kyllä pakko heittää ilmoille kysymys, olisiko veljesten fiksumpaa jättää ohjaaminen muille ja keskittyä tuottamiseen ja tietokonepelien suunnittelemiseen?

Teksti © 2008 Antti Honkala

Blu-Ray: 2.40:1 kuvaformaatilla paahtava Speed Racer on nykyisen teräväpiirtotekniikan huipputuote. DD 5.1 -ääniraita on keskitasoa

Bonusmateriaalit: Spritle in the Big Leagues featuretin juontaa sivuosan esittäjä Paulie Litt. Speed Racer: Supercharged esitteelee WRL:n kuskit, autot ja radat. Car-Fu Cinema onkin sitten jo tuplasti pitempi kooste elokuvan tekemisestä.

Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.

BRD teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202