Runsauden maa

Land of Plenty (2004)

| DVD
  • 3

Runsauden maa on Wim Wendersin ohjaama kertomus terrori-iskujen jälkeisestä elämästä Yhdysvalloissa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-08-11 / päivitetty 16.08. klo 22:10

KUVA 4

John Diehl
John Diehl 

KUVA 3

Michelle Williams ja John Diehl
Michelle Williams ja John Diehl 

KUVA 2

Michelle Williams ja Burt Young
Michelle Williams ja Burt Young 

KUVA 1

Michelle Williams
Michelle Williams 

Runsauden maa

Ohjaus Wim Wenders
Näyttelijät Michelle Williams, John Diehl, Richard Edson, Burt Young, Wendell Pierce
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 119 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Emotion Pictures, InDigEnt (Independent Digital Entertainment), Reverse Angle International
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Syyskuun 11. päivän terrori-iskujen seurauksena Yhdysvalloissa levisi vainoharhaisuuden aalto, jollaista ei oltu koettu sitten toisen maailmansodan kommunistivainojen. Jokaisesta tuli epäilty ja monesta erittäin vähien todisteiden perusteella jopa syyllinen valtion vastaiseen vehkeilyyn. Terroristeja nähtiin kaikkialla ja pian maan sotilasjoukot jo moukaroivatkin terroristien majapaikoiksi väitettyjä Afganistania ja Irakia tarkoituksenaan saada paitsi syylliset kiinni, myös estää uusien iskujen mahdollisuus.

Tästä kaikesta on tehty lukuisia elokuvia ja dokumentteja. Yllättävältä tuntuu kuitenkin se, että aihe on koettu kiinnostavaksi eurooppalaistenkin elokuvantekijöiden taholla. Saksalainen humanisti Wim Wenders on tutkiskellut amerikkalaisen sielunmaiseman tilaa elokuvassaan Runsauden maa (a.k.a Land of Plenty, 2004). Wendersin lähestymistapa on siinä suhteessa poikkeava, että siinä niin terrori-iskut kuin Irakin sotakin ovat ainoastaan taustalla, kun ohjaaja pyrkii näyttämään kuinka vainoharhaiseksi ”kansojen sulatusuuni” on muuttunut.

Nuori Lana Swenson (Michelle Williams) saapuu Tel Avivista Los Angelesiin tarkoituksenaan löytää kauan kadoksissa ollut enonsa, armeijan erikoisjoukoissa palveleva Paul Jeffries (John Diehl). Isänmaallinen, Vietnamissakin aikoinaan sotinut Paul on ottanut tehtäväkseen katupartioinnin, jonka avulla hän pystyy tarkkailemaan lähialueilla asuvia arabeja. Lanan maailmankatsomus on hieman liberaalimpi, hän on nimittäin viettänyt nuoruutensa kiertelemällä maailmaa lähetystyötä tekevän äitinsä kanssa. Lana löytää enonsa ja yhdessä he alkavat ratkaista erään nuoren arabin murhaa. Mutta kuinka hyvin näiden kahden täysin erilaisen maailmankatsomuksen omaavan sukulaisen yhteispeli sujuu.

Runsauden maa on pienimuotoinen, yksilötasolla sulavasti liikkuva kertomus Yhdysvaltojen sisäisestä maailmasta, joka keikahti pahemman kerran terrori-iskujen seurauksena. Wenders esittää melko onnistuneesti ajan, kun kenenkään ei voinut luottaa eikä kellään ollut tietoa missä seuraava mahdollinen isku voisi tapahtua. Samalla Wenders osoittaa syyttävällä sormella maan hallitusta siitä, että sotatapahtumiin keskittyminen maksatetaan yhteiskunnan köyhimmillä. Kun lähetysaseman johtaja sanoo Los Angelesin olevan ”Yhdysvaltojen nälän pääkaupunki” ja osoittaa heti perään ryhmää asunnottomia rakentamassa väliaikaista yösijaansa kadulle, on helppo olla vihainen Yhdysvalloille ja sen politiikalle. Tätä Wenders on todennäköisesti halunnutkin.

Muutamassa viikossa kengännauhabudjetilla toteutettu Runsauden maa on kiinnostava teos, mutta kokonaisuus jää hivenen haaleaksi. Valtion sisäinen paranoia on kieltämättä onnistuneesti esitetty, mutta kaikesta huolimatta sen keskeiset hahmot ja varsinkin heidän keskinäiset välinsä jäävät kaipaamaan antoisampaa käsittelyä. Paul ei ole patriotismistaan huolimatta aivan niin vihainen ja ahdistunut sotaveteraani kuin mitä toivoisi, eikä Lana puolestaan aivan niin liberaali, että näiden kahden vastakkainasettelusta saisi kipinöitä sinkoilemaan. Elokuva on myös aavistuksen verran ylipitkä.

Michelle Williams on roolissaan varmaotteinen, mutta jää pakostakin John Diehlin varjoon, sillä tämän roolihahmosta on kirjoitettu paljon mielenkiintoisempi kuin kenestäkään muusta. Sonic Youth –punkyhtyeen alkuperäinen rumpali Richard Edson esittää Paulin ainoaa ystävää Jimmyä. Pienemmissä rooleissa nähdään Rocky-elokuvista tuttu Burt Young lähetysaseman työntekijänä, Titanicista muistettu Gloria Stuart muuttoa odottavana vanhuksena ja televisiosarjassa Langalla esiintynyt Wendell Pierce. Näyttelijöiden työskentely on Wendersin elokuvien tapaan ihailtavan luonnollista kautta linjan.

Runsauden maa on elokuva, jossa olisi aineksia parempaankin. Tällaisenaankin se on toki kiinnostava ja toimiva, mutta pienellä viilaamisella ja henkilöhahmojen kehittelyllä siitä olisi voinut tulla huomattava terrori-iskujen jälkeistä aikaa käsittelevä teos. Wenders-fanien luonnollinen pakkohankinta, mutta muut voivat huoletta odottaa elokuvan televisioesitystä.

DVD: Runsauden maa kuuluu osana Sandrew Metronomen julkaisemaan The Wim Wenders Collection III:n. Anamorfinen kuva (1.78:1) on hyvätasoinen ja mikäli ei kiinnitä huomiota reunaterävöitykseen, ei kuvan laadussa ole valittamista. Värit toistuvat luonnollisina. Ääniraita (DD 2.0) on moitteeton sekin, dialogi kuuluu selkeästi ja ne vähäiset mukana olevat musiikit sulautuvat joukkoon moitteetta. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi ja norjaksi. Lisämateriaalia ei tämän elokuvan kohdalla ole lainkaan.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202