Sisko tahtoisin jäädä

Sisko tahtoisin jäädä (2010)

| DVD
  • 2

Marja Pyykön esikoisohjauksessa tunnollinen tyttö aikuisuuden kynnyksellä hakee paikkaansa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-12-03 / päivitetty 03.12. klo 17:05

KUVA 4

Emilia ja Siiri
Emilia ja Siiri 

KUVA 3

Emilia ja Siiri, lavalla Vicky Rosti
Emilia ja Siiri, lavalla Vicky Rosti 

KUVA 2

Emilia
Emilia 

KUVA 1

Siiri (Sara Melleri) ja Emilia (Ada Kukkonen)
Siiri (Sara Melleri) ja Emilia (Ada Kukkonen) 

Sisko tahtoisin jäädä

Ohjaus Marja Pyykkö
Näyttelijät Ada Kukkonen, Sara Melleri, Anna-Leena Uotila, Seppo Pääkkönen, Heikki Nousiainen, Santeri Kinnunen, Kristiina Halttu
Maa Suomi
Pituus 112 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Sisko tahtoisin jäädä

Marja Pyykön ensimmäinen pitkä ohjaus, Sisko tahtoisin jäädä, luovii samoissa vesissä kuin parin vuoden takainen Kielletty hedelmä. Nytkin on kiltti ja tunnollinen nuori tyttö, joka aikuisuuden kynnyksellä hakee omaa paikkaansa. Raameina ovat Kanta-Helsinki ja sen houkutukset.

Emilia (Ada Kukkonen) on tottunut vastuuseen: koulun ja juoksutreenien jälkeen 15-kesäinen tyttö hoitaa pikkusiskoaan (Anna-Leena Uotila), kunnes isä (Seppo Pääkkönen) palaa töistä. Uuden perheensä kanssa ulkomaille karanneen äidin jättämää aukkoa tukkii kömpelösti Tuula (Kristiina Halttu), isän naisystävä.

Asetelma on tulenarka – ristiriitojen repimä uusioperhe pysyy kasassa vain, koska Emilia ei ole vielä tajunnut kyseenalaistaa roolia, johon hänet on pakotettu. Kun tyttö uima-allasbileissä tutustuu villiin ja vapaaseen Siiriin (Sara Melleri), alkavat muutoksen tuulet kuitenkin puhaltaa. Emilia vapauttaa itsensä kodin kahleista ja antautuu Siirin houkutuksille. Perheen ohella huomiotta jäävät myös koulu ja juoksuharrastus.

Nuorten maailma on kuvattu stereotyyppien kautta. Siiri on irtoperheen koulima ongelmanuori, Emilia taas tunnollinen urheilija – ja niin edelleen. Jonkin matkaa ratkaisu on perusteltu, sillä yläastevaiheessa jaottelu erilaisiin ryhmiin ulkonäön, harrastusten tai koulumenestyksen perusteella on kaikkein vahvimmillaan.

Ongelma on kuitenkin se, etteivät nämä eri hahmotyyppien edustajat liiku mihinkään rajojensa sisällä. Yksikään ei ole uskottava, kokonainen. Ainut poikkeus on Seppo Pääkkösen henkilöimä isä, jonka ponnistelu murtuvan kodin peräsimessä on aidosti kuvattu.

Se nuoruuden raivo ja anarkia, jolla elokuva yrittää ratsastaa, tuntuu keinotekoiselta ja laskelmoidulta – alkaen jo taannoisesta julistejupakasta. Emilian kahleista vapautuminen tapahtuu nopeasti, ja kontrastia vahvistetaan kaikin mahdollisin keinoin. Tytöt kiroilevat, varastavat, harrastavat seksiä ja hakkaavat vanhuksen (Heikki Nousiainen). Kohtausten potentiaalista kerronnallista voimaa ei hyödynnetä lainkaan.

Musiikki näyttelee elokuvassa keskeistä osaa jo nimestä lähtien. Pelle Miljoonan ohella kuullaan mm. Vicky Rostia, jonka keikallakin tytöt piipahtavat. Ohjaaja Pyykkö on sanonut inspiroituneensa erityisesti The Raconteursin monitulkintaisesta rock-helmestä Broken Boy Soldier, jossa kertoja laulaa olevansa lapsi, aikuinen ja lapsi taas.

Lyriikan kautta toistuu Emilian kamppailu, jossa aikuiseksi halutaan liian varhain, ja vastuuseen reagoidaan lopulta hakeutumalla takaisin vanhemman suojiin. Saavutettu oppi onkin näennäistä, eikä se korvaa elämänkokemusta. Kaava on murrosiälle leimallinen, ja sellaisenaan jo kerrattu lukuisissa nuorisoelokuvissa.

Sisko tahtoisin jäädä ei tuo yhtälöön uutta, ja kun sen pröystäilevä anarkia paljastuu kuplaksi, jää katsojan käteen kumman vähän. Takarivin vanhempi herrasmies päivitteli näytöksessä ääneen tyttöjen käytöstä, ja päivittelyn asteelle jää Pyykön elokuvakin.

DVD: Nordisk Filmin DVD-julkaisu on teknisesti hyvälaatuinen (kuva 16:9 anaforminen laajakuva 1:2.35 ja ääni Dolby Digital 5.1).Lisämateriaaleina ainoastaan poistettuja kohtauksia kommentein, Sisko tahtoisin jäädä -trailereita ja teasereita, Veijarit-elokuvan traileri ja musiikkivideo.

DVD-teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202