Saw II

Saw II (2005)

| DVD
  • 3

Ykkösosan pääpahis Jigsaw käynnistää uuden, puistattavan sairaan pelin ja passittaa kahdeksan peluria kamppailemaan hengistään sokkeloiseen taloon.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 1

Donnie Wahlberg
Donnie Wahlberg 

Saw II

Ohjaus Darren Lynn Bousman
Näyttelijät Donnie Wahlberg, Tobin Bell, Shawnee Smith, Dina Meyer, Beverley Mitchell
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Twisted Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuonna 2004 ilmestynyt Saw haki nopeasti paikkansa katsojatilastojen kärjestä poikkeuksellisen kieron juonensa ansiosta. Ovetkin jätettiin auki jatko-osalle, jota lähdettiinkin välittömästi purkittamaan käsikirjoittaja Leigh Whannellin johdolla. Ohjaajan pallille istutettiin perhetuttu, untuvikko Darren Lynn Bousman. Ja jokin meni vikaan. Liekö studiopomot painostaneet ja ruuvanneet kokemattoman ohjaajan aikataulua aivan liian kireälle. Saw 2 tarjoaa parhaimmillaankin vain yhden käden sormilla laskettavat väristykset ja tukun päänravistuksia. Tavoitteeseen silti päästään, vuokrausluvuilla mitattuna: mahtavalla ykkösosalla ratsastanut Saw 2 veti väkeä vuokraamoihin Jenkkilässä ja kaappasi tilastojen piikkipaikan heti ilmestyttyään.

Lähtötilanne on herkullinen: Ykkösosassa esitelty pääpahis Jigsaw (mainio Tobin Bell) käynnistää uuden, puistattavan sairaan pelin ja passittaa kahdeksan peluria kamppailemaan hengistään sokkeloiseen taloon. Eikä mihinkään tavalliseen lukaaliin vaan toistaan pirullisempia ansoja ja virityksiä kuhisevaan loukkoon. Tästä ideasta luulisi saavan maistuvan keitoksen, mutta tekijätiimin soppa laimenee. Ohjenuora ”Keep it simple!” on päässyt unohtumaan: Talosta löytyy häkkyröitä, joiden kyhäämiseen on tarvittu raketti-insinöörin koulutus, kymmenen vuotta aikaa, umpisokeat naapurit ja tukkukortti yhteen jos toiseenkin tarvikeliikkeeseen. Katsojillakin on aivot!

Kompastuskivi numero kaksi, oleellisesti edelliseen liittyen: Ennalta-arvattavuus! Alan kikkoja tuntematonkin aavistaa juonenkäänteet kaukaa, toisin kuin talossa harhailevat peluriparat. Kantapään kautta opetellaan, että esim. uuniin on ihan turha tunkea itseään, siellä nimittäin saattaa paistua! Loppuratkaisu on sekin varsin heppoinen jättäen jälleen jatko-osan roikkumaan ilmaan ja katsojan repimään loputkin hiuksensa. Lankaa myös syötetään väkisin ykkösosan ja jatko-osan välille.

Pääosaan palkattu B-luokan ruutukasvo Donnie ”Markin veli” Wahlberg ei saa häijyn etsivän roolistaan kuin murto-osan tehoista irti. Ehkäpä siksi, että Wahlberg toistaa tv-sarjansa Boomtownin hahmoa orjallisesti. Välillä katsoja ei tiedä seuraako ylipitkää Boomtown-jaksoa vai kauhuelokuvaa. Ohjaajalla pitääkin turhaan kiirettä luoda etsivälle pahan pojan imagoa. Loppupuolella Donnie jo hieman innostuu, mutta siis vain hieman.

Muu näyttelijäkaarti on samaa ”tv:stä tuttua”. Tämä siksi, että liian monella kallispalkkaisilla Hollywood näyttelijällä on kuvaussopimuksissaan ”ei saa tappaa”–pykälä. Nimettömämpiä kortistonäyttelijöitä voi surutta viskoa tykinruoaksi, ja hyvä niin. Talossa hengestään taistelevat hahmot eivät vaan millään onnistu välittämään samaa hengenhädän tunnetta kuin ykkösen uhrilampaat. Kukaan talon näyttelijöistä ei erotu, ainakaan taitojensa puolesta.

Saw 2 ei ole siis jatko-osien aatelia, mutta silti tyhjää parempaa viihdettä ja elokuva kantaa juuri ja juuri puolitoistatuntisen verran. Lisäpiste rapsahtaa ykkösosan tunnelman ajoittaisesta säilyttämisestä. Kolmososaa odotellessa voi lohduttautua sillä, että kuuleman mukaan laivan kurssia yritetään muuttaa. Ylöspäin.
Dvd:n lisämateriaalit eivät tarjoa omaperäisyyksiä. Mukana on pakollinen featurette ja kuvakäsikirjoitukset sekä ohjaajan ja näyttelijöiden kommenttiraita.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202