Risto Räppääjä ja polkupyörävaras

(2010)

| Blu-ray
  • 3

Vauhdikkaan kokoperheen elokuvan pääosissa nähdään mainiot Severi Heikkilä ja Lauramaija Luoto.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-11-17 / päivitetty 20.11. klo 11:11

KUVA 4

Martti Suosalo Lennartina ja Anna-Maija Valonen Rauhana
Martti Suosalo Lennartina ja Anna-Maija Valonen Rauhana  

KUVA 3

Ulla Tapaninen Pakastaja-Elvinä
Ulla Tapaninen Pakastaja-Elvinä  

KUVA 2

Nelli Nuudelipäänä Lauramaija Luoto ja Severi Heikkilä Ristona
Nelli Nuudelipäänä Lauramaija Luoto ja Severi Heikkilä Ristona  

KUVA 1

Severi Heikkilä Risto Räppääjänä
Severi Heikkilä Risto Räppääjänä  

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras

Ohjaus Mari Rantasila
Näyttelijät Severi Heikkilä, Lauramaija Luoto, Anna-Maija Valonen, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen
Maa Suomi
Pituus 79 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Kinotar, Yle ja Nordisk Film
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras on vauhdikas kokoperheen elokuva. Sen idea perustuu Risto Räppääjä-kirjasarjaan, jonka ovat luoneet Sinikka ja Tiina Nopola. Kirjat, kuten elokuvakin, kertovat rummuttavasta ja räppäävästä pojasta, joka asuu tätinsä Rauhan kanssa. Riston seikkailuissa on lähes aina mukana naapuri ja paras kaveri Nelli Nuudelipää Perhonen.

Kesäloma on juuri alkanut. Sen kunniaksi Rauha Räppääjä ja Lennart Lindberg päättävät lähteä lomamatkalle. Sen ajaksi Risto Räppääjää ja Nelli Nuudelipäätä tulee hoitamaan ankara Elvi-täti. Onneksi Risto saa lohduksi uuden hienon polkupyörän, joka kuitenkin pian salaperäisesti katoaa. Risto ja Nelli lähtevät yhdessä etsimään pyörää ja siitä alkaakin mitä jännittävin seikkailu.

Nopolat ovat käsikirjoittaneet elokuvan yhdessä ohjaaja Mari Rantasilan kanssa. Ensimmäinen Risto Räppääjä valmistui vuonna 2008. Sen menestys yllätti kaikki: se oli vuoden 2008 katsotuin kotimainen (211 707 katsojaa elokuvateattereissa). Elokuva oli yhtäjaksoisesti Tennispalatsin ohjelmistossa ennätykselliset 74 viikkoa. Se on ollut esillä festivaaleilla ympäri maailmaa ja dvd:n myynti on noussut lähes 140 000 kappaleeseen.

Risto Räppääjä ja polkupyörävarkaan tarina on rakennettu eri tavalla kuin edeltäjänsä. Kun Risto Räppääjä perustui pitkälti kirjojen tarinoihin, on nyt uuteen elokuvaan luotu täysin oma tarinansa, joka ei perustu suoraan mihinkään kirjaan. Tämä tekeekin tarinasta katsojan kannalta kiinnostavamman. Se yllättää, vaikka katsoja olisikin lukenut kaikki Risto Räppääjä-kirjat.

Mukaan on myös saatu hyvin ujutettua tärkeitä aiheita kuten myötäelämisen tunteet. Premissiksi muodostuukin: “Jos annat jotakin, saat sen enemmin tai myöhemmin moninkertaisena takaisin.” Jotain kuitenkin jää puuttumaan. Käsikirjoituksen rakenne on kuin suoraan oppikirjasta: siinä on tehty kaikki oikein, mutta suuret yllätykset puuttuvat.

Dialogi on tiivistetympää kuin edeltäjässään. Tämä muutos on hyvä, koska liiallinen dialogi, etenkin kun se on kirjakielistä, alleviivaa turhaan asioita. Toimivan kuvakerronnan lisäksi elokuvassa on erinomainen äänisuunnittelu (Risto Iissalo), joka elävöittää mainiosti tilanteita. Myös musiikki (Iiro Rantala) luo eloa tarinaan. Lisäksi puvustuksella ja lavasteilla on onnistuttu luomaan hyvin sadunomainen kokonaisuus.

Lapsipäärooleissa nähdään eri henkilöt kuin aiemmassa elokuvassa. Edellisen elokuvan Risto ja Nelli ovat tähän elokuvaan jo liian vanhoja, joten heidän tilalleen on valittu nyt Severi Heikkilä ja Lauramaija Luoto. Lapset sopivat rooleihinsa mitä mainioimmin ja heidän näyttelemistään on ilo seurata. Erityisen hienon roolisuorituksen tekee myös Ulla Tapaninen ankarana Elvi-tätinä.

Kaiken kaikkiaan Risto Räppääjä ja polkupyörävaras on väriläikkä tämän syksyn lastenelokuvagenressä. Se vie katsojan mukanaan Risto Räppääjän maailmaan, josta ei vauhtia puutu. Elokuva tekee hyväntuuliseksi ja tuo mieleen mukavia kesämuistoja. Kun tähän lisätään vielä sadunomainen maailma, lopputulos on varsin viihdyttävä paketti kokoperheelle.

Blu-ray: Nordisk Filmin julkaisulla on erinomainen kuvan- (1080p HD-laajakuva 1.85:1) ja äänen laatu (DTS-HD Master Audio 5.1). Myös värit näyttävät kirkkailta.

Levyn ensimmäisenä lisämateriaalina on karaoke. Karaoke-osiossa katsoja voi laulaa mukana kuutta elokuvassa kuultavaa laulua. Karaoken taustalle on tehty hienot musiikkivideot, joissa on otteita elokuvasta. Levyllä on ekstrana myös Räppääjä-visa, jossa voi testata Räppääjä-tietämystään 20 kysymyksen kautta. Lisäksi mukana on perinteinen traileri ja tv-spotit. Lisämateriaaliosuus on poikkeuksellisen huolellisesti tehty ja ansaitsee erityismaininnan.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202