Repo! The Genetic Opera

Repo! The Genetic Opera (2008)

| DVD
  • 2

Verinen ja saastainen rock-ooppera yrittää kovasti olla 2000-luvun Rocky Horror Picture Show.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-05-08 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 3

Nathan ja Shilo Wallace (Anthony Head ja Alexa Vega)
Nathan ja Shilo Wallace (Anthony Head ja Alexa Vega) 

KUVA 2

Amber Sweet (Paris Hilton)
Amber Sweet (Paris Hilton) 

KUVA 1

Blind Mag (Sarah Brightman)
Blind Mag (Sarah Brightman) 

Repo! The Genetic Opera

Ohjaus Darren Lynn Bousman
Näyttelijät Alexa Vega, Anthony Head, Paul Sorvino, Sarah Brightman
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Twisted Pictures ja Burg/Koules Productions

2000-luvun alkupuolella Darren Smith ja Terrance Zdunich ideoivat 10-minuuttisen minioopperan, joka kertoi haudanryöstäjän tarinan sisäelinkaupan leimaamassa lähitulevaisuudessa. The Necromerchant’s Death -nimisen esityksen kerättyä yleisöä Smith ja Zdunich kehittivät ideaa edelleen, ja vuonna 2002 sai teatteriensi-iltansa Repo! The Genetic Opera. Valtaisan suosion saattelemana Darren Lynn Bousman ohjasi vuonna 2006 oopperasta kymmenen minuutin promoelokuvan, jolla hän yritti myydä leffaideaa studioille. Lionsgate nappasi syöttiin, ja pari vuotta myöhemmin valkokankaille saatiin Repo!:n elokuvaversio, tähtinään mm. Alexa Vega, Paul Sorvino sekä Paris Hilton.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen lähitulevaisuuteen, jossa sisäelimet tuhoava virusepidemia on pyyhkinyt valtaosan maapallon asukeista. Pelastavaksi enkeliksi on noussut häikäilemättömän Rotti Largon (Paul Sorvino) johtama GeneCo, joka kaupaa elinimplantteja niille, kenellä siihen on varaa. Maksuistaan laistavia asiakkaita varten Largo on pestannut Repo-miehen, jonka tehtävä on kirjaimellisesti kiskoa GeneCon omistamat elimet takaisin rahattomilta ihmispoloilta.

Tarinan keskiössä on nuori Shilo Wallace (Alexa Vega), ylisuojelevaisen isänsä (Anthony Head) hoivissa asuva tyttö. Shilo, jonka äiti on aikanaan kuollut synnytyksessä, ei kuitenkaan tiedä lääkäri-isänsä olevan pelätty Repo-mies, joka kotitalon kellarissa sitoo “potilaansa” kiinni ja poistaa heiltä lainaelimensä. Kotirauha alkaa kuitenkin järkkyä, kun 17 vuoden ikään ehättänyt, ulkomaailmasta kiinnostunut tyttö saa yhteydenoton kaupungin pahamaineisimmalta pääjehulta, Rotti Largolta.

Korruptoitunutta imperiumiaan johtava Largo on parantumattomasti sairas, ja etsii nyt itselleen perillistä. Vinoutuneesta ja lellitystä jälkikasvusta – pervo Luigi (Bill Moseley), leatherface-henkinen Pavi (Nivek Ogre) ja naamavärkkiään alati uusiva Amber Sweet (Paris Hilton) – ei johtajanpallille ehkä ole, joten Largo suuntaa katseensa nuoreen Shiloon. Mies kutsuu tytön seuraamaan järjestämäänsä viikottaista oopperaesitystä, jossa tytön ihailema sokea laulajatar Blind Mag (Sarah Brightman) esiintyy, ja pienen epäröinnin jälkeen Shilo ottaa kutsun vastaan. Hänellä ei ole aavistustakaan siitä, että Largo aikoo yrittää värvätä tytön seuraajakseen asettamalla tämän äärimmäiseen koetukseen.

Darren Lynn Bousman on aiemmin tullut tutuksi lähinnä Saw-sarjan osista 2-4, jotka ovat visuaalisesti pikkunäppäriä mutta sisällöltään kaikinpuolin epäkelpoa kidutuspornoa. MTV-sukupolven edustaja ei yllättäen ole noussut pinnalle musavideoiden tehtailijana, mutta kovin samantyylisesti Bousman silti rakentaa elokuviaan. Repo!:n kohdalla salamaleikkauksia on hieman karsittu ja kokonaisuus on kuvaukseltaan hillitympi, joskaan ei juuri tyylikkäämpi.

Päällimmäinen mieleennouseva sana elokuvasta puhuttaessa on “halpa”. Repo! on kuvattu digitaalisesti, ja niin tietokoneilla loihditut kuin fyysisetkin lavasteet ja tapahtumia kehystävä synkeän dystopinen kaupunki ovat räikeän muovisia ja edullisen oloisia. Lavasteet ovat pienet ja ahtaat, eikä aitoa suurkaupungin henkeä saada aikaan hetkeksikään. Lisäksi elokuvan miljöö on tyylillisesti alusta loppuun tympeää scifikitschiä ja kuin suoraan minkä tahansa Blade Runner -kopion kaatopaikalta tongitulla rekvisiitalla somistettu.

Sama tyylittömyys jatkuu muuallakin. Selvästi Bousman ja kumppanit ovat halunneet Sin Cityn ja 300:n kaltaisten teosten vanavedessä tehdä visuaalisesti äärimmilleen tyylitellyn sarjishenkisen pläjäyksen – josta henkivät myös tarinaa paikoin kuljettavat sarjismontaasit – mutta rock-henkisellä terällä. Lopputulos on kuitenkin lähinnä nolo.

Repo! kulkee koko kestonsa musiikkinumeroiden siivittämänä, ja vain muutamassa kohtaa dialogi rauhoittuu puheeksi. Nämä pienet hetket ovat elokuvan vähiten vaivaannuttavia hetkiä, sillä elokuvaa varten sävelletty musiikki herättää lähinnä voimakasta myötähäpeää tekijöitä kohtaan. Kappaleet, joita elokuvaa varten on sävelletty ennätykselliset 64 kappaletta (tosin muutama on teatteriversiosta karsittu), ovat tarinan ehdoilla pakerrettuja muodottomia möhkäleitä, jotka leikittelevät kömpelösti metallimusiikin eri alagenrejen kuluneimmilla kliseillä. Katsojan olo tehdään tukalaksi, kun Buffy vampyyrintappajan rauhallisena kirjastonhoitajana tutuksi tullut Anthony Head kiekaisee yhtäkkiä kurkustaan raspisen heviulahduksen mauttomat aurinkolasit silmillään. Mainitunlaista tökeröä musisointia elokuva on pullollaan, erityisesti elokuvassa haudanryöstäjää näyttelevän Zdunichin päästessä ääneen. Toki huumorikerroin on ollut tekijöillä vahva, mutta se ei silti oikeuta laiskasti konstruoituja ja musiikillisesti onnettomia kipaleita. Parodiassakin on oltava terää, jotta se toimisi tehokkaasti.

Kaksi musiikkinumeroa nousevat sentään huonouden suosta edukseen. Ensimmäinen on Alexa Vegan räväkkä Seventeen-rallatus, jossa tyttö kiskaisee rokkikledjut ylleen ja heiluttaa pyllyään makuuhuoneensa seinälle ilmestyneellä esiintymislavalla itsensä Joan Jettin riffitellessä vierellä. Toinen on loppupuolen kliimaksia enteilevä At the Opera Tonight, joka kokoaa tarinan päähahmot yhdelle näyttämölle ja vetoaa katsojiin paisutetussa sirkushengessään. Myös fanfaaria seuraava Blind Magin joutsenlaulu osuu tyylillisesti oikeisiin nuotteihin.

Bousman ja kumppanit yrittävät selvästi kukkona tunkiolla varastaa valokeilan ja rakentaa Repo!:sta jonkinlaista 2000-luvun Rocky Horror Picture Show’ta. Itse musikaali saattaakin jäädä suuren suosionsa myötä elämään, mutta elokuvaversiosta ei mainitunkaltaista kuolematonta klassikkoa saa tekemälläkään. Se on kyllä maultaan kiitettävän huono veren ja sisäelinten määrässä mitattuna – enpä muista ennen nähneeni miehen leikkivän vatsastapuhujaa toisen tyhjäksi kaivetulla ruholla – mutta sen keskeisin elementti, musiikki, ontuu ikävästi. Kun myös elokuvan sinänsä hauskasti ideoitu maailma on puolivillaisesti toteutettu ja näyttelijäsuoritukset paikoin kivuliasta katsottavaa, jäävät hyvät puolet lopulta vähiin. Kasvonsa kirjaimellisesti menettävä Paris Hilton laskettanee näihin harvoihin valopilkkuihin.

DVD: Arvostelija näki elokuvan erikoisnäytöksessä teatterissa, joten Scanboxin DVD-julkaisun teknisiin puoliin on vaikea puuttua. Levyn kuvaformaatti on kuitenkin anamorfinen 1.78:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii DTS 5.1.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202