Shoot 'Em Up

Shoot 'Em Up (2007)

| Blu-ray
  • 4

Shoot ’Em Up luottaa kolmeen asiaan: Clive Owenin karismaan, tauottomaan pyssynpaukkeeseen ja siihen, että katsoja tietää varmuudella mitä on katsomassa.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-06-20 / päivitetty 27.06. klo 18:06

KUVA 4

Clive Owen ja Monica Bellucci
Clive Owen ja Monica Bellucci 

KUVA 3

Paul Giamatti ja Clive Owen
Paul Giamatti ja Clive Owen 

KUVA 2

Paul Giamatti
Paul Giamatti 

KUVA 1

Clive Owen
Clive Owen 

Shoot 'Em Up

Ohjaus Michael Davis
Näyttelijät Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci, Stephen McHattie
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007-2008 New Line Cinema, Angry Films ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Shoot ’Em Up luottaa kolmeen asiaan: Clive Owenin karismaan, tauottomaan pyssynpaukkeeseen ja siihen, että katsoja tietää varmuudella mitä on katsomassa. Kyseessä ei ole lähimainkaan realistisin eikä uskottavin actionleffa. Ei todellakaan. Se ei poista sitä faktaa, että kyseessä on vuoden hillittömin toimintaralli, jollainen kummasti piristää penkin alle mennyttä arkipäivää.

Shoot ’Em Upin avauskohtaus herauttaa vedet kielelle: raskaana oleva nainen pakenee takaa-ajajiaan hämärällä sivukadulla. Sattumalta bussipysäkillä istuva Mr. Smith (Owen) ei malta vain katsella vierestä, vaan puuttuu tapahtumiin. Joku haluaa naisen hengiltä, vai onko kohde sittenkin lapsi, joka vain sattuu syntymään kesken kiivaimman ammuskelun.

Elokuvan käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa mies nimeltä Michael Davis, joka on aiemmin värkännyt vain muutaman kevyen välipalan, joiden nimiä ei sovi edes mainita samassa lauseessa Shoot ’Em Upin kanssa. Tämä leffa on nimittäin täysin eri maata, lähes täydellisyyttä hipovaa toimintakomediaa. Taustajuoni on simppeli, jonkun mielestä taatusti lapsellinenkin, mutta se toimii kuin sveitsiläinen kello. Pitkin vauhdikasta matkaa on sijoiteltu oivaltavia kohtauksia ja nasevaa dialogia. Kerrankin jätetään menemättä siitä mistä aita on matalin ja uskalletaan keksiä jotain omaperäistä.

Välillä omaperäisyyttä on jo liiankin kanssa, mutta uskottavahan Shoot ’Em Up ei edes yritä olla. Tästäkin huolimatta Davisin oivalluksia on kritisoitu varsin kovinkin sanavalinnoin. En allekirjoita syytöksiä missään nimessä. Jos Shoot ’Em Upia ihan oikeasti pitää tylsänä tai jaksaa kohkata siitä, miten epärealistiselta meno näyttää, on syytä katsoa mahdollisimman suureen peiliin.

Kehaistaan tähän väliin myös pääosakaksikkoa Clive Owen ja Paul Giamatti. Mr. Smithin rooli on kuin tehty Owenille, mutta Giamatti pistää vielä paremmaksi tappajakoplan käskyttäjänä. Giamatti nauttii pahiksen roolistaan täysin siemauksin. Elokuvan kaunotar Monica Bellucci kalpenee voimakaksikon rinnalla statistiksi.

Pienistä puutteistaan huolimatta Shoot ’Em Up on antoisaa katsottavaa kaikille toimintakomedian ystäville. Todellista äijämeininkiä alkusekunneista lähtien. Sanon nyt varmuuden vuoksi vielä kerran, että niitä piponreunuksia on syytä löysätä heti alkuunsa, sillä Shoot ’Em Up on täynnä epärealistisia, fysiikan lakeja uhmaavia ja takuuvarmasti oikeassa elämässä mahdottomia kohtauksia, jotka nähtyään naapurintäti pyörittää päätään viikon kaksi putkeen. Anna pyörittää ja muodosta ihan oma mielipiteesi. Shoot ’Em Up ei nimittäin ole täti-ihmisten valinta illan elokuvaksi.

Blu-ray: FS Filmin blu-ray on erittäin laadukas mitä tulee kuvan- ja äänenlaatuun. 2.35:1 formaatissa esitettävän elokuvan värit ovat tip top kohdillaan. Kuva on terävä ja kauneusvirheitä saa etsimällä etsiä. Audioraitana on kiven kova DTS HD 7.1. ja tunnelma on kuin leijailisi kärpäsenä katossa, luoteja väistellen. Surround on hyödynnetty fantastisesti.

Ekstrojen asemaa ajaa ohjaaja Davisin soolona nykäisemä kommenttiraita. On edelleen hienoa huomata, että kommentit jaksetaan tehdä huolella. Davis kertoo yksityiskohtia toistensa perään. Raita on jäykähkön asiallinen, mutta pahuksen mielenkiintoinen ja sen jaksaa kuunnella vaikka heti ensikatselun perään. Kommenttiraitaa ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202