Sisilia sydämessäni

Baarìa (2009)

| Blu-ray
  • 3

Sentimentaalinen perhekronikka on kuin Viscontin Tiikerikissan vaatimaton pikkuveli.

julkaistu 2012-03-22 / päivitetty 22.03. klo 20:08

KUVA 3

Francesco Scianna
Francesco Scianna 

KUVA 2

Francesco Scianna ja Margareth Madè
Francesco Scianna ja Margareth Madè 

KUVA 1

Giovanni Gambino
Giovanni Gambino 

Sisilia sydämessäni

Ohjaus Giuseppe Tornatore
Näyttelijät Francesco Scianna, Margareth Madè, Raoul Bova
Maa Italia / Ranska
Pituus 158 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Baaria juliste

Giuseppe Tornatoren sentimentaalinen perhekronikka kuvaa Sisilian ja Italian lähihistoriaa, hieman kuin vaatimattomana pikkuveljenä Viscontin Tiikerikissalle. Bertoluccin 1900 taas näkyy työläisromantiikassa, Fellinin Rooma rehevissä hahmoissa.

Sisilialaissyntyinen Tornatore tunnetaan etenkin haikeasta elokuvaelokuvastaan Cinema Paradiso. Kioskikirjalliseksi nimeltään käännetty Sisilia sydämessäni on myös mitä suurimmassa määrin nostalginen, paitsi kotiseuturakkauden, myös elokuvallisten oppi-isien selvästi näkyvän vaikutuksen vuoksi.

Tornatoren eeppinen draama asuu ohjaajan suhteellisen nuoresta iästä huolimatta noiden vanhojen suuruuksien (joista elossa ovat muun muassa Ermanno Olmi, Ettore Scola, Berliinissä 2012 palkitut Taviani-veljekset) kartanossa. Niin ikään viime vuosina valmistuneet, Paolo Sorrentinon Il Divo ja etenkin Matteo Garronen Gomorra herättivät samaan aikaan puhetta jo uudistuneestakin italialaiselokuvasta.

Kotikylän mukaan alkuperäisnimetty Baarìa seuraa vuohipaimenen oppipojaksi lähetetyn pikku unelmoijan, sisukkaan köyhän nuoren, kommunistin ja lopulta epäonnistuneen poliitikon (perhe-)elämää useiden vuosikymmenten ajan, fasismista aina päätään (tai hameen helmaa) nostavan feminismin ajalle. Pitkä ajanjakso on elokuvallistettu muistojen kielellä, merkitystä ja vertauksia kantavina tuokiokuvina.

Pyrkimyksenä on suuri näkemys, mutta historiallinen allegoria piirtyy hieman hämäränä. Mafian ja kirkon asema työläisperheen vaurastumisen patoina käy ilmi pisteinä siellä täällä. Kommunistien epäonnistuminen muutosvoimana jää sekin mekanismeiltaan kyynäränmitan päähän. Tiikerikissan kaltainen aikakauden ytimen tavoittaminen ei aivan onnistu.

Sosialistiseen realismiin vivahtavia, lämpimän auringonvalon täyttämiä näkyjä kiihkeästi elävistä italialaisista on yltä kyllin. Näissä sisilialaisuuden silhueteissä maalataan välillä väkevin vedoin, toisaalla tyydytään kuluneisiin karikatyyreihin. Kuitenkin esimerkiksi kohtaus, jossa pieni poika vetää elävää maitoautoaan läpi kylän, ovelta ovelle, on esikuvien veroista elokuvataikaa.

Tornatoren kanssa aiemminkin työskennellyt Ennio Morricone on loihtinut melodramaattisen ja hahmoilleen lempeän musiikkiraidan, jonka voi hyvin lukea myöhäisuran muistettavimpiin. Veteraani Enrico Lucidin kuvissa on sanan molemmissa merkityksissä pateettista itsevarmuutta.

Hivenen turhan monimutkaisissa loppukuvissaan maagiseen realismiin sukeltava kronikka vaatii katsojiltaan toistakin uskollisuutta. Näyttelijöiden vaihtuminen ja ikääntyminen ovat realismin kanssa varsin vapaamielisessä suhteessa.

Blu-ray: Atlantic Filmin 1080p 2.35:1 -laajakuva on laadukas, poislukien mustat sävyt, jotka ovat etenkin yökohtauksissa liian harmaita. DTS MA 5.1 -ääniraita on terävä, mutta hieman diskanttivoittoinen. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2012 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202