Scott Pilgrim vastaan maailma

Scott Pilgrim vs. the World (2010)

| Blu-ray
  • 3

Turboahdetussa tuuttauksessa rockbändin basisti leipoo tyttöystävänsä exiä pataan.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2011-03-07 / päivitetty 05.04. klo 23:11

KUVA 4

Michael Cera
Michael Cera 

KUVA 3

Scott Pilgrim
Scott Pilgrim 

KUVA 2

Michael Cera ja Mary Elizabeth Winstead
Michael Cera ja Mary Elizabeth Winstead 

KUVA 1

Michael Cera
Michael Cera 

Scott Pilgrim vastaan maailma

Ohjaus Edgar Wright
Näyttelijät Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Brandon Routh, Jason Schwartzman
Maa Yhdysvallat, Iso-Britannia, Kanada
Pituus 113 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Edgar Wright aloitti uransa pienen budjetin brittikomedioilla Shaun of the Dead (2004) ja Hot Fuzz (2007). Pastissin ja parodian välillä tasapainoilevat elokuvat pureutuivat zombie- ja poliisielokuvien maaperään fanipojan lämmöllä. Nyt Wright on päässyt ohjaamaan ensimmäisen Hollywood-elokuvansa ja budjetti on edeltäviin teoksiin nähden kymmenkertainen. Asetelma on kuin olisi antanut pikkulapselle lelukaupassa vapaat kädet.

Bryan Lee O’Malleyn sarjakuviin pohjautuva Scott Pilgrim vastaan maailma (2010) on turboahdettu yhdistelmä nörttikomediaa, tietokonepeliä, rock-keikkaa ja sarjakuvaa. Taustalla on tarina 22-vuotiaasta rockbändin basistista Scottista (Michael Cera), joka tapaa unelmiensa naisen Ramonan (Mary Elizabeth Winstead). Tie onneen ei ole yksinkertainen, sillä Scottin on todella taisteltava rakkautensa tähden. Vastassa ovat Ramonan seitsemän ilkeää exää, joista jokaista on hierottava vuorotellen kuonoon tappelupelien tapaan.

Matrix-trilogian kuvannut Bill Pope on loihtinut kankaalle visuaalisesti hengästyttävää jälkeä. Efektien ja hidastusten voimalla etenevät taistelukohtaukset hyödyntävät tietokonepeliestetiikkaa poikkeuksellisen kirjaimellisesti. Sarjakuvaa mukaileva sähäkkä leikkaus pitää elokuvan mukavasti liikkeellä. Tuhdin kokonaisuuden viimeistelee muun muassa Beckin säveltämä, täysillä tuuttaava musiikki.

Elokuvasta löytyy Wrightin edellisten töiden tapaan paljon yksittäisiä oivalluksia ja nokkelia vitsejä. Käsikirjoitus vilisee popkultuuriviitteitä ja osa kohtauksista on jopa suoria toisintoja, kuten Scottin ja tämän kämppiksen päällenaurettu sitcom-hetki à la Seinfeld. Kaksituntinen seitsemän exän turpaanmättö on kokonaisuutena kuitenkin liikaa. Neljännen exän jälkeen elokuvan vuoristoratamaiseen vyörytykseen alkaa turtua.

Michael Cera on Scottin roolissa tuttu eleetön itsensä. Enemmän kuin varsinainen näyttelijä, hän on amerikkalaisen coolin nörtin idean lihallistuma. Ceran ympärille on kasattu tasavahva joukko elokuvan tyyliin sopivia näyttelijöitä. Yksi hauskimmista rooleista on varattu Brandon Routhille (Superman Returns), joka esittää vegaanidietillään itselleen supervoimat hankkinutta basistia.

Scott Pilgrim vastaan maailma on teoksena poikkeuksellisen läpäisemätön. Quentin Tarantinon tapaan Wright on rakentanut maailman, joka koostuu populaarikulttuurin eleistä ja ikoneista, ja joka ei edes yritä viitata itsensä ulkopuolelle.

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Blu-ray: Universal Picturesin julkaisussa loistavalaatuinen 1080p HD-kuva 1.85:1-kuvasuhteella, ääniraitana täydellinen DTS 5.1 HD MA.

Myös lisämateriaalia löytyy kiitettävästi. Neljä kommenttiraitaa valottavat elokuvan tekoprosessista kameran molemmin puolin. Vajaan tunnin mittainen dokumentti tarjoaa kiinnostavia anekdootteja. Tämän lisäksi levyltä löytyy muun muassa poistettuja kohtauksia ja vaihtoehtoisia leikkauksia.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202