[Rec] 2

[Rec] 2 (2009)

| Blu-ray
  • 2

Ovelan kauhuhitin jatko-osa luottaa samaan jippoon, nyt kummitustaloon astuu sotilaita ja nuorisoa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-25 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

[Rec] 2
[Rec] 2 

KUVA 3

[Rec] 2
[Rec] 2 

KUVA 2

[Rec] 2
[Rec] 2 

KUVA 1

[Rec] 2
[Rec] 2 

[Rec] 2

Ohjaus Jaume Balagueró, Paco Plaza
Näyttelijät Jonathan Mellor, Manuela Velasco, Óscar Zafra, Ariel Casas
Maa Espanja
Pituus 81 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

[Rec] 2

Muutaman vuoden takainen [Rec] oli pirullisen tehokas kauhuhitti, vaikka keskeinen väline olikin lainattu Blair Witch Projectin kaltaisista first person -filmeistä. Oli kerrostalo, joka eristettiin muusta maailmasta siellä riehuneen viruksen takia. Oli ihmisiin tarttuva raivotauti, pimeitä käytäviä ja pitkä portaikko. Ja oli heiluva kamera, joka toimi omana hahmonaan.

Ohjaajille (Jaume Balagueró ja Paco Plaza) sateli varmasti ensimmäisen [Rec]:n jälkeen tarjouksia maailmalta, mutta tekijät päättivät kunnianhimoisesti jatkaa tutun tarinan parissa. Tähtäimessä oli kvadrilogia(!), jonka toinen osa, [Rec] 2, sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla jo vuosi sitten. Meillä saadaan tyytyä DVD-julkaisuun, ja hyvä niin.

Filmi jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Kuva tulee nyt saastunutta rakennusta lähestyvien sotilaiden kypäräkameroista. Mukana on myös salaperäinen tohtori Owen (Jonathan Mellor), jonka rooli kokonaisuudessa valkenee illan mittaan.

Kypäräkameran käyttö on vielä ihan näppärä tapa jatkaa valitulla tyylillä. Kun elokuvan puolivälissä fokus siirtyy taloon luikahtaviin teineihin, menee kikkailu kuitenkin yli. Viimeistään nyt kerrontametodin keinotekoisuus iskee päin kasvoja. Tietenkin nuorisolla on oma kameransa mukana, ja tietenkin se pysyy aina päällä.

Lähin vertailukohde [Rec] 2:lle on videopeli. Sellainen, jossa liikutaan taskulampun varassa pitkiä pimeitä käytäviä, ja jokaisen kulman takaa hyökkää näkökenttää kohti uusi hirviö. Radiossa kuuluu tiimikavereiden huuto, välillä kuva jakautuu ja seurataan toisen hahmon vaiheita.

Balaguerón, Plazan ja Manu Díezin käsikirjoitus astuu loppupuolella uusille urille, kun ensimmäisestä osasta tuttu hahmo astuu mukaan kuvioihin. Samalla raotetaan taloa härnäävän viruksen mysteeriä: taustalta paljastuu totuus, joka on lähellä kaataa koko keiton farssiksi. Viitteitä jaellaan Manaajan kaltaisiin genreklassikoihin.

[Rec] 2 tekee muodollisesti paljon oikein, mutta sama kaava ei enää toimi. Toisella kertaa kameran kanssa ryntäily on enää pintapuolinen säikkytrippi, kiskoilla kulkeva puolitoistatuntinen zombeja, verta ja väkivaltaa. Kokemus tuntuu keinotekoiselta, kamerakin liikkuu entistä elokuvamaisemmin.

Immersio särkyy, ja miljöö tuntuu kummitustalolta — lavastetulta, käsikirjoitetulta ja ennalta-arvattavalta. Kolmososaa ajatellen saaga on heikoissa kantimissa, mutta suunnitelmat ovat ainakin toistaiseksi pystyssä: toinen ohjaajista tehtailee sarjalle esiosan ([Rec] Genesis), toinen finaalinäytöksen ([Rec] Apocalypse). Tulevaisuus näyttää, kuinka tyhjiin idean voikaan puristaa.

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaiseman blu-rayn kuva (1.77:1-teräväpiirto) on täydellisen terävää digitaalikuvaa parhaimmillaan, eikä komeita tilavaikutelmia rakenteleva ääniraita (DTS-HD Master Audio 5.1) jää kakkoseksi. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202