Punahilkka-satu saa uuden ilmeen Catherine Hardwicken teiniangstiin erikoistuneessa käsittelyssä.
2000-luvun ehdottomasti suosituin trendi Hollywood-elokuvissa on vanhojen ideoiden kierrättäminen uutta ja tuntematonta vierastaville nyky-yleisöille. Sarjakuva-adaptioiden ja loputtoman uusintaversiotulvan lisäksi inspiraatiota haetaan nyt myös kaikkien tuntemista perinnesaduista. Viimeisimpänä päivityksen on saanut perimätietona jo vuosisatoja kiertänyt kansantaru Punahilkasta, isoäidistä ja isosta pahasta sudesta. Ongelmallista kolmiodraamaa ja goottilaista romantiikkaa tihkuva uusi sovitus on luonnollinen jatke Twilight-ohjaaja Catherine Hardwicken teiniangstiin erikoistuneeseen ansioluetteloon.
Perinteinen tarina suden kitaan joutuvasta Punahilkasta on, kuten arvata saattaa, purettu osiin, ja jäljellä on vain pieniä yksityiskohtia alkuperäisestä lastensadusta. Synkkä ja värikontrasteilla syvyyttä hakeva visuaalisuus jylhine maisemineen on vaikuttava, mutta varhaisteineille suunnattu tarina on enemmän melodramaattista kiellettyä romanssia kuin hyytävää ihmissusikauhua.
Elokuvassa pienen kyläyhteisön arkea terrorisoi ympäröivissä metsissä vaaniva, täydenkuun aikaan liikekannalle lähtevä luonnottoman suurikokoinen ihmissusi. Nuoren Valerien (Amanda Seyfried) sisaren jouduttua suden hyökkäyksen kohteeksi kylä turvautuu epätoivoisiin keinoihin turvallisuutensa takaamiseksi.
Apuun kutsutaan kiihkomielinen pappi Solomon (Gary Oldman), mutta uskosta tulee tehoton ase, kun Valeriella paljastuu olevan pelättyyn suteen mystisiä yhteyksiä, ja joutuu siksi itsekin kyläläisten vainon kohteeksi. Samaan aikaan Valerieta yritetään pakkonaittaa vakavaraiselle Henrylle (Max Irons), vaikka todellinen rakkauden kohde onkin kylän väärinymmärretty paha poika Peter (Shiloh Fernandez).
Tyylillisesti yliluonnollinen rakkaustarina jatkaa Twilight-buumin raivaamassa markkinaraossa. Tekeleitä yhdistää sama nolon puiseva dialogi ja puhtaasti ulkonäön perusteella valitut päänäyttelijät. Amanda Seyfriedin suurisilmäinen, pysyvästi hämmästyneen näköinen olemus on ominainen piirre viattomassa ”Punahilkassa”, mutta toisaalta yksi-ilmeisyys alkaa nopeasti turruttaa. Edes vanhempia katsojia houkutteleva Gary Oldman ei vakuuta.
Pystymetsästä reväistyt Max Irons ja Shiloh Fernandez vastakohtaisine imagoineen lienevät tämän tarinan Edward ja Jacob, joista lopulta vain toinen voittaa neidon sydämen. Julie Christie on isoäidin marginaaliin kutistetussa roolissa, ja Billy Burke toistaa jo Twilight-saagasta tutun osansa protagonistin isänä.
Varsin ilmeisiä silmäniskuja alkuperäissadulle viljelevä elokuva on jälleen yksi MTV –sukupolvelle räätälöity hajuton ja mauton tuote, jonka ainoa tarkoitus on tuoda tähtikartalle uusia, näyttelijänlahjoiltaan heikonlaisia teini-idoleita. Aivan Twilightin kaltaiseen massoja viehättävään tenhoon ei Punahilkka maailmalla yltänyt, vaikka kyseessä onkin vampyyrivillityksen hengessä ideoitu selkeä sisarteos.
Levyllä teatteriversion lisäksi myös alternate cut, joka muuttaa ainoastaan elokuvan lopun. Hardwicken ja näyttelijöiden picture in picture –kommenttiraita on vain teatteriversiolle. ”Behind the Story” –otsikon alta löytyy lukuisia lyhyempiä featuretteja muun muassa vanhasta Punahilkka –kansantarusta, elokuvan musiikista, CGI –tehostein luodusta sudesta ja miesnäyttelijöiden valintaprosessista. Lisäksi kuvamateriaalia koekuvauksista ja harjoituksista, neljä kappaletta poistettuja kohtauksia, gag reel sekä kaksi musiikkivideota.
Teksti: © 2011 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA