Rocky

Rocky (1976)

| DVD
  • 5

Philadelphialainen keskitason nyrkkeilijä Rocky Balboa (Stallone) saa elämänsä tilaisuuden, kun raskaansarjan maailmanmestarille etsitään seuraavaa vastustajaa. Urheiluelokuvien todellinen klassikko,…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 26.01. klo 15:03

KUVA 2

Sylvester Stallone ja Burgess Meredith
Sylvester Stallone ja Burgess Meredith 

KUVA 1

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

Rocky

Ohjaus John G. Avildsen
Näyttelijät Sylvester Stallone, Talia Shire, Burt Young, Carl Weathers, Burgess Meredith
Maa Yhdysvallat
Pituus 119 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1976 Chartoff-Winkler Productions
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Philadelphialainen keskitason nyrkkeilijä Rocky Balboa (Sylvester Stallone) saa elämänsä tilaisuuden, kun raskaansarjan maailmanmestari Apollo Creedille (Carl Weathers) etsitään seuraavaa vastustajaa. Alamaailman hanttihommilla itsensä elättävän Rockyn elämä mullistuukin täysin kun koko kaupunki ottaa lempinimellä Italian Ori iskevän vasurin omakseen. Media seuraa herkeämättä, kun katujen kasvatti valmistautuu suureen otteluunsa yhdessä tyttöystävänsä Adrianin kanssa. Ja millainen ottelu siitä tulikaan..!

Rocky on paljon enemmän kuin kertomus nyrkkeilyottelusta. Kyseessä on elämää suurempi elokuva, jonka tuotantoprosessikin on jo oma tuhkimotarinansa. Pienellä budjetilla kuvattu, oikean klassikko-ottelun innoittama Rocky nosti Sylvester Stallonen tuntemattomuudesta parrasvaloihin. Alle kuukaudessa purkitettu Rocky omaa kaikki unohtumattoman elokuvan raaka-aineet: Kiehtova kertomus, täydellisyyttä hipovat näyttelijäsuoritukset, Bill Contin energinen tunnussävel ja realistinen tapahtumaympäristö, jonka kuvaaja James Crabe ikuisti kaikessa karuudessaan.

Elokuva voitti kaikkiaan kolme Oscaria (paras elokuva, ohjaus ja leikkaus) mikä oli fantastinen suoritus, varsinkin kun vastaehdokkaina oli sellaisia aikamme suurelokuvia kuin Presidentin miehet ja Taksikuski. Näin jälkiviisaana voitaisiin todeta, ettei olisi ollut suuri vääryys jakaa pystit (varsinkin pää- ja sivuosien suorituksista) hieman eri tavalla: Juro Italian Ori ja ujo tyttöystävä Adrian (Talia Shire) herättävät yhä harvinaisen suuria tunteita. Jotain elokuvan suuruudesta kertoo sekin, että yksi Philadelphian suurimmista nähtävyyksistä on jo vuosia ollut kaupungin taidemuseon portaat, joita ylös juoksemalla Rocky rääkkäsi itseään huippukuntoon. Portaiden yläpäähän kerääntyy joka päivä turisteja tekemään elokuvasta tuttua hyppelyä.

Stallonen itsensä käsikirjoittama mestariteos on toki monien onnellisten sattumien summa, mutta ennen kaikkea malliesimerkki siitä, miten vaikeudet voidaan voittaa kun vain uskoo omaan itseensä. Periksiantamattomuus, tekemisen riemu ja vilpittömyys huokuvat lämminhenkisestä tarinasta, jonka ohjaajalegenda John G. Avildsen (mm. Karate Kid) kokosi yksiin kansiin vaikeista lähtökohdista huolimatta. Rockyn paras piirre on kuitenkin se, että elokuva kestää katselukerrasta toiseen. Kuvaus on yhtä ajaton kuin vuosikertaviini: Paranee ajan myötä. Samaa ei valitettavasti voi sanoa menestystä seuranneista neljästä jatko-osasta. Onneksi Stallone toteutti vielä yhden haaveistaan ja loi tarinalle arvoisensa päätöksen sarjan kuudennessa osassa, joka kantaa ylväästi nimeä Rocky Balboa.

25. vuosipäivän kunniaksi julkaistu dvd on täynnä mielenkiintoista taustamateriaalia. Stallone esittelee lempilapsensa synnyinvaiheet tarkasti ja antaumuksella. Esiin nostetaan ansaitusti myös sivuosien tähdet, mm. legendaarinen Burgess Meredith. Dvd:n mukana tulee myös pieni lehtinen, joka sisältää sekin tuhdin annoksen Rocky tietoutta.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202