Saiturin joulu

A Christmas Carol (2009)

| Blu-ray
  • 2

Jim Carrey kohtaa joulun alla aaveita klassikkosadun nätissä, mutta turhassa 3D-filmatisoinnissa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-11-24 / päivitetty 24.11. klo 13:01

KUVA 4

Ebenezer Scrooge
Ebenezer Scrooge 

KUVA 3

Ebenezer Scrooge
Ebenezer Scrooge 

KUVA 2

Ebenezer Scrooge ja Pikku Tim (Gary Oldman)
Ebenezer Scrooge ja Pikku Tim (Gary Oldman) 

KUVA 1

Ebenezer Scrooge (Jim Carrey)
Ebenezer Scrooge (Jim Carrey) 

Saiturin joulu

Ohjaus Robert Zemeckis
Näyttelijät Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Bob Hoskins, Robin Wright Penn, Cary Elwes, Fionnula Flanagan
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Saiturin joulu

Robert Zemeckisin kiintymystä muovisiin tietokonehahmoihin voi vain ihmetellä. Ikään kuin Napapiirin pikajuna ja Beowulf eivät jo olisi todistaneet teknologian toimimattomuutta, on Zemeckis päättänyt toteuttaa myös tämän Dickens-klassikon motion capture -teknologiaa hyödyntäen. Saiturin joulu on vain marginaalisesti edeltäjiään onnistuneempi.

Elokuvan koukkuna toimiva teknologia on kehittynyt aiemmin mainituista, ja animaatio on paikoin jopa komeaa katseltavaa. Pääosassa keikaroiva Jim Carrey on taltioitu pikselimuotoon näyttävästi, ja hahmo on kokoluokkaa ilmeikkäämpi kuin esimerkiksi Beowulfin vastaavat. Lisäksi kuminaamana tunnettu koomikko pääsee revittelemään roolissa tyydyttävin tuloksin. Silti täydestä luonnollisuudesta ollaan kaukana, jolloin herää kysymys: miksi ihmeessä kertoa tarina hahmoilla, jotka ovat ikään kuin ihmisiä, mutta eivät kuitenkaan?

Tarinaa ei ole liiemmin varioitu tai päivitetty nykypäivään. Nuuka ja katkera Ebenezer Scrooge (Carrey) saa joulun alla vieraakseen menneiden, nykyisten ja tulevien joulujen henget. Scrooge tempautuu aikamatkalle, joka opettaa kitsaalle hapannaamalle elämän perusarvoja. Lapsuudesta nuoruusvuosien kautta aina haudalle asti ulottuva trippi avaa vanhalle ukolle uusia ikkunoita, ja mikä tärkeintä, palauttaa tämän uskon joulun taikaan.

Kuvasto on lapsiyleisöä ajatellen suhteellisen synkeää: leuat loksahtelevat, ja pari säikyttelyefektiäkin on ympätty mukaan. Värimaailma on muutenkin melko tumma, ja meno hurjaa – K11-ikäraja on enemmän kuin perusteltu. Vaan eipä pohjatekstikään mikään järin pirteä satu ole.

Näyttelijäkaarti on nimekäs: Carreyn ohella elokuvassa nähdään (tai kuullaan) mm. Gary Oldman, Bob Hoskins, Colin Firth, Cary Elwes ja Robin Wright Penn. Käytännössä valtaosan ajasta valkokankaalla keikkuu kuitenkin elokuvan itseoikeutettu tähti, Carrey, ja muut vain vilahtavat mukana kohottamassa projektin profiilia.

3D-tekniikka ei taaskaan tuo elokuvalle mitään lisäarvoa, vaan lähinnä oikeuttaa jatkuvat vuoristoratahurjastelut, joihin Zemeckis näemmä on tykästynyt. Substanssia on vain nimeksi, kun juonipolku kuljetaan orjallisesti pisteestä A pisteeseen B, sitä lähinnä modernein tekno-gimmickein sävyttäen.

Lopputulos on tasapaksu, jo monasti nähty tekele, joka ei onnistu perustelemaan tekotapaansa. Tarinan uudelleenkuvituksista meillä kun on jo mm. Haamujen kosto ja Muppettien joulu. Zemeckis saisi viimein jättää teknohärpäkkeensä rauhaan, ja tehdä oikeaa elokuvaa. Jos enää siihen kykenee.

Blu-ray: Disneyn julkaisema Blu-ray on teknisesti täydellinen. Tarkka ja värikylläinen kuva esittäytyy 1080p HD:nä 2.40:1-kuvasuhteella, ja rikas ja tasapainoinen ääniraita (DTS-HD 5.1 / Dolby Digital 5.1) komppaa hulppeasti.

Lisämateriaaleista löytyy peruskattava vartin mittainen making of -dokkari, lyhyt kooste erään lapsinäyttelijän työpäivästä studiolla, poistettuja kohtauksia (jotka esitetään karkeassa esivaiheessaan) sekä interaktiivinen joulukalenteri. Mukana on myös picture in picture -ominaisuus, jolla katsoja voi seurata samanaikaisesti elokuvaa sekä näyttelijöitä motion capture -vermeissään. Kertojana toimii ohjaaja itse.

Teksti: © 2009-2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202