Smurffit

The Smurfs (2011)

| Blu-ray
  • 2

Raja Gosnell smurffaa 1980-luvulta tutut kolmen omenan kokoiset hahmot New Yorkiin.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2011-12-08 / päivitetty 08.12. klo 14:02

KUVA 3

Rock'n Roll
Rock'n Roll 

KUVA 2

Gargamel putsaa paikat
Gargamel putsaa paikat 

KUVA 1

Ooops
Ooops 

Smurffit

Ohjaus Raja Gosnell
Näyttelijät Neil Patrick Harris (Antti Jaakola), Hank Azaria (Jukka Voutilainen), Jayma Mays (Raili Raitala), Sofia Vergara (Ella Pyhältö), ääninäyttelijät Anna Puustjärvi, Jarmo Heikkinen, Risto Aaltonen, Jon-Jon Geitel
Maa Yhdysvallat
Pituus 103 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Gargamel (Hank Azaria), tuo ilkeä velho ja smurffien arkkivihollinen, löytää salaisen smurffikylän ja ajaa smurffit pakosalle. Kolmen omenan kokoiset hahmot päätyvät maagisen portaalin kautta meidän todellisuuteemme New Yorkiin Gargamelin seuratessa perässä.

Pieniä sinisiä hahmoja odottaa sitäkin suurempi seikkailu suurkaupungin vilskeessä, jossa kiperiltä tilanteilta ja vaaroilta ei voida välttyä. Onnistuvatko smurffit smurffaamaan itsensä takaisin kotikyläänsä ja pelastamaan itsensä, ennen kuin velho nappaa heidät haaviinsa?

Raja Gosnell tuo pikkuriikkiset 1980-luvun animaatioista tutut smurffit ensimmäistä kertaa valkokankaalle 3D:nä. Vaikka hahmo on tuttu omasta lapsuudesta, tuntuvat digitaalisesti animoidut smurffit vierailta ja jättävät kylmäksi. Ne eivät näytä eivätkä ne tunnu smurffeilta, vaikka ovatkin sinisiä, pyöreitä ja valkoinen myssykin löytyy päästä.

Smurffit on koko perheelle tarkoitettu komedia, joka yhdistää niin oikeaa näyttelemistä ja animaatiota. Toteutuksen ja näyttelijävalintojen suhteen on menty metsään. Neil Patrick Harris ja Jayma Mays sortuvat luonnottomuuteen, he eivät ole sinut animaatiohahmojen kanssa.

Elokuvan pelastavaksi enkeliksi kohoaa ilkeän velhon roolissa näyttelevä Hank Azaria, jonka roolihahmo onnistuu saamaan aikaan suurimmat hörähdykset. Onnistumisen hetkiä koetaan myös suomenkielisen ääninäyttelyn saralla. Varsinkin smurffien kohdalla dubbaus toimii täydellisesti, eikä kieli kangertele. Vitsitkin toimivat yllättävän hyvin, vaikka alkuperäiskielellä ne ehkä aukeaisivat vielä paremmin.

Juoneltaan Smurffit on hyvin yksinkertainen ja varsin ilmeinen, siis helppoa katsottavaa kohderyhmälleen. Tarina nitoo yhteen tusinan pieniä humoristisia tapahtumia, jotka juonen edetessä alkavat kuitenkin toistaa itseään. Tästä huolimatta sukkeluudet uppoavat lapsiin kerta toisensa perään kuin veitsi sulaan voihin.

Jos Smurffit-elokuva ei aiheutakaan aikuisessa juuri minkäänlaista reaktiota, tarjoaa se lapsille takuuvarmat naurut. Pienen katsojan silmin Smuffit onnistuu.

Blu-ray: Sony Picturesin combon (Blu-ray ja DVD) kuvaformaattina on 1.78:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalia on tarjolla runsaasti: Siniset ystävät, Happy Music Montage, Going Gargamel ja Smurffit: sarjakuvasta valkokankaalle. DVD:llä on lisänä myös Löydä Smurffit – peli. Runsaanpuoleisen lisämateriaalinsa avulla Smurffien maailma tulee varmasti tutummaksi.

Teksti © 2011 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202