Rambo

Rambo (2008)

| DVD
  • 4

Sylvester Stallone teki hienon paluun nyrkkeilykehään elokuvassa Rocky Balboa, mutta vähintään yhtä tyylikäs on paluu John Rambon rooliin. Erakoitunut viidakkosissi lähtee taas teurastamaan raakalaisi…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-12 / päivitetty 31.08. klo 11:11

KUVA 4

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

KUVA 3

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

KUVA 2

Rambo
Rambo 

KUVA 1

Sylvester Stallone
Sylvester Stallone 

Rambo

Ohjaus Sylvester Stallone
Näyttelijät Sylvester Stallone, Julie Benz, Matthew Marsden, Paul Schulze
Maa Saksa / Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Lionsgate, The Weinstein Company, Millennium Films, Nu Image Films, Equity Pictures Medienfonds GmbH & Co. KG IV, Emmett/Furla Films, Rogue Marble ja Future Film.
  • Kuva 2
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kun Sylvester Stallone ilmoitti muutama vuosi takaperin tekevänsä ties monennetko jatko-osat niin Rocky Balboan kuin John Rambonkin tarinoille, en varmastikaan ollut ainoa, joka epäili Stallonen menettäneen lopullisesti järkensä – mitä tarjottavaa ikääntyneellä actionsankarilla voi olla kuuluisimmille hahmoilleen melkein kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen? Lopputulos ei ollut kuitenkaan odotetunlaista campia, vaan päinvastoin erittäin komeaa elokuvaa. Rocky Balboa (2006) oli erittäin onnistunut lopetus kovia kokeneelle nyrkkeilysaagalle, eikä yhtään huonommaksi jää tahollaan vuoden 2008 parhaimpiin toimintaelokuviin lukeutuva Rambokaan.

Tuoreimman Rambon tapahtumat alkavat Pohjois-Thaimaasta. Vanhentunut, sotansa ties monettako kertaa sotinut John Rambo (Stallone) asustelee viidakossa ja hankkii elantonsa käärmeitä pyydystäen ja jokioppaana toimien. Hänen hiljaiseloaan saapuu häiritsemään amerikkalainen lähetyssaarnaajaryhmä, joka on matkalla Burmaan tekemään lähetystyötä. Oppaakseen he haluavat Rambon, joka lopulta suostuukin saattamaan ryhmän Burman viidakoihin. Mutta ei aikaakaan, kun maan sotilasjuntta ottaa ryhmän panttivangeiksi ja John Rambo huomaa tarttuvansa jälleen aseisiin.

”Tiedät kuka olet, mistä sinut on tehty. Sinulla on sota veressäsi. Älä yritä vastustaa. Et tappanut maasi puolesta. Tapoit itsesi takia. Sitä Jumala ei voi ikinä ottaa pois.” John Rambo

Rambon kaltaiset elokuvat jakavat katsojat helposti kahteen leiriin. Yhtäällä ovat ne, jotka arvostelevat tarinan heikkouksia, roolihahmojen aitoutta, tapahtumien uskottavuutta ja niin edelleen. Näitä seikkoja vasten Rambo, kuten muutkin toimintaelokuvat on helppo leimata roskaksi. Mutta totta puhuen, ei kai kukaan lähde Rambon kaltaista elokuvaa katsomaan em. seikkojen vuoksi, vaan pikemminkin rentoutumaan vauhdikkaan toimintaelokuvan parissa ilman mitään sen syvällisempää. Tällaisena viihde-elokuvana Rambo on yksi vuoden parhaista teoksista.

Elokuva jakautuu selkeästi kahteen osaan. Ensimmäinen, erittäin rauhallisesti etenevä puolisko käytetään hahmojen syventämiseen ja tapahtumien pohjustamiseen – siinä tuodaan myös esille se, ettei Rambo ole pelkkä tappaja, vaan pikemminkin menneisyytensä vanki, jota sisällä riehuvat demonit eivät jätä rauhaan. Toinen puolisko on silkkaa toimintaa, josta ei puutu vauhtia. Ruumiita tulee kuin liukuhihnalta (kaiken kaikkiaan 236), pommit ja miinat räjähtelevät, konekivääri nakuttaa ja verta suihkuaa joka suunnasta. Kontrasti verkkaiseen alkupuoleen on melkoinen, mutta silti yllättävän toimiva. Aivan viimeinen otos toimii hyvänä lopetuksena Rambon tarinalle, kunhan Stallonekin vain ymmärtäisi lopettaa sarjan tähän.

Rambo on hieno kokonaisuus, mutta muutama kauneusvirhe siinäkin on. Joitain katsojia saattaa häiritä elokuvan mustavalkoiset roolijaot: burmalaissotilaat kuvataan ainoastaan eläimellisinä tappajina ja raakalaismaisina raiskaajina – seikkaa korostetaan vielä alun prologissa, jossa näytetään burmalaissotilaiden tekemiä tosielämän raakuuksia. Tällainen ei tietenkään ole nykypäivänä soveliasta, mutta Rambossa se toimii oikeutuksena veriselle toiminnalle. Toimivan tarinan ainoa miinus osuu lopputeurastukseen, joka on liian yksinkertainen ja helppo – näin todellinen kliimaksi jää kokematta. Nämä ovat kuitenkin lopulta vähäisiä heikkouksia muuten laadukkaassa elokuvassa.

Jo yli 60-vuotias Stallone hallitsee toimintakohtaukset vielä suvereenisti. Vaikka tähti ei luonnollisesti aivan takavuosien kunnossa olekaan, on hän edelleen uskottava roolissaan: ikä on tuonut Rambon hahmoon ripauksen karismaa ja humaaniutta ja takavuosien uhoaminen on jäänyt tyystin syrjään. Valitettavasti vain elokuva on siinä määrin Stallonen näytöstä alusta loppuun, että muut hahmot jäävät aivan kasvottomiksi ja yhdentekeviksi. Periaatteessa mielenkiintoisesta palkkasoturiryhmästäkään ei oteta mitään irti. Toisaalta, kansa haluaa nähdä Rambon, joten miksi tuhlata aikaa muihin?

Stallonen viimeisin Rambo-elokuva on parasta toimintaelokuvaa pitkiin aikoihin. Se ei edes yritä olla syvällinen saati nokkela, vaan lataa valkokankaan täyteen luoteja, pommeja, verta ja ruumiita. Jokaisen vähänkään miehekkäästä toimintaelokuvasta pitävän kannattaa katsastaa tämä, mutta mikäli tällaisia toimintaelokuvia ei ole hyväksynyt aiemminkaan, ei Rambo todennäköisesti tule muuttamaan katsantokantaa. Hienoa väkivaltaviihdettä sitä kaipaaville.

DVD: Future Filmin julkaisun kuvassa itsessään ei ole pahemmin vikaa, ainoastaan muutamissa metsäkohtauksissa on havaittavissa pehmeyttä. Sen sijaan kuvasuhde on väärä (1.78:1 kun sen pitäisi olla 2.35:1). Levyllä on kaksi ääniraitaa, 5.1. Dolby Digital sekä Dts, josta jälkimmäinen jytisi muhkeasti ja bassovahvistinkin sai rytistä kunnolla. Yhden levyn perusjulkaisussa ei ole lisämateriaalia, kahden levyn erikoispainos tarjoaa sentään haastatteluja, trailereita ja filmipätkiä.

Teksti: © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202