Sisters

Sisters (2006)

| DVD
  • 1

Hämy psykiatri, hämyt sisarukset ja hämy toimittaja kokoontuvat raottamaan menneisyyden verhoa tylsässä trillerissä.

julkaistu 2009-11-12 / päivitetty 17.11. klo 22:10

KUVA 4

Valvova silmä
Valvova silmä 

KUVA 3

Toimittaja Grace (Chloë Sevigny)
Toimittaja Grace (Chloë Sevigny) 

KUVA 2

Lacanilainen metodi ( Stephen Rea)
Lacanilainen metodi ( Stephen Rea) 

KUVA 1

Dallas Roberts
Dallas Roberts 

Sisters

Ohjaus Douglas Buck
Näyttelijät Chloe Sevigny, Stephen Rea, Lou Doillon, Dallas Roberts, JR Bourne, Gabrielle Rose
Maa Yhdysvallat / Kanada / Iso-Britannia
Pituus 88 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Edward R. Pressman Film, Grosvenor Park Productions, Insight Film Studios, Insight Films, No Remorse Pictures ja Nordisk Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Trilleri Sisters (2006) pohjautuu Brian De Palman käsikirjoitukseen/alkuperäiseen tarinaan. Etukansi markkinoi julistamalla, kuinka sillä on sama tuottaja kuin hiteillä American Psycho (2000) ja The Crow (1994). Laadun tae? Ei.

De Palman kaltainen popvisionääri, jota on vääristävästi kutsuttu vain Alfred Hitchcockin marginaalimerkintöjen jäljentäjäksi, olisi saanut potkua tähän psykodraamaan. Mysteerissä on läsnä hänelle ominaisia elementtejä kuten kaksoisolennon tematiikka. Ja niin, Sisters onkin osittainen remake De Palman samannimisestä 70-luvun elokuvasta.

Tekninen mitättömyyskin on nykystandardein arvioituna sen verran saumojen välistä irvistävää, että pakettiin jaksaa suhtautua yhtä intohimoisesti kuin halpaan televisiotuotantoon, joka on varattu torstain myöhäisiltaan. Parhaiten tätä kuvaa eräs sen ydinkohtauksista, jolla yritetään luoda paranoidia ilmapiiriä, onnistumatta.

Sanomalehden toimittaja Grace (Chloë Sevigny) on jo hetken ahdistellut lastenpsykiatria Lacania (Stephen Rea). En ole varma, onko sukunimi epäsuora viittaus ranskalaiseen psykoanalyytikkoon/psykiatriin, Freudin perilliseen, eksentriseen ajattelijaan Jacques Lacaniin, jonka monenkirjavat tekstit saavat Derrida-tutkijankin punastumaan.

Murtauduttuaan Lacanin työhuoneeseen Grace näkee tietokoneen näytöllä sameaa vakoilukameran kuvaa. Kamerat on sijoitettu Lacanin potilaan Angeliquen (Lou Doillon) ja tämän kaksoissiskon Annabellen asuntoon. Grace todistaa videokameran kautta murhan. Annabelle tai Angelique tai jokin surmaa nuoren lääkärin.

De Palma—Hitchcock-yhteys näkyy: myös Hitchcockin tirkistelyestetiikan kulmakivessä Takaikkuna (1954) valokuvaaja/toimittaja näkee vastakkaisessa talossa tapahtuvan murhan ikkunan läpi. Häntäkään ei uskota. Tirkistely virittyy jo huippuunsa, kun Grace kyylää ulkopuolisen vakoilumekanismeja — ja katsoja vastavuoroisesti kyylää Gracea.

Kun Grace saa etsivät murhapaikalle, kaksosia suojeleva Lacan ehtiikin karkuun mukanaan todistusaineisto, siis jätesäkki täynnä verisiä riepuja! Mies tapettiin, väittää Grace, mutta todisteita ei löydy, sanovat etsivät. Kamera venkoilee geneerisesti ja näyttää paikkoja, joita hahmot eivät näe tai ymmärrä nähdä: veriläikkiä nurkassa, piilotettu ruumis.

Grace jahtaa siis Lacania. Piirre realisoituu jo aloituskohtauksessa. Syykin paljastuu, luonnollisesti se on koko mysteerin jännitekertoimen keskeinen komponentti. Onko Lacania saalistava Grace tämän entisiä potilaita? Ja jos on, mitä hänelle on tehty? Instituutiokammosta pumpataan ydinnestettä, kun kaikkein välittömimmätkin laitokset paljastetaan hullujen tiedemiesten areenoiksi.

Toinen koukku on Angelique ja Annabelle —kuvio. Ontuen pujotellaan sillä, onko sisaruksia kaksi vai onko vain yksi jakomielitautinen ihmisraunio, joka vaihtaa persoonaa hennosta Angeliquesta väkivaltaiseen Annabelleen. Merkkejä Angeliquen haavoittuvaisuudesta annetaan, kun mieslääkäri erehtyy (jälleen) tirkistelemään naisen alastonta ruumista ja vatsassa olevaa valtavaa arpikudosta. Angelique pysyy kasassa Lacanin rokotteella.

DVD: Nordisk Filmin DVD-julkaisu on teknisesti OK. Kuva (16:9 anamorfinen 1.77:1) on hieman haalea eikä järin syvätarkka. Ääniraitana on 5.1 englanti. Lisämateriaalina nippu trailereita: elokuvan Stir of Echoes 2 traileri on aivan käsittämätön.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202