South Park Imaginationland

South Park Imaginationland (2007)

| DVD
  • 3

Kolmesta jaksosta on koottu erikoisversio, jossa terrorismin vastaista sotaa käydään mielikuvituksessa.

julkaistu 2010-10-04 / päivitetty 25.10. klo 10:10

KUVA 4

South Park Imaginationland
South Park Imaginationland 

KUVA 3

South Park Imaginationland
South Park Imaginationland 

KUVA 2

South Park Imaginationland
South Park Imaginationland 

KUVA 1

South Park Imaginationland
South Park Imaginationland 

South Park Imaginationland

Ohjaus Trey Parker
Näyttelijät Trey Parker, Matt Stone
Maa Yhdysvallat
Pituus 68 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

South Park (1997—) on tunnettu poliittisesta poleemisuudestaan, mutta rehellisimmillään ja sitä myöten parhaimmillaan sarja on näykkiessään populaarikulttuuria, minkä mestari Trey Parker on.

Tämä siksi, että tekijät eivät oikeasti räksytä joka suuntaan. Nihilismi on taittovirhe, agenda on olemassa. Ytimenä on libertaristin maailmankatsomus, johon tarvittaessa miksataan konservatiivista äksyilyä.

Kyse on ivasta, jonka sanoma on pohjimmiltaan moralistinen ja miksei myös populistinen. Kammottavimmillaan se esitetään jonkun southparkilaisen pikkulapsen monologina juuri ennen jakson loppua: tässä yksinkertainen ratkaisu vaikeisiin kysymyksiin, miksei tyhmä maailma kuuntele.

Sarjan selkeimmät hairahdukset ovat ideologian ohjaamia hairahduksia. Erinäisiä uskomuksia vastaan vyörytetyllä pilkalla korostetaan järjen mahtia, mutta samaan hengenvetoon naurunalaiseksi saatetaan myös ilmastonmuutos (tässä lisämateriaalina tuleva Manbearpig-jakso) ja luonnonsuojelu. Varmaa on vain Janus-kasvoisten tekijöiden usko omiin kykyihinsä, randilainen nerokultti.

Herääminen South Parkin agendaan lienee tuttu juttu. Muuttuja on ikä. Sarjan alkaessa hypoteettinen 80-luvulla syntynyt katsoja oli nuori, johon vetosi härskiys, kielletty luonne. Kasvun myötä poliittiset tasot alkoivat tehdä itsensä näkyviksi. Nyt sitä seuraa hieman kiusaantuneena.

Mutta tämä pätee läpipolitisoituneisiin jaksoihin. Ja osin nyt ilmestyneeseen South Park Imaginationlandiin, joka on koottu kolmesta aiemmin ilmestyneestä osasta.

Populaarikulttuuriviitteillä kyllästetyssä juonessa terroristit ovat hyökänneet mielikuvitukseen, millä nokkelasti tarkoitetaan sitä, että tosielämän terroristit ovat ottaneet panttivangikseen sanan- ja ilmaisunvapauden. Tästä tekijöillä on omakohtaista kokemusta.

Yhtä tyhmästi käyttäytyy Yhdysvaltain armeija, joka South Parkissa ja sen jatkoilmiöissä (muun muassa Team America: World Police, 2004) näytetään barbaarisina asehulluina. Heidän ratkaisunsa on räjäyttää ydinpommi mielikuvituksessa, mistä voidaan kirjoittaa uusi luku töppäilykirjaan Sota kohdetta X vastaan.

Koko paketin toinen loimilanka on niin ikään hullu. Cartman, diktaattoreja palvova psykopaattinen skidi, on tehnyt vedon Kylen, juutalaisen järjen äänen, kanssa. Kyle on lupautunut nuolemaan Cartmanin palleja, jos haltijoita on olemassa. Haltijoita onkin olemassa. Cartman janoaa oikeutta.

Kuten aloituskappaleessa on todettu, parhaimmillaan sarja on parodioidessaan. Saumattomasti erinäiset viitteet nivotaan juoneen muuttumatta kuitenkaan sketsishow’ksi. Tässä käsittelyyn päätyy muun muassa Gladiaattori, Tähtien sota ja Pelastakaa sotamies Ryan.

DVD: TV-sarjan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision. Teknisesti kaikki on kunnossa – tarkka animaatiokuva on 4:3 ja ääniraitana on 2.0 englanti. Lisämateriaalina on tekijöiden hassu kommenttiraita, pari kuvasuunnitelmaa sekä sarjan jaksot Woodland Critter Christmas ja Manbearpig, jotka ovat vaikuttaneet tämän trilogian syntymiseen.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202