Kaasukammioiden joukkomurhiin on sittenkin vielä uusia, avartavia näkökulmia.
Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin voittanut Son Of Saul on kerrottu yksilöllisestä kokemusperspektiivistä – kuvauksellisesti ja psykologisesti; pala keskitysleirin sonderkommandon elämää, jos sitä sellaisksi voi sanoa.
Kaasukammioden täyttämisessä avustaneita ja ruumiineritteet putsanneita sonderkommandoja pidettiin tietysti pettureina, mutta se näkökulma unohtuu nopeasti. Kaikki on holokaustissa suurempaa. Tai ainakin tässä elokuvaamisen tavassa ihmisyksilö on vain pelokas eläin.
Kertomus kiteytyy päähenkilön radikaalin normaaliuden tekoon, yritykseen haudata yksi kaasutetuista pojista, joka kuolee vasta natsilääkärin lopettamana. Keskitysleirillä se vaikuttaa mielisairaan pyrkimykseltä.
Yrityksessään hän pettää elävät, jotka suunnittelevat pakoa. Ristiriita käsittelee sellaisen yksilöllisen teon mahdollisuutta, joka on vaikutustaan suurempi. Päähenkilöä näyttelevän Géza Röhrigin kerrotaan olevan runoilija, mikä sopii kuvaan.
Teksti: 2016 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA