Romahduksen anatomia

44 Inch Chest (2009)

| DVD
  • 4

Malcolm Venvillen ohjaama mustanpuhuva draama käsittelee miehistä tapaa selvitä erosta.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-01-20 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 3

Ian McShane ja Stephen Dillane
Ian McShane ja Stephen Dillane  

KUVA 2

Ystävykset romahduksen keskiössä
Ystävykset romahduksen keskiössä 

KUVA 1

Ray Winstone
Ray Winstone 

Romahduksen anatomia

Ohjaus Malcolm Venville
Näyttelijät Ray Winstone, Ian McShane, John Hurt, Tom Wilkinson, Stephen Dillane
Maa Iso-Britannia
Pituus 91 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Prescience Media, Omni Films, Twilight Production & Entertainment, IM Global, Anonymous Content, Passenger ja FS-Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Romahduksen anatomia on mustanpuhuva draama, jossa pureudutaan avioeron aiheuttamaan tuskaan uskollisen miehen näkökulmasta. Tarinassa keskitytään kuvaamaan miehen ajatuksia ja tapaa selviytyä erosta hyvien ystävien avulla.

Elokuva kertoo Colin Diamondista (Ray Winstone), jonka Liz-vaimo (Joanne Whalley) on juuri jättänyt. Liz on löytänyt nuoren ranskalaisen rakastajan (Melvil Poupaud) eikä siksi enää halua jatkaa liittoa Colinin kanssa. Colinin maailma romahtaa eikä hän näe enää syytä elää. Hän on panostanut liittoon kaikkensa eikä pysty hyväksymään, että se on ohi. Colinin ystävät tulevat pettyneen miehen avuksi. He kidnappaavat rakastajan ja päättävät laittaa hänet vastuuseen teoistaan. Ystävien mielestä myös rakastajan on saatava osansa Colinin kärsimyksestä.

Romahduksen anatomia on Malcolm Venvillen esikoisohjaus, mutta mukana on myös paljon ennalta tunnettuja elokuvantekijöitä. Elokuvan tuottajan Steve Golinin aiempia elokuvia ovat muun muassa Tahraton mieli ja Babel. Lisäksi romahduksen anatomian käsikirjoittajat Louis Mellis ja David Scinto ovat aiemmin kirjoittaneet yhdessä elokuvan Sexy Beast.

Elokuvaan on saatu myös kosolti tunnettuja näyttelijöitä, jotka tekevät vakuuttavaa työtä. Ray Winstone näyttelee upeasti eron kourissa kamppailevaa, romahduksen kokevaa Colinia. Myös Colinin ystävien rooleihin valitut John Hurt, Ian McShane, Stephen Dillane ja Tom Wilkinson sopivat mainiosti rooleihinsa. Elokuvan nokkela dialogi sopii näiden näyttelijöiden suuhun ja he osaavat luoda tilanteisiin niihin vaadittavaa jännitettä pelkän sanataiteilun keinoin. Tässä elokuvassa ei nimittäin juurikaan tapahdu, vaan käsikirjoituksen hienous piilee juuri dialogissa ja miesten välisessä kommunikaatiossa.

Elokuvan arvoa nostaa myös miehisen ystävyyden onnistunut kuvaaminen. Tässä elokuvassa miehet eivät tue ystäväänsä halauksin vaan ryhtyvät konkreettisiin toimiin asian hyväksi. Colinin tunteiden kirjoa käsitellään aika ajoin hyvin onnistuneesti toden ja mielikuvituksen rajapinnassa. Elokuvan tarinalliset eväät eivät kuitenkaan riitä tekemään siitä täyden viiden tähden elokuvaa.

Romahduksen anatomia tuo raikasta vaihtelua perinteisten draamojen rinnalle. Se ei sorru imelyyteen vaan käsittelee eroajatuksia raa’an miehisestä näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan elokuva on onnistunut, toki hieman liioiteltu kuvaus eron jälkeisestä tilasta ja eräästä tavasta selvitä eteenpäin.

DVD: FS-Filmin julkaisun kuvan- ja äänenlaatu on hyvä. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DD 5.1. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202