De Palman sotaelokuva on “fiktiodokumentti”, “mediakollaasi”, joka käsittelee siviilien joukkomurhaa.
Brian De Palman ura on kuin Francis Ford Coppolan: alkupään timanttien jälkeen onnistumiset ovat olleet harvassa. Vuosina 1976—1987 De Palma ohjasi muun muassa Carrien, Blow Outin ja Arpinaaman. 90-luvulta nykypäivään edes mainitsemisen arvoisia elokuvia on ehkä yksi tai kaksi.
Redactedissa mielenkiintoisinta on muoto, mikä on banaalia sanoa, koska se on niin vahvasti konseptielokuva, fiktiodokumentti ”Irakin sodasta vuodelta 2006”.
Elokuva pohjautuu löyhästi — muun väittäminen veisi oikeuteen — amerikkalaisten sotilaiden tekemään joukkoraiskaukseen ja joukkomurhaan Al-Mahmudiyahin kylässä vuonna 2006 sekä sen käsittelyyn mediassa ja armeijalaitoksen sisällä. Kohteena oli irakilainen perhe, motiivina siviiliväestöön kohdistunut summittainen kosto. Tuttu kuvio sotatantereella.
Redacted on eri kuva- ja äänipinnoista koostuva mediakollaasi. Se alkaa amerikkalaisen sotilaan sotilastukikohdan arkea rekisteröivänä videopäiväkirjana.
Tekijä pyrkii totuuteen, minkä taidefilosofinen painotus tallennetun äänen tai kuvan suhteesta todellisuuteen on De Palmaa omimillaan. Tutustumme ryhmään miehiä, jotka ovat liian täynnä testosteronia ja joiden pitäisi jo päästä takaisin kotiin.
Ranskalainen dokumentti, toinen mediapinta, on kriittistä asiajournalismia. Dokumentti käsittelee sotilaiden valvomia tarkastuspisteitä, joiden kautta siviilit kulkevat. Varovaisuutena jokaista kohdellaan kuin potentiaalista terroristia. Tunnelma on aina kireä.
Kun tarkastuspisteellä ammutaan raskaana oleva nainen, uutiskanavan reportteri kameroineen on mukana sairaalassa. Myös terroristeilla on oma tiedonjakelukanavansa, nettisivut ja -videot.
Sotilastukikohdan valvontakamerat näkevät kaikkialle ja paljastavat kulissien takaisen menon, mitä esimerkiksi amerikkalainen YouTube-bloggaaja voi arvaillen kritisoida tutuin sanankääntein.
Redacted tuo paralleelisti mieleen pari muuta mediaa käsittelevää teosta ja tekijää, jotka nuoruudessaan tunnettiin provokaattoreina mutta jotka ovat aika päivää sitten menettäneet teränsä. Molemmat mediakritiikit lahoavat käsiin: George A. Romeron Diary of the Dead, Wes Cravenin Scream 4.
Tämä ei suoraan päde Redactediin, mutta elokuvaa katsoessa ei voi välttyä ajattelemasta, kuinka lopputulos ei ole niin älykäs ja ”miettimään pistävä” kuin se yrittää olla.
Kaikki on kovin tuttua eikä kovin hienovaraisesti esitettyä: lihapääsotilaat kontrolloimattomana voimana, latino joka videopäiväkirjallaan haluaa (kalliiseen) elokuvakouluun, kyseenalaisesti motivoituneet sotilaat, taistelujen vaikutus psyykeen, tallennetun kuvan ja äänen suhde totuuteen, koko Irakin sotaretken päätä seinään hakkaava luonne…
Redacted herättikin reaktion lähinnä Yhdysvaltain tunneoikeistossa. Sen koettiin mustamaalaavan amerikkalaisia sotilaita. Hyökkäys oli poliittinen, mutta onhan elokuvakin poliittinen, sen päättyessä oikeisiin kuviin sodassa kuolleista siviileistä ja viitatessaan (valheellisesti), kuinka Yhdysvaltain hallinto ei ole halunnut käsitellä Al-Mahmudiyahin tapahtumia.
Jokainen ajatteleva ihminen vastustaa sotaa. Sodanvastaista elokuvaa on siksi väsynyttä kehua sodanvastaisuudesta, ellei kyseessä ole jokin Sam Peckinpahin Rautaristi, joka onnistuu välttämään helpot tyypittelyt.
Rautaristi ei pääty kuviin tapetuista siviileistä, se nousee halvan provokaation yläpuolelle. Elokuvana toisesta maailmansodasta se päättyy Brechtiin: “Älkää iloitko hänen tappiostaan. Vaikka maailma yhdessä pysäytti pedon, on sen kantanut narttu kiimassa jälleen.”
Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA