Veljensä vaimoon rakastuvasta manhattanilaisnaisesta kertovan pirteän romanttisen komedian pääosissa nähdään mm. Heather Graham ja Tom Cavanagh.
Kaipa tämänkin elokuvan piti tulla tehdyksi ennemmin tai myöhemmin. Onhan hauskojen homomiesten ja näiden hulvattomien naisystävien – faghagien – seikkailuja nähty valkokankaalla lukemattomia kertoja, joten asetelman ympärikääntyminen oli lopulta vain ajan kysymys. Identiteettiään hakevan ikisinkun rakkauden etsinnästä ei tosin Sisarrakkauden kohdalla seuraa muuta kuin pikkunäppärää hymistelykomediaa.
Kolmikymppinen sisaruspari Gray (Heather Graham) ja Sam (Tom Cavanagh) viettävät unelmaelämää Manhattanilla jakaen kaiken upeasta ullakkoasunnosta rakkauteen vanhoihin Hollywood -musikaaleihin. Sisarusduolla synkkaa niin hyvin, että monet erehtyvät luulemaan heitä seurustelevaksi pariskunnaksi. Sinänsä ymmärrettävää, sillä erottamattoman kaksikon elämään ei muita suhteita tunnu mahtuvan. Toistuvista sekaannuksista johtuen kaksikko päättää järjestää toisilleen treffiseuraa, jota Samille melko nopeasti löytyykin. Upean Charlien uusi tuttavuus sisarusten kanssa johtaa salamahäihin, kun Sam ihastuu tähän päätä pahkaa. Charlien (Bridget Moynahan) polttari-iltana Gray kuitenkin huomaa, että kaiken muun yhteisen lisäksi hänellä ja veljellään taitaa olla myös samanlainen naismaku.
Menestyvä kolmikymppinen copywriter saakin käsiinsä melkoisen kriisin: kuinka kohdata seksuaalinen hämmennys aikuisiällä, etenkin kun hämmennystä aiheuttaa oma käly? Apuaan yrittävät tarjota niin omalaatuinen terapeutti (Sissy Spacek) kuin Grayn kanssa ystävystyvä skottilainen taksikuskikin (Alan Cumming).
Sue Kramerin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva pyrkii saavuttamaan samanlaista kepeää tunnelmaa kuin 1930 ja 40-lukujen Hollywood – klassikoissa, joihin se toistuvasti viittaa. Nuori nainen etsii rakkautta suurkaupungissa -asetelma on toki klassinen, mutta kulunut, joten sen oivaltava päivittäminen vaatisi enemmänkin kuin sukupuolirooleilla leikittelyä ja mukavekkuleita henkilöhahmoja. Elokuvan optimistinen ote Ginger Rogers – tanssinumeroineen ja keilahalliterapioineen on vain paikoin viihdyttävää ja käy lopulta ärsyttäväksi. Varsinkin, kun elokuvan käsikirjoitus on täynnä toinen toistaan nokkelampia itsetietoisia sutkautuksia. Päähenkilökin on saanut nimensä vain sen yhden ilmeisen sanaleikin pohjustukseksi.
Heather Graham varastaa show’n hössöttävänä Grayna, eikä muissa roolihahmoissa kyllä siihen riittävää sisältöä löytyisikään, sillä kaikki roolihahmot ovat lopulta vain yhden piirteen varaan rakennettuja hymyileviä kasvoja. Elokuva yrittää kurkotella myös syvällisempiin suuntiin Grayn identiteettikriisin varjolla, mutta yritys jää kaikessa epäuskottavuudessaan lähinnä naurettavaksi: New Yorkin kantakaupungin luovan luokan keskuudessa homoseksuaalisuuden sosiaalinen stigmahan on tunnetusti raskas risti kantaa.
Romanttisissa komedioissa on ollut aina sijaa viihdyttäville ja hauskoille homomiehille, joten on virkistävää nähdä myös viehättävä lesbonainen komediallisessa roolissa, vaikka se jäisikin auttamattoman pinnalliseksi. Romanttista komediaa on tietysti kehno kritisoida pinnallisuudesta, mutta Sisarrakkauden tapauksessa yritys tehdä koskettava ja lämminhenkinen elokuva yhdistelemällä draamaa kepeään ihmissuhdekomediaan tuntuu väkinäiseltä.
Toimiva, koskettava ja hauska romkom on valitettavasti harvinaista herkkua. Sisarrakkautta (2006, Yhdysvallat) ei sellaiseen yllä, muttei myöskään ole täysin sietämätön. Se sortuu pahimpiin ylilyönteihin vasta loppua kohden, ja edustaa pääosin genrensä alempaa keskitasoa.
DVD:n anamorfinen laajakuva ja DD 5.1 ääniraita ovat perushyvää laatua. DVD:llä ei lisämateriaaleja.
Teksti © 2009 Maria Koistinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA