Richard Scarryn Touhulan arvoituksia 1 ja 2

Hurray for Huckle! (2007)

| DVD
  • 2

Richard Scarryn parhaat Touhulan arvoitukset on koottu yhteen.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-06-01 / päivitetty 11.07. klo 14:02

KUVA 1

Kissalan Hessu, Mato Matala ja Salli-kissa
Kissalan Hessu, Mato Matala ja Salli-kissa  

Richard Scarryn Touhulan arvoituksia 1 ja 2

Maa Kanada
Pituus 2 x 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Pan Vision AB
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kirjailija Richard Scarryn tarinat ovat viihdyttäneet lapsia yli kolmen sukupolven ajan. Kymmenet miljoonat lapset yli 30 maassa ovat oppineet lukemaan, kirjoittamaan ja tunnistamaan kuvia Scarryn rakastettavien hahmojen ansiosta. Hänen tuotannostaan tunnetaan parhaiten Richard Scarryn Touhukas Maailma-kirjat. Niissä kuvataan humoristiseen tyyliin ihmismäisten eläinhahmojen elämää Touhulan kaupungissa (Busytown). Näiden kirjojen kaksi keskeisintä hahmoa ovat Kissalan Hessu ja Mato Matala (Huckle Cat ja Lowly Worm). Touhulassa asuvat myös muun muassa Salli-kissa,Herra Possula (Mr. Frumble), Juupas ja Eipäs-possuveljekset, Banaani-Toope, Hilda Hippo, Palomies Savunen (Smokey the Fireman) ja Konstaapeli Murina (Sergeant Murphy). Touhulassa tapahtuu jännittäviä asioita joka päivä

Kirjojen pohjalta on tehty myös suositut televisiosarjat Richard Scarryn Touhukas maailma ja Touhulan arvoitukset. Touhulan arvoitukset-sarja sai ensiesityksensä TV2:ssa syksyllä 2008. Sarja oli 26-osainen, josta parhaat 12-osaa on nyt koottu kahdelle DVD:lle. Jokaisessa jaksossa ystävykset Hessu-kissa, Salli ja Mato Matala yrittävät ratkaista arvoituksen. He selvittävät muun muassa Jättiläisomenan ja Kuplivan arvoituksen. Samalla he kokevat unohtumattoman seikkailun ja pitävät hauskaa. Kaikki Touhulan asukkaat ovat tervetulleet touhuilemaan ja arvoituksia ratkaisemaan. Keskeistä kaikissa tarinoissa on, että arvoituksia ei pystyttäisi ratkaisemaan yksin. Ystävät ovat tärkeitä ja heidän apuaan tarvitaan.

Hauskan lisän tarinoihin tuo Touhulan tohinauutiset. Uutistoimittaja Luru Lude tulee aina paikalle, kun uutta arvoitusta aletaan selvittää. Lude pysyy ajan hermolla ja ottaa selvää mistä Touhulassa tohistaan, kuka näki mitä, missä ja mitä oikein tapahtui. Luru Luteen kautta opetetaan lapsille uutisten kirjoittamisen keskeiset käsitteet. Tarinoiden varrelle on ylipäätäänkin ripoteltu monenlaista tietoa. Sadun ohella lapset oppivat tuntemaan eri ammatteja, paikkoja ja faktoja maailmasta. Tarinoilla on myös selvä kasvatuksellinen tarkoitus.

Touhulan arvoitusten tarinat ovat ajattomia, mutta tekninen toteutus on jäänyt ajasta jälkeen. Televisiosarjan ensimmäiset jaksot on esitetty vuonna 1991 ja sen huomaa. Touhulan maailma on suunnattu alle kouluikäisille lapsille, jotka osaavat nykypäivänä vaatia teknisiä hienouksia elokuvilta ja televisiosarjoilta. Vauhdikkaat tietokoneanimaatiot (Ice Age 3 – dinosaurusten aika), tyttöenergiaa pursuavat sarjat superlaihoine päähenkilöineen (Witz) sekä animaatiota ja kuvaa yhdistelevät elokuvat (Beverly Hillsin hienostohauva) jättävät valitettavasti Touhulan arvoitukset varjoonsa.

Touhulan arvoitukset ovat toki tutun turvallisia. Jopa mediakriittiset vanhemmat voivat huoletta laittaa tämän DVD:n pyörimään sunnuntai-aamuna ja jatkaa itse unia puolisentoista tuntia. Touhulan arvoitukset DVD tuo monelle vanhemmalle mieleen omat lapsuusajat ja Richard Scarryn kirjat. Mikäli lapselleen haluaa avata oven oman lapsuutensa satumaailmaan, olisi parempi hankkia kirja, ottaa lapsi syliin ja lukea sitä. Se jos mikä on erityistä. Tuon yhteisen muiston jälkeen myös tarinat DVD:llä tuntuvat kiinnostavilta myös nykylapsen silmissä.

DVD: Ääniraitana Dolby Digital 2.0 ja kuvaformaatti 16:9. DVD:llä ei ole lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202