Wim Wendersin Room 666 on dokumentti siitä, millaisena elokuvan ammattilaisen kokevat alansa tulevaisuuden 1982.
Onko elokuvalla tulevaisuutta lainkaan vai joko se voidaan julistaa kuolleeksi? Miten elokuvia tulisi tehdä ja kenelle ne tulisi suunnata? Pitäisikö elokuvien tekoa kehittää? Viimeksi näitä kysymyksiä pohdittiin muutama vuosi sitten, kun Ingmar Bergman kuoli, mutta tosiasiassa näitä asioita lienee mietitty aina kun alaa on kohdannut jokin uusi mullistus, este tai sattuma. Niin teki myös Wim Wenders, joka on työstänyt aiheesta alle tunnin mittaisen, hieman ironisesti televisiolle työstetyn dokumenttielokuvan Room 666 (Chambre 666, 1982).
Wendersin dokumentti on tehty toukokuussa 1982 Cannesin elokuvafestivaalien aikaan. Se on rajattu yhteen hotellihuoneeseen, jossa vierailee koko joukko elokuvan suurimpia tekijöitä Jean-Luc Godardista Steven Spielbergiin ja Werner Herzogista Michelangelo Antonioniin. He kaikki saavat kertoa mitä mieltä ovat elokuvasta yleensä ja millaisena näkevät sen tulevaisuuden. Mitkä ovat seitsemännen taiteen suurimmat vaarat ja kuinka teknologian kehittyminen tulee muuttamaan niin heidän kuin tulevien tekijöidenkin työskentelyä.
Room 666 on monella tapaa kiinnostava elokuva. Tietysti senkin vuoksi, että siinä puhuvat henkilöt, jotka seuraavat taiteenalaa aivan sen ytimestä ja jotka ovat kokeneet sen parissa paljon, niin hyvässä kuin pahassakin. He tietävät millaista on työskennellä paineen alla: samalla kun pitää luoda mahdollisimman hyvin menestyvää elokuvaa, täytyisi tehdä myös taidetta, joka kelpaa kriitikoille ja valtavirrasta poikkeaville katsojille. On mielenkiintoista nähdä ja kuulla juuri niitä henkilöitä, jotka ovat nousseet elokuvataiteen keskeisille paikoille.
Dokumenttia tehdessä kotivideot olivat päivän sana, joten syystäkin elokuvantekijät tunsivat olonsa uhatuksi – niinpä ammattilaiset ovatkin elokuvan tulevaisuuden suhteen hyvin varauksellisia ja kokevat sen epävarmaksi. Vanhoista maestroista Antonioni suhtautuu teknologian kehitykseen ja uusiin ideoihin kaikkein myötämielisimmin, kun taas moni muu arvioi tulevaisuuden olevan vaikea, ellei jopa elokuvan kokonaan kadottava. Ongelmia aiheuttavat – ja tulevat aina aiheuttamaan – myös rahanahneet tuottajat, joille hyvä elokuva on sellainen, joka tuottaa mahdollisimman paljon rahaa. Tämä ongelma koskee varsinkin Yhdysvaltoja, joiden elokuva-alasta ja sen alati kasvavista menoista Spielberg antaa melko lohduttoman kuvan.
Room 666 on hyvä valinta niille, joita elokuva-ala ja sen tekijät kiinnostavat. Sen sijaan ne, joille elokuva merkitsee lauantai-illan hetkittäistä todellisuuspakoa, ei tämä dokumentti tarjoa mitään ihmeellistä. Itse olisin toivonut Wendersin tuovan kuultavaksi enemmän myös niitä tahoja, jotka puolustavat television ja videon paikkaa viihdemaailmassa. Nyt tällaisia puheenvuoroja ei kuulla kuin muutamilta henkilöiltä, eivätkä nekään puheet ole pituudella pilattuja.
DVD: Room 666 on osa Sandrew Metronomen julkaisemaa The Wim Wenders Collection II:a. Vanhan ajan muotoon (1.33:1) tuotettu kuva on laadultaan hyvätasoinen, eikä virheitä ole havaittavissa missään vaiheessa. Ääniraita (DD 1.0) on peruslaatua, eikä mitään moitittavaa ole siinäkään. Tekstitykset suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Lisämateriaalia ei levyllä ole, kuten ei muissakaan Wim Wenders Collection –sarjan elokuvissa.
Teksti: © 2009 Kari Glödstaf
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA