Shrink

Shrink (2009)

| DVD
  • 2

Kevin Spacey esittää masentunutta julkkisterapeuttia, jonka elämä uhkaa ajautua lopulliseen umpikujaan.

julkaistu 2010-02-06 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Jack Huston ja Dallas Roberts
Jack Huston ja Dallas Roberts 

KUVA 3

Pell James ja Mark Webber
Pell James ja Mark Webber 

KUVA 2

Keke Palmer
Keke Palmer 

KUVA 1

Kevin Spacey
Kevin Spacey 

Shrink

Ohjaus Jonas Pate
Näyttelijät Kevin Spacey, Mark Webber, Keke Palmer, Sierra Aylina McClain, Saffron Burrows, Jack Huston, Pell James, Dallas Roberts, Robin Williams
Maa Yhdysvallat
Pituus 100 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Roadside Attractions, Ignite Entertainment, Ithaka Entertainment, Trigger Street Productions ja Future Film
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hollywoodilla on loputon tarve, halu ja kyky uupumattomaan elokuvalliseen itsetutkiskeluun ja inside-parodiaan. Elokuvien tekemisestä ja elokuvapiireistä tehdään vuosittain lukuisia elokuvia, joiden vitsit eivät aukea keskivertoamerikkalaiselle, keskivertosuomalaisesta puhumattakaan. Näiden elokuvien näennäisesti piikikkäästä sisällöstä huolimatta ne tihkuvat itsetyytyväisyyttä, jopa rakkautta. Myös Shrink pilkkaa avoimesti Hollywood-mentaliteettiä, mutta ironisesti ei tunnista samaa klisettä itsessään.

Kevin Spacey esittää Henry Carteria, korkean profiilin terapeuttia, joka on kirjoittanut bestsellerin ja jonka asiakkaina on Hollywoodin suurimpia tähtiä. Valitettavasti kallonkutistaja itse on melkoisen rikki. Hänen vaimonsa on kuollut noin vuosi sitten, jonka jälkeen Henry on ajautunut surun, alkoholin ja marihuanan umpikujaan. Mies ei jaksa edes partaansa ajaa aamuisin, mutta silti hänen pitäisi jaksaa kuunnella muiden huolia joka päivä työkseen.

Tarina keskittyy Henryn, hänen ystävä- ja tuttavapiirinsä elämään ja heidän välisiin suhteisiin. Jokainen elokuvan henkilöhahmo on enemmän tai vähemmän tuuliajolla ja he yrittävät löytää suuntaa elämälleen. Elämän pienistä ja vähän suuremmistakin vastoinkäymisistä saadaan väännettyä vakava – joskin mustalla huumorilla höystetty – draama, jonka näyttämönä toimii Hollywoodin loisteliaat asunnot ja toimistot.

Shrink on vahvasti näyttelijävetoinen draama. Hahmojen galleria on laaja, ja jokaiselle hahmolle pyritään antamaan riittävästi huomiota. Tämä onkin yksi elokuvan heikkouksista, sillä kaikki muut paitsi yksi henkilöhahmo jäävät alikirjoitetuiksi. Elokuvan keskiössä on tietenkin Henry, jonka kautta peilataan elokuvan muita henkilöhahmoja ja hän on elokuvan ainoa kiinnostava hahmo.

Vaikka käsikirjoitus sisältääkin varsin kelvollista dialogia, se sanoo yllättävän vähän. Nyt tyydytään toteamaan, että ihminen ei voi korjata toista, vaan ihmisen pitää pelastaa itse itsensä. Varsin mitäänsanomaton toteamus loppujen lopuksi. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus vaikuttaa pintaraapaisulta.

Elokuvan parasta antia ovat näyttelijät. Kevin Spacey on pitkästä aikaa hyvässä vireessä ja tulkitsee itsesäälissä rypevää terapeuttia uskottavasti ja liikuttavasti. Sivurooleja on runsaasti. Elokuvan hauskin roolisuoritus nähdään Jack Hustonin tekemänä, jonka hahmo muistuttaa hämmästyttävän paljon Colin Farrelia. Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin nuori Keke Palmer, joka esittää Carterin nuorta asiakasta Jemmaa, jolla on iästään huolimatta vaikea ja traumaattinen elämä takanaan. Woody Allen on joskus todennut, että elokuvateatteri on pelkureiden pyhättö, ja se pitää Jemmankin tapauksessa paikkansa.

Shrink on kiinnostavan premissin ja pätevät näyttelijät omaava draama, joka vaikuttaa paperilla paremmalta kuin valkokankaalla. Turhan konventionaalinen ja itsestäänselvyyksiä toisteleva käsikirjoitus ei ikävä kyllä anna kokemattomalla ohjaajalle Jonas Patelle mitään mahdollisuuksia, vaikka mukaan on saatu osaava näyttelijäkaarti.

DVD: Future Filmin DVD on teknisesti huippuluokan julkaisu, vaikka mukaan ei ole löydetty lainkaan lisämateriaaleja. 1.78:1 anamorfinen laajakuva on erittäin laadukas, virheitä on vaikea löytää jopa hämäristä kuvista. Ääniraitoina ovat pätevät DTS ja DD 5.1, tosin melko vaatimattoman äänisuunnittelun omaava elokuva ei koette ääniraitojen rajoja paljoakaan.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202