Saw II

Saw II (2005)

| DVD
  • 3

Ykkösosan pääpahis Jigsaw käynnistää uuden, puistattavan sairaan pelin ja passittaa kahdeksan peluria kamppailemaan hengistään sokkeloiseen taloon.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 10.06. klo 18:06

KUVA 1

Donnie Wahlberg
Donnie Wahlberg 

Saw II

Ohjaus Darren Lynn Bousman
Näyttelijät Donnie Wahlberg, Tobin Bell, Shawnee Smith, Dina Meyer, Beverley Mitchell
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Twisted Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuonna 2004 ilmestynyt Saw haki nopeasti paikkansa katsojatilastojen kärjestä poikkeuksellisen kieron juonensa ansiosta. Ovetkin jätettiin auki jatko-osalle, jota lähdettiinkin välittömästi purkittamaan käsikirjoittaja Leigh Whannellin johdolla. Ohjaajan pallille istutettiin perhetuttu, untuvikko Darren Lynn Bousman. Ja jokin meni vikaan. Liekö studiopomot painostaneet ja ruuvanneet kokemattoman ohjaajan aikataulua aivan liian kireälle. Saw 2 tarjoaa parhaimmillaankin vain yhden käden sormilla laskettavat väristykset ja tukun päänravistuksia. Tavoitteeseen silti päästään, vuokrausluvuilla mitattuna: mahtavalla ykkösosalla ratsastanut Saw 2 veti väkeä vuokraamoihin Jenkkilässä ja kaappasi tilastojen piikkipaikan heti ilmestyttyään.

Lähtötilanne on herkullinen: Ykkösosassa esitelty pääpahis Jigsaw (mainio Tobin Bell) käynnistää uuden, puistattavan sairaan pelin ja passittaa kahdeksan peluria kamppailemaan hengistään sokkeloiseen taloon. Eikä mihinkään tavalliseen lukaaliin vaan toistaan pirullisempia ansoja ja virityksiä kuhisevaan loukkoon. Tästä ideasta luulisi saavan maistuvan keitoksen, mutta tekijätiimin soppa laimenee. Ohjenuora ”Keep it simple!” on päässyt unohtumaan: Talosta löytyy häkkyröitä, joiden kyhäämiseen on tarvittu raketti-insinöörin koulutus, kymmenen vuotta aikaa, umpisokeat naapurit ja tukkukortti yhteen jos toiseenkin tarvikeliikkeeseen. Katsojillakin on aivot!

Kompastuskivi numero kaksi, oleellisesti edelliseen liittyen: Ennalta-arvattavuus! Alan kikkoja tuntematonkin aavistaa juonenkäänteet kaukaa, toisin kuin talossa harhailevat peluriparat. Kantapään kautta opetellaan, että esim. uuniin on ihan turha tunkea itseään, siellä nimittäin saattaa paistua! Loppuratkaisu on sekin varsin heppoinen jättäen jälleen jatko-osan roikkumaan ilmaan ja katsojan repimään loputkin hiuksensa. Lankaa myös syötetään väkisin ykkösosan ja jatko-osan välille.

Pääosaan palkattu B-luokan ruutukasvo Donnie ”Markin veli” Wahlberg ei saa häijyn etsivän roolistaan kuin murto-osan tehoista irti. Ehkäpä siksi, että Wahlberg toistaa tv-sarjansa Boomtownin hahmoa orjallisesti. Välillä katsoja ei tiedä seuraako ylipitkää Boomtown-jaksoa vai kauhuelokuvaa. Ohjaajalla pitääkin turhaan kiirettä luoda etsivälle pahan pojan imagoa. Loppupuolella Donnie jo hieman innostuu, mutta siis vain hieman.

Muu näyttelijäkaarti on samaa ”tv:stä tuttua”. Tämä siksi, että liian monella kallispalkkaisilla Hollywood näyttelijällä on kuvaussopimuksissaan ”ei saa tappaa”–pykälä. Nimettömämpiä kortistonäyttelijöitä voi surutta viskoa tykinruoaksi, ja hyvä niin. Talossa hengestään taistelevat hahmot eivät vaan millään onnistu välittämään samaa hengenhädän tunnetta kuin ykkösen uhrilampaat. Kukaan talon näyttelijöistä ei erotu, ainakaan taitojensa puolesta.

Saw 2 ei ole siis jatko-osien aatelia, mutta silti tyhjää parempaa viihdettä ja elokuva kantaa juuri ja juuri puolitoistatuntisen verran. Lisäpiste rapsahtaa ykkösosan tunnelman ajoittaisesta säilyttämisestä. Kolmososaa odotellessa voi lohduttautua sillä, että kuuleman mukaan laivan kurssia yritetään muuttaa. Ylöspäin.
Dvd:n lisämateriaalit eivät tarjoa omaperäisyyksiä. Mukana on pakollinen featurette ja kuvakäsikirjoitukset sekä ohjaajan ja näyttelijöiden kommenttiraita.

teksti: © 2006 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti, mutta Oscar-voittaja se on.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »
Annihilation, Natalie Portman

Vuoden parhaat 2018

| ELOKUVAVUOSI | 22.02.

Oscareiden aikaan on kätevää muistella viime vuoden parhaita elokuvia ja sarjoja.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan

Kaksi kuningatarta

| 31.01.

Kaksi kuningatarta, yksi saari, sama viesti: pää poikki, faktoista viis! Robbie ja Ronan ylevöittävät tunkkaista periodidraamaa.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

| DVD | 01.02.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
John David Washington ja Adam Driver

BlacKKKlansman

| Blu-ray | 01.02.

Spike Leen Oscar-ehdokkaaksi nostettu musta komedia kommentoi rasistisen vihan nykytilaa.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202