Marja Pyykön esikoisohjauksessa tunnollinen tyttö aikuisuuden kynnyksellä hakee paikkaansa.
Marja Pyykön ensimmäinen pitkä ohjaus, Sisko tahtoisin jäädä, luovii samoissa vesissä kuin parin vuoden takainen Kielletty hedelmä. Nytkin on kiltti ja tunnollinen nuori tyttö, joka aikuisuuden kynnyksellä hakee omaa paikkaansa. Raameina ovat Kanta-Helsinki ja sen houkutukset.
Emilia (Ada Kukkonen) on tottunut vastuuseen: koulun ja juoksutreenien jälkeen 15-kesäinen tyttö hoitaa pikkusiskoaan (Anna-Leena Uotila), kunnes isä (Seppo Pääkkönen) palaa töistä. Uuden perheensä kanssa ulkomaille karanneen äidin jättämää aukkoa tukkii kömpelösti Tuula (Kristiina Halttu), isän naisystävä.
Asetelma on tulenarka – ristiriitojen repimä uusioperhe pysyy kasassa vain, koska Emilia ei ole vielä tajunnut kyseenalaistaa roolia, johon hänet on pakotettu. Kun tyttö uima-allasbileissä tutustuu villiin ja vapaaseen Siiriin (Sara Melleri), alkavat muutoksen tuulet kuitenkin puhaltaa. Emilia vapauttaa itsensä kodin kahleista ja antautuu Siirin houkutuksille. Perheen ohella huomiotta jäävät myös koulu ja juoksuharrastus.
Nuorten maailma on kuvattu stereotyyppien kautta. Siiri on irtoperheen koulima ongelmanuori, Emilia taas tunnollinen urheilija – ja niin edelleen. Jonkin matkaa ratkaisu on perusteltu, sillä yläastevaiheessa jaottelu erilaisiin ryhmiin ulkonäön, harrastusten tai koulumenestyksen perusteella on kaikkein vahvimmillaan.
Ongelma on kuitenkin se, etteivät nämä eri hahmotyyppien edustajat liiku mihinkään rajojensa sisällä. Yksikään ei ole uskottava, kokonainen. Ainut poikkeus on Seppo Pääkkösen henkilöimä isä, jonka ponnistelu murtuvan kodin peräsimessä on aidosti kuvattu.
Se nuoruuden raivo ja anarkia, jolla elokuva yrittää ratsastaa, tuntuu keinotekoiselta ja laskelmoidulta – alkaen jo taannoisesta julistejupakasta. Emilian kahleista vapautuminen tapahtuu nopeasti, ja kontrastia vahvistetaan kaikin mahdollisin keinoin. Tytöt kiroilevat, varastavat, harrastavat seksiä ja hakkaavat vanhuksen (Heikki Nousiainen). Kohtausten potentiaalista kerronnallista voimaa ei hyödynnetä lainkaan.
Musiikki näyttelee elokuvassa keskeistä osaa jo nimestä lähtien. Pelle Miljoonan ohella kuullaan mm. Vicky Rostia, jonka keikallakin tytöt piipahtavat. Ohjaaja Pyykkö on sanonut inspiroituneensa erityisesti The Raconteursin monitulkintaisesta rock-helmestä Broken Boy Soldier, jossa kertoja laulaa olevansa lapsi, aikuinen ja lapsi taas.
Lyriikan kautta toistuu Emilian kamppailu, jossa aikuiseksi halutaan liian varhain, ja vastuuseen reagoidaan lopulta hakeutumalla takaisin vanhemman suojiin. Saavutettu oppi onkin näennäistä, eikä se korvaa elämänkokemusta. Kaava on murrosiälle leimallinen, ja sellaisenaan jo kerrattu lukuisissa nuorisoelokuvissa.
Sisko tahtoisin jäädä ei tuo yhtälöön uutta, ja kun sen pröystäilevä anarkia paljastuu kuplaksi, jää katsojan käteen kumman vähän. Takarivin vanhempi herrasmies päivitteli näytöksessä ääneen tyttöjen käytöstä, ja päivittelyn asteelle jää Pyykön elokuvakin.
DVD-teksti: © 2010 Kreeta Korhola
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA