Soul Kitchen

Soul Kitchen (2009)

| DVD
  • 3

Venetsian elokuvajuhlilla palkittu hektinen draama-komedia on Fatih Akinin epikurolainen manifesti.

julkaistu 2010-10-20 / päivitetty 05.12. klo 15:03

KUVA 4

Adam Bousdoukos ja Moritz Bleibtreu
Adam Bousdoukos ja Moritz Bleibtreu 

KUVA 3

Birol Ünel ja Adam Bousdoukos
Birol Ünel ja Adam Bousdoukos 

KUVA 2

Adam Bousdoukos
Adam Bousdoukos 

KUVA 1

Anna Bederke ja Adam Bousdoukos
Anna Bederke ja Adam Bousdoukos 

Soul Kitchen

Ohjaus Fatih Akin
Näyttelijät Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Anna Bederke, Pheline Roggan, Lukas Gregorowicz, Dorka Gryllus, Wotan Wilke Möhring, Demir Gökgöl,
Maa Saksa
Pituus 82 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Saksalaisturkkilaisen Fatih Akinin svengaava, rehevä ja hieman tyhjänpäiväinen draamakomedia kertoo työläisruokalan muutoksesta kuumaksi gourmet- ja bileravintolaksi. Sivussa päähenkilö Zinos Kazantsakis (Adam Bousdoukos) taistelee etäsuhteen, ahneen grynderin ja vankilasta vapautuvan veljen tuomien ongelmien kanssa.

Zinosin ravintolan Soul Kitchenin annoksissa ei ole henkeä: rasvakeittimessä valmistettuja pakasteita vähän vaativille asiakkaille. Tyttöystävän (Anna Bederke) Kiinaanläksiäisissä laaturavintolan temperamenttinen fine dining -kokki (Birol Ünel) kieltäytyy tarjoilemasta gazpachoa lämpimänä ja saa potkut. Työtön kokki päätyy Zinosin keittiömestariksi. Peliongelmainen veli (Moritz Bleibtreu) haluaa myös palkkalistalle päästäkseen päivävapaille vankilasta.

Alkuongelmien jälkeen ravintola menestyy ja tulijoita riittää. Se sopii, sillä elokuvan rytmi on parhaimmillaan hektinen. Kohtauksesta toiseen siirrytään erinomaisen ja tehokkaasti käytetyn ääniraidan avulla, kiihkeän janoisesti. Musiikkikoukut pitävät kerronnan jatkuvasti liikkeessä.

Akinin ja leikkaaja Andrew Birdin kerronnan ekonomisuus on mestarillista, eikä otoksia säästellä. Soul Kitchenissä parasta on sen vauhdikas muoto. Svengi syntyy etenkin rohkeasta ja terävästä leikkauksesta. Kirjavia otoksia sympaattisen arkisista miljöistä varioidaan poikkeuksellisella tarmolla.

Pääosassa Adam Bousdoukos onnistuu hyvin. Hieman Jim Morrisonia muistuttava Bousdoukos on roolissaan yhdistelmä velttoa ja sankarillista. Laaja hahmogalleria on voittopuolisesti muutenkin komediallisesti onnistunut, vain vankilaveljen rikoskaverit erottuvat tylsän kliseisinä koheltajina.

Suurimmaksi osin kyse on kevyestä komediasta. Ennen lopun käänteitä päähenkilöiden kohtalo tuntuu näennäisistä ongelmista huolimatta koko ajan turvatulta. Välillä mennään myös farssin puolelle. Draaman laimeudesta seuraa, että sillan alla vaanii paikoitellen yhdentekevyyden peikko.

Vauhdikkuuden ja hauskojen hahmojen takana ei ole juuri emotionaalista pintaa tai painokasta sanottavaa. Hieman yllättäen Soul Kitchen ei oikeastaan ole ruokaelokuva, huomio on pikemmin juhlimisessa, ihmissuhteissa ja viileässä toiminnassa. Elämänmyönteisessä huvittelussaan Soul Kitchen onkin Akinin epikurolainen manifesti.

DVD: Dolby Digital 5.1 -ääniraita ja 1.85:1 -laajakuva.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202