Matrix-trilogian luoneet Wachowski-veljekset ovat palanneet ohjaajiksi visuaalisesti innovatiivisen toimintaelokuvan Speed Racerin myötä. Emile Hirsch näyttelee nuorta kilpa-ajajaa, Speed Raceria, jok…
Wachowski-veljesten tähdet syttyivät vuonna 1999 Matrixin myötä. Heitä ylistettiin neroina ja uuden luojina, modernin sci-fi-seikkailun lipunkantajina. Matrix olikin kelpo katsottavaa, jossa mukaansa tempaava tarina käärittiin visuaalisesti nättiin pakettiin. Arki tuli kuitenkin nopeasti vastaan. Matrix-trilogian kaksi seuraavaa osaa olivat pettymyksiä, ja sen jälkeen veljekset ovatkin jättäneet ohjaamisen muille ja keskittyneet enemmän kirjoittamiseen ja tuottamiseen – välillä oikein hyvinkin tuloksin, esimerkiksi V niin kuin verikosto.
Ikävää, että veljesten paluu valkokankaalle ohjaajina on tällainen kammotus. Speed Racer on yksi vuoden 2008 huonoimmista elokuvista.
Elokuvassa seurataan hyvin yksinkertaista tarinaa nuoresta kilpa-autoilijasta, Speed Racerista (Emile Hirsch), joka kilpailee isänsä (John Goodman) rakentamalla kilpa-autolla alan kovimpia kuskeja vastaan. Menestyksen myötä nuorelle kilpurille alkaa tipahdella houkuttelevia tarjouksia isommista talleista. Perhekeskeinen Speed pitää kuitenkin yhtä isänsä kanssa ja jatkaa taistelua jättiläistalleja vastaan, jotka tekevät kaikkensa tuhotakseen supernopean Speedin uran.
Ohjaajaveljekset Andy ja Larry ovat toteuttaneet elokuvan digitaalisena animaationa, johon oikeat ihmiset sulautuvat vaihtelevalla menestyksellä. Teknisesti Speed Racer on kieltämättä hieno ja jopa innovatiivinen. Vauhtia riittää, eikä kameratrikkejä todellakaan säästellä. Suoraan sanottuna Speed Races näyttää enemmänkin tietokonepeliltä kuin elokuvalta, niin hyvässä kuin pahassakin. Välillä tervekin katsoja meinaa saada epilepsiakohtauksia tämän junan kyydissä.
Mutta visuaaliseen rohkeuteen teoksen ansiot sitten jäävätkin. Elokuvan visuaalisuus jättää alleen kaiken muun, eikä paperinohut tarina tai läpeensä tylsät henkilöhahmot jaksa kiinnostaa ketään. Dialogi on suurimmaksi osaksi järkyttävän kankeaa ja pateettista, mitä edes sinänsä taitavat näyttelijät eivät pysty peittelemään. Elokuvan juonenkäänteet ovat ennalta arvattavia ja koko roskaa leimaa jonkinlainen lapsellisuus. Kokonaisuus on melkeinpä oksettavan tylsä.
Wachowskin veljekset osaavat siis edelleen tuottaa visuaalisesti ennennäkemätöntä elokuvaa, mutta parin huonon Matrix-elokuvan ja Speed Racerin jälkeen on kyllä pakko heittää ilmoille kysymys, olisiko veljesten fiksumpaa jättää ohjaaminen muille ja keskittyä tuottamiseen ja tietokonepelien suunnittelemiseen?
Teksti © 2008 Antti Honkala
Bonusmateriaalit: Spritle in the Big Leagues featuretin juontaa sivuosan esittäjä Paulie Litt. Speed Racer: Supercharged esitteelee WRL:n kuskit, autot ja radat. Car-Fu Cinema onkin sitten jo tuplasti pitempi kooste elokuvan tekemisestä.
Lisämateriaali on tekstitetty suomeksi.
BRD teksti © 2008 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA