Ratkaisun hetket

Executive Decision (1996)

| DVD
  • 4

Ratkaisun hetket alkaa kun USA:n erikoisjoukot epäonnistuvat vaarallisen hermokaasun takavarikoinnissa. Lasti on siirretty jenkkien nenän alta, mutta minne?

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 11.06. klo 14:02

KUVA 4

Kurt Russell ja Whip Hubley.
Kurt Russell ja Whip Hubley. 

KUVA 3

David Suchet.
David Suchet. 

KUVA 2

John Leguizamo ja Kurt Russell.
John Leguizamo ja Kurt Russell. 

KUVA 1

Kurt Russell ja Halle Berry.
Kurt Russell ja Halle Berry. 

Ratkaisun hetket

Ohjaus Stuart Baird
Näyttelijät Kurt Russell, Halle Berry, John Leguizamo, Steven Seagal, David Suchet, Oliver Platt, J.T. Walsh
Maa Yhdysvallat
Pituus 134 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1996 Warner Bros. Pictures, Warner Home Video ja Silver Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“I hope there’s a good movie on this flight.”

Lentokonekaappaus on varma ja ajankohtainen aihe elokuvalle. Koneen kaappaaminenhan ei koskaan pitäisi olla mahdollista. Paitsi elokuvissa. Ratkaisun hetket alkaa kun USA:n erikoisjoukot epäonnistuvat vaarallisen hermokaasun takavarikoinnissa. Lasti on siirretty jenkkien nenän alta, mutta minne? Vastaus tähän saadaan kun viranomaisille tulee pikahälytys: Oceanic Airlinesin jumbojetti on kaapattu lennolla Ateenasta Washingtoniin.

Tiedusteluexpertti David Grant (Kurt Russell: Poseidon) on varma, että lennolla on mukana juuri se erä hermokaasua, jota ei talteen saatu. Konetta ei missään nimessä saisi päästää Yhdysvaltain ilmatilaan, ja niinpä asevoimien erikoisyksikkö lähetetään valtaamaan jumbojet. Ainoa pulma on, miten päästä sisään kilometrien korkeudella lentävään koneeseen… Tätä ongelmaa erikoisjoukkojen mukaan lähtee ratkomaan Grant itse yhdessä siviili-insinööri Dennis Cahillin kanssa (Oliver Platt).

Laadukkaat eväät viihdepitoiselle elokuvaillalle ovat koossa: Ratkaisun hetket jännärin käsikirjoituksesta vastaa useita laatuleffoja kynäillyt veljespari Jim ja John Thomas (mm. Predator). Tuotannossa tahtipuikon varressa on toimintaelokuvien kultasormi Joel Silver (Die Hard) ja näyttelijäkatraassa tähtiä Russellista Steven Seagaliin. Pahiksena nähdään “Hercule Poirot” eli David Suchet (Pankkikeikka), joka herättää aitoa inhoa terroristien johtaja Nagi Hassanina. Etukäteen nipun heikoin lenkki oli ohjausdebyyttiään tehnyt Stuart Baird, joka tunnettiin ja tunnetaan yhä yhtenä parhaista action elokuvien editoijista, mutta ohjauskokemusta miehellä ei siis ollut. Riskiveto kannatti sillä Bairdin ohjaustyö on oivaltavaa ja pitää jännityksen käsin kosketeltavan tiiviinä. Thomas veljesten käsikirjoitus sisältää paljon lennokasta ja piikittelevää dialogia.

David Grant: It’s over.
Nagi Hassan: Who are you!?
David Grant: No-one.

Hyvän toimintaelokuvan tunnistaa siitä, että sen kuvauksissa on riittänyt tapahtumia omaksi pieneksi elokuvakseen. Russell ja John Lequizamo (The Happening) olivat tukkanuottasilla, Seagal diivaili ja oli vaarantaa kuvaukset täysin, Halle Berry (Perfect Stranger) suostui lentoemon rooliinsa vain ja ainoastaan rahasta. Ja niin edelleen. Väliäkö tuolla kun lopputulos on mitä mainioin jännityksen ja toiminnan sekoitus. Ratkaisun hetket on yksi lentokonekaappausdraamojen valioyksilöistä jo senkin vuoksi, että siinä on kosolti yllättäviä juonenkäänteitä, eikä katsoja voi olla varma kuka pääosan esittäjistä selviää hengissä ja ken päätyy tykinruoaksi. Monien mielestä idea sotilaiden siirtämisestä matkustajalentokoneeseen ilmassa on pehmoinen kuin untuvatyyny. Ehkä niin, mutta se vain lisää elokuvan omaperäisyyttä. Harvassa ovat nimittäin ne panttivankijännärit, joissa terroristit piiritetään liikkuvassa lentokoneessa.

Ratkaisun hetket pitää otteessaan täydet kaksi tuntia. Elokuva kestää hämmästyttävän hyvin kulutusta ja sen pariin voi huoletta palata uudelleen ja uudelleen. Ratkaisun hetket on tänä päivänä entistä ajankohtaisempi, 9/11 tragedian vuoksi.

DVD:n 2.35:1 laajakuva on 90-luvun mallin mukaisesti hivenen roskainen ja epätarkka. Ääniraitana on ilahduttavasti vankka Dolby Digital 5.1. Dvd:llä ei ole ekstroja lainkaan. Hyvä puoli taas on se, että leffan löytää suurella todennäköisyydellä alennusmyyntikorista, josta se kannattaakin poimia omiin kokoelmiin.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202