Reindeerspotting

Reindeerspotting (2010)

| DVD
  • 4

Joonas Neuvosen kokoama dokumentti seuraa Subutexia käyttävän Janin arkea Rovaniemellä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-09-10 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Poroajot Rovaniemellä
Poroajot Rovaniemellä 

KUVA 3

Jani ja Eiffel-torni
Jani ja Eiffel-torni 

KUVA 2

Jani ja autoradio
Jani ja autoradio 

KUVA 1

Jani ja subutex
Jani ja subutex 

Reindeerspotting

Ohjaus Joonas Neuvonen
Maa Suomi
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Bronson Club, Yleisradio (YLE) ja Nordisk Film.

Joonas Neuvonen on päässyt Reindeerspotting -elokuvallaan poikkeuksellisen lähelle huumeidenkäyttäjien arkea – Rovaniemellä 2000-luvun alkupuolella eläessään mies liikkui itse piireissä vakijäsenenä. Jossain vaiheessa syntyi ajatus nistielämän kuvaamisesta ja mediaksi valikoitui videokamera. Ajatus elokuvasta syntyi vasta myöhemmin.

Tuhansien tuntien materiaalista Neuvonen on tiivistänyt puolitoistatuntisen dokumentin, joka on samalla vinoutunut road trip -seikkailu. Pääosassa on Jani, kaksi sormea velkojille menettänyt parikymppinen nuori, jonka arki rytmittyy Subutexin mukaan. Vieroituslääkkeeksi huumeriippuvaisille tarkoitettu aine on 2000-luvun alun Rovaniemellä kovassa huudossa, ja Jani monien kavereidensa ohella sen orja.

Reindeerspotting seuraa Janin huumehouruista elämää, jossa jokainen liike tuntuu määrittyvän sen mukaan, mistä saada seuraava huumefiksi. Kun ainetta on tarjolla, rahoitetaan elämäntapa varastamalla autoja tai kauppojen kassoja. Kun markkinat ovat tyrehtyneet, tilkitään päihdevajetta alkoholilla ja pameilla.

Puolivälin kieppeillä elokuva tekee täyskäännöksen, kun vankeustuomiota odottava Jani saa jostain käsiinsä suuren summan rahaa ja päättää toteuttaa ikuisen haaveensa. Ohjaaja Joonas Neuvosen kanssa mies lähtee matkalle halki Euroopan päätyen lopulta Välimerelle asti. Pako Rovaniemen kalseasta arjesta humalluttaa Janin, joka nauttii täysin rinnoin uusien ja erilaisten päihteiden helposta saatavuudesta ja aivan uudesta vapauden tunteesta. Reppu selässä, kokaiinin, subun ja marihuanan siivin mies matkaa kaupungista toiseen. Menneisyys seuraa kuitenkin perässä ja ottaa lopulta Janin kiinni. Pakomatka päättyy ja vankila odottaa.

Elokuvan julkaisua on siivittänyt polemiikki sen ikärajasta (K-18), joka on poikkeuksellisen korkea – varsinkin dokumentille. Keskustelu on rakentunut sen oletuksen varaan, että katsoja omaksuu suoraan valkokankaalla näkemänsä. Reindeerspotting esittää huumeidenkäytön rehellisesti ja värittelemättä – Neuvonen ei totisesti moralisoi, mutta ei myöskään glorifioi. Janin pirteää trippailua varjostaa aina karu todellisuus, joka yleensä konkretisoituu seuraavan päivän vieroitusoireisiin. Tai vaikkapa velkojien tappouhkauksiin.

Kuvakerronnaltaan Reindeerspotting on kömpelö: kuva on suttuista käsivaraa, ääniraita täynnä ulkopuolista hälyä. Editoija Sadri Cetincayan avustuksella Neuvonen on onnistunut kääntämään puutteet vahvuuksiksi, eikä jälkituotannossa esimerkiksi ylimääräisiä ääniä ole yritetty liikaa siistiä. Autenttisuus on määräävä tekijä. Vain kömpelöt välitekstit olisi voinut vaihtaa toimivampaan ratkaisuun.

Reindeerspotting on karu ja kuvia kaunistelematon dokumentti siitä, millaisessa todellisuudessa päihderiippuvaiset elävät. Kameralle on tallentunut tapahtumia jotka ovat kuin toisesta maailmasta. Janiin kiteytyy se, kuinka vaikea huumehelvetistä on irtautua, vaikka olisikin valmis jättämään subut, pirit ja pamit taakseen. Mukana kun tulee väkivaltaa, rikollisuutta ja alati syvenevä velkakierre.

Käsittämätöntä on, ettei aitoa huumekuvausta pääse nyt alaikäinen katsomaan, vaikka juuri hän saattaisi sen varoittavana esimerkkinä sisäistää. Reindeerspotting on kulttuuriteko, sillä se kohtaa esittämänsä maailman samanarvoisena ja tarkastelee sitä vailla turhia ennakkoluuloja tai moraalisia päämääriä. Ohjaaja on osa sitä samaa jengiä, joka piripäissään putoilee parvekkeilta ja rällää anastetuilla autoilla ympäri Rovaniemen keskustaa.

DVD: Arvio levittäjän toimituksen saapuessa.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202