Ridley Scottin ohjaama Robin Hood on komea, mutta hieman persoonaton keskiaikaseikkailu.
Edellisestä kokopitkästä Robin Hood -elokuvasta on vierähtänyt jo melkein parikymmentä vuotta. Vuoden 1991 filmatisoinnista, jonka pääosassa nähtiin Kevin Costner, ei romantiikkaa puuttunut ja nyt Ridley Scott marssittaa valkokankaalle täysin erilaisen Robin Hoodin ystävineen.
Kevin Costnerin Robin Hood oli romanttinen ja varhaisten seikkailu-elokuvien perinteitä kunnioittava sankari, ja koko elokuva oli imenyt paljon vaikutteita 80-luvun brittiläisestä TV-sarjasta (1984-86), jossa mystiikalla ja magialla oli merkittävä osa. Ridley Scottin näkemys Robin Hoodista myyttinä ja henkilönä on täysin erilainen. Romantiikka on korvattu realismilla ja legenda tiukalla historialla. Tuloksena on visuaalisesti huikaisevan hieno, mutta hieman innoton epookki.
Eletään vuotta 1199. Robin Longstride (Russell Crowe) on palaamassa ristiretkiltä kuningas Rikhard Leijonamielen (Danny Huston) sotajoukon mukana. Kuningas saa kuitenkin surmansa Ranskassa, joten Robin irtautuu sotajoukosta ystäviensä kanssa, ja he matkustavat Englantiin peitenimien suojissa.
Englannissa Robin joutuu erinäisten sattumien kautta omaksumaan kuolleen miehen henkilöllisyyden ja päätyy auttamaan Nottinghamin kyläläisiä epätoivoisessa kapinassaan uutta kuningasta, Juhanaa (Oscar Isaac) vastaan.
Ridley Scottin epookki poikkeaa aikaisemmista Robin Hood-filmatisoinneista realistisessa tyylissään. Kun Robin Hoodin hahmosta riisutaan kaikki romantiikka ja mytologia, on jäljellä enää tavallinen mies ja historia. Robin Hoodin iloinen rosvojoukkokin loistaa käytännössä poissaolollaan, sillä hänen lähimmät legendaariset ystävänsä Little John (Kevin Durand), veli Tuck (Mark Addy) ja Will Scarlett (Scott Grimes) ovat hyvin pienissä rooleissa, ja heidän suhde Robiniin jää etäiseksi. Lady Marion (Cate Blanchett) on sentään edelleen tarinan keskiössä. Tällä kertaa Marion on nainen, jonka aviomiehen roolia Robinin täytyy peitenimensä vuoksi esittää, ja tästä seuraa tietenkin aitoa rakkautta. Marionin vuoksi Robin myös kiinnostuu Nottinghamin kyläläisten ahdingosta ja päätyy heidän henkiseksi johtajakseen.
Scott on päättänyt antaa Robin Hoodin hahmolle ensimmäistä kertaa hyvin todellisen historiallisen kontekstin. Brian Helgelandin kirjoittama käsikirjoitus leikittelee sellaisilla teemoilla kuin hamassa tulevaisuudessa häämöttävä demokratian ja kansallisvaltion synty, mutta luonnollisesti nämä toimivat vain muodollisena taustana Robinin tarinalle.
Verrattuna aikaisempiin Robin Hood -elokuviin Scottin versio on hieman väritön ja iloton. Voidaan kysyä, olisiko elokuva toiminut paremmin ilman Robin Hood-leiman rasitetta, sillä juuri sellaiseksi Robin Hoodin mytologian paino elokuvalle monin paikoin osoittautuu.
Keskiaikakuvauksena ja toimintaelokuvana Robin Hood (2010) puolestaan toimii hyvin. Elokuva on kuvattu, lavastettu ja puvustettu erinomaisesti. Samoin Marc Streitenfeldin säveltämä soundtrack antaa kauniin ja mahtipontisen taustan seikkailulle. Scottin Robin Hood on tuotantoarvoiltaan niin komea teos, että sen parissa kyllä viihtyy pari tuntia oikein hyvin. Sinänsä sääli, että Ridley Scottista on tullut synonyymi persoonattomille, mutta komeille viihde-elokuville.
Näyttelijät hoitavat osansa ammattitaitoisesti, mutta pääosanäyttelijät Russell Crowe ja Cate Blanchett eivät kuitenkaan hurmaa. Parhaiten näyttelijöistä jää mieleen Danny Huston historiallisesti uskottavasti kuvattuna sotilaskuninkaana ja veteraaninäyttelijä Max von Sydowin liikuttava roolisuoritus Nottinghamin vanhana aatelisena.
Lisämateriaaleja on Blu-ray-mittakaavalla todella vähän. Levyltä löytyy 15 minuuttia alkuperäistä versiota pitempi ohjaajan versio, ja lyhyitä videoleikkeitä ja valokuvagallerioita elokuvan teosta, lavastuksesta ja puvustuksesta. Erikoisominaisuudet on piilotettu harvinaisen raivostuttavien ja monimutkaisten valikoiden taakse sekavaksi sillisalaatiksi.
Teksti: © 2010 Antti Honkala
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA