Soul Kitchen

Soul Kitchen (2009)

| DVD
  • 3

Venetsian elokuvajuhlilla palkittu hektinen draama-komedia on Fatih Akinin epikurolainen manifesti.

julkaistu 2010-10-20 / päivitetty 05.12. klo 15:03

KUVA 4

Adam Bousdoukos ja Moritz Bleibtreu
Adam Bousdoukos ja Moritz Bleibtreu 

KUVA 3

Birol Ünel ja Adam Bousdoukos
Birol Ünel ja Adam Bousdoukos 

KUVA 2

Adam Bousdoukos
Adam Bousdoukos 

KUVA 1

Anna Bederke ja Adam Bousdoukos
Anna Bederke ja Adam Bousdoukos 

Soul Kitchen

Ohjaus Fatih Akin
Näyttelijät Adam Bousdoukos, Moritz Bleibtreu, Birol Ünel, Anna Bederke, Pheline Roggan, Lukas Gregorowicz, Dorka Gryllus, Wotan Wilke Möhring, Demir Gökgöl,
Maa Saksa
Pituus 82 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Saksalaisturkkilaisen Fatih Akinin svengaava, rehevä ja hieman tyhjänpäiväinen draamakomedia kertoo työläisruokalan muutoksesta kuumaksi gourmet- ja bileravintolaksi. Sivussa päähenkilö Zinos Kazantsakis (Adam Bousdoukos) taistelee etäsuhteen, ahneen grynderin ja vankilasta vapautuvan veljen tuomien ongelmien kanssa.

Zinosin ravintolan Soul Kitchenin annoksissa ei ole henkeä: rasvakeittimessä valmistettuja pakasteita vähän vaativille asiakkaille. Tyttöystävän (Anna Bederke) Kiinaanläksiäisissä laaturavintolan temperamenttinen fine dining -kokki (Birol Ünel) kieltäytyy tarjoilemasta gazpachoa lämpimänä ja saa potkut. Työtön kokki päätyy Zinosin keittiömestariksi. Peliongelmainen veli (Moritz Bleibtreu) haluaa myös palkkalistalle päästäkseen päivävapaille vankilasta.

Alkuongelmien jälkeen ravintola menestyy ja tulijoita riittää. Se sopii, sillä elokuvan rytmi on parhaimmillaan hektinen. Kohtauksesta toiseen siirrytään erinomaisen ja tehokkaasti käytetyn ääniraidan avulla, kiihkeän janoisesti. Musiikkikoukut pitävät kerronnan jatkuvasti liikkeessä.

Akinin ja leikkaaja Andrew Birdin kerronnan ekonomisuus on mestarillista, eikä otoksia säästellä. Soul Kitchenissä parasta on sen vauhdikas muoto. Svengi syntyy etenkin rohkeasta ja terävästä leikkauksesta. Kirjavia otoksia sympaattisen arkisista miljöistä varioidaan poikkeuksellisella tarmolla.

Pääosassa Adam Bousdoukos onnistuu hyvin. Hieman Jim Morrisonia muistuttava Bousdoukos on roolissaan yhdistelmä velttoa ja sankarillista. Laaja hahmogalleria on voittopuolisesti muutenkin komediallisesti onnistunut, vain vankilaveljen rikoskaverit erottuvat tylsän kliseisinä koheltajina.

Suurimmaksi osin kyse on kevyestä komediasta. Ennen lopun käänteitä päähenkilöiden kohtalo tuntuu näennäisistä ongelmista huolimatta koko ajan turvatulta. Välillä mennään myös farssin puolelle. Draaman laimeudesta seuraa, että sillan alla vaanii paikoitellen yhdentekevyyden peikko.

Vauhdikkuuden ja hauskojen hahmojen takana ei ole juuri emotionaalista pintaa tai painokasta sanottavaa. Hieman yllättäen Soul Kitchen ei oikeastaan ole ruokaelokuva, huomio on pikemmin juhlimisessa, ihmissuhteissa ja viileässä toiminnassa. Elämänmyönteisessä huvittelussaan Soul Kitchen onkin Akinin epikurolainen manifesti.

DVD: Dolby Digital 5.1 -ääniraita ja 1.85:1 -laajakuva.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202