Rankka päivä

Falling Down (1992)

| DVD
  • 3

Joel Schumacherin ohjaama, mustalla huumorilla höystetty yhteiskuntakriittinen elokuva. Pääosassa nähdään loistava Michael Douglas.

Kari Glödstaf
julkaistu 2004-02-12 / päivitetty 01.08. klo 15:03

KUVA 4

Michael Douglas
Michael Douglas 

KUVA 3

Robert Duvall
Robert Duvall 

KUVA 2

Michael Douglas
Michael Douglas 

KUVA 1

Michael Douglas
Michael Douglas 

Rankka päivä

Ohjaus Joel Schumacher
Näyttelijät Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1993 Alcor Films, Le Studio Canal+, Regency Enterprises ja Warner Bros.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Helteinen kesäpäivä Los Angelesissa. Entinen valtion ohjustehtaan työntekijä, William “D-FENS” Foster menettää malttinsa liikenneruuhkassa ja päättää kävellä kotiin. Tästä alkaa kujanjuoksu, joka on kaukana leppoisasta sunnuntaikävelystä.

Joel Schumacherin (Batman Forever) aikoinaan Cannesin elokuvajuhlilla Kultaiseen Palmuun ehdolla ollut Rankka päivä on läpileikkaus amerikkalaisesta yhteiskunnasta ja sen ihmisistä. Elokuvaa on toisinaan verrattu Martin Scorsesen Taksikuski-klassikkoon, käsitteleväthän molemmat samaa asiaa – moraalin ja yhteiskunnan rappeutumista. Siinä missä Taksikuski esittää asiansa syvällisemmin ja paikoittain totisestikin, on Schumacherin teos vauhdikkaampi, huumorilla höystetty toimintaelokuva, joka vyöryttää katsojan nähtäväksi sellaisen joukon yhteiskunnallisia epäkohtia, että heikompaa melkein hirvittää.

Rankkaa päivää voidaan pitää pienimuotoisena klassikkona – kovin montaa elokuvia seuraavaa henkilöä ei liene, joka ei olisi sitä nähnyt. Kohtaukset niin lähiöjengin parissa, hampurilaisbaarissa kuin golfkentälläkin ovat kaikille tuttuja, kuten myös Michael Douglasin (Wall Street, Traffic) esittämän D-FENSin repliikitkin. Tästä huolimatta tulee mieleen, onko elokuva niin hyvä kuin annetaan olettaa?

Rankan päivän erinomaisuus riippuu aivan miltä kantilta sitä katsoo. Viihteenä se on erinomainen sadepäivien ajanviete, jonka parissa ei pääse pitkästymään. Jos taas etsii elokuvasta jotain syvällisempää, kuten Schumacherilla lienee tavoitteena ollut, ei se loppujen lopuksi nouse juuri keskitason yläpuolelle. Elokuvantekijöiden halu näyttää yhteiskunnan epäkohtia on karannut käsistä, ja aiheesta on yritetty ottaa kirjaimellisesti kaikki irti. Valitettavasti tällainen mässäily syö katsojan mielenkiintoa tämän keskittyessä odottamaan ainoastaan mitä seuraavaksi tulee. Hieman paremmalla toteutuksella Rankka päivä olisi voinut nousta suurten klassikoiden joukkoon, nyt käteen jää hieman ylipitkä toimintarymistely.

Douglas on elementissään moraalin puolestapuhuja D-FENSinä, samoin Barbara Hershey (Kristuksen viimeinen kiusaus) on erinomainen tämän entisenä vaimona. Robert Duvallin (Kummisetä) työskentely on vakuuttavaa, sääli vain, että hänen roolihahmostaan on tehty mitäänsanomaton. Varsinkin loppukohtaus on ennalta arvattava ja korni.

DVD: Warnerin julkaisu on anamorfinen, kuvasuhde on 2.35:1. Kuvan laatu ei ole paras mahdollinen, vaan varsinkin vaakasuorilla pinnoilla on ongelmia läpi elokuvan. Kuvasta löytyy myös minimaalista rakeisuutta ja paikoittain, varsinkin alkupuolella, kuva väreilee. Kuva on kuitenkin katselukelpoinen televisiossa, tykin omistajien kannattaa jälleen kerran olla varuillaan.

Ääniraitoja elokuvassa on kolme (englanti, saksa, espanja) ja kaikki on miksattu 2.0 stereomuotoon. Pääasiassa dialogista koostuva raita on perustavaraa. Tekstityksiä on 21, joista kaksi heikkokuuloisille. Ekstroja julkaisusta ei löydy, ei edes traileria.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202