Ralliraita

Ralliraita (2009)

| DVD
  • 2

Markku Pölösen vauhtikomediassa Heikki Silvennoinen naurattaa, ja ralliautoja rääkätään.

julkaistu 2009-07-21 / päivitetty 21.07. klo 19:07

KUVA 4

Tom Petäjä ja Peter Franzén
Tom Petäjä ja Peter Franzén 

KUVA 3

Olavi Uusivirta ja Heikki Silvennoinen
Olavi Uusivirta ja Heikki Silvennoinen 

KUVA 2

Olavi Uusivirta
Olavi Uusivirta 

KUVA 1

Heikki Silvennoinen
Heikki Silvennoinen 

Ralliraita

Ohjaus Markku Pölönen
Näyttelijät Heikki Silvennoinen, Satu Silvo, Peter Franzén, Laura Birn, Olavi Uusivirta, Eeva Litmanen, Kai Hyttinen, Mika Nuojua, Tom Petäjä, Sakari Kuosmanen, Aake Kalliala
Maa Suomi
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Suomen Filmiteollisuus, MTV3 ja Walt Disney Studios Home Entertainment

DVD

Ralliraita on yhdeltä Suomen menestyneimmältä elokuva-ohjaajalta, Markku Pölöseltä melkoisen yllättävä veto: puhdashenkinen vauhtikomedia, jonka pääosassa on Kummeli-ryhmästä tuttu Heikki Silvennoinen. Monen korvaan hieman oudolta särähtävä parivaljakko tuo elokuvateattereihin varsin vauhdikkaan, rivosanaisen, ja hetkittäin hillittömän hauskan komedian rallia rakastavalle kansalle.

Heikki Silvennoinen esittää Seppo ”Sladi” Pesosta, entistä huippukartturia, joka vaihtaa ajohaalarit autokoulunopettajan harmaaseen arkeen. Nykyisestä elämästä ei juuri vauhtia eikä jännitystä löydy, vaikka hän onkin Pekkarisen varikon, Team Susan kantava voima.

Eräänä päivänä Pekkarisen varikon tontti siirtyy Team Susan pahimman kilpailijan, Torppo Juniorin omistukseen ja heitä uhkaa häätö. Tiukassa tilanteessa Team Susa suostuu kilpailemaan tontistaan Torppo Juniorin tiimiä, Team Torppoa vastaan jokavuotisessa rallitriathlonissa. Jos Team Susa voittaa, homma saa jatkua entisellään, mutta jos he häviävät, saavat jätkät kerätä ruuvinsa sekä mutterinsa ja häipyä.

Ongelmana on se, että Team Susa on perinteisesti hävinnyt Team Torpolle. Lisäksi autosta uupuu melkoisesti vääntöä ja heidän ykköskuskikin teloo itsensä. Onneksi Seppo Pesosen veljenpoika Lauri ”Luumu” Pesonen (Olavi Uusivirta) on saapunut setänsä hoiviin Helsingistä ja osoittautuu sekä loistavaksi kuskiksi, että melkoiseksi mekaanikoksi.

Ralliraita jakaantuu selkeästi kahteen eri osaan: ensimmäinen vajaa tunti valmistaudutaan kisaan, jolloin pääosassa on komiikka, ja rallittelu jää taka-alalle, kun taas viimeisen puolen tunnin aikana keskitytään melkein kokonaan autolla pöristelyyn. Ensimmäinen tunti tarjoaa monia hauskoja kohtauksia, joiden keskipisteenä on luonnollisesti Heikki Silvennoinen. Seppo Sladin osa on hänelle kerrassaan täydellinen. Myös varikkotiimiä näyttelevät Peter Franzén, Tom Petäjä ja Mika Nuojua vetävät pikkuhauskat roolit, vaikka heidän osansa koostuvatkin paljolti kiroilemisesta. Satu Silvo hymyilyttää pienessä ja käsittämättömän epäoleellisessa roolissa tunaroivana autokoulun oppilaana ja Sladin ihastuksen kohteena.

Elokuvan loppupuolella sitten keskitytäänkin takavetoisilla ralliautoilla päristelyyn, jolloin myös aletaan petailla sitä klassista lopetusta, jollainen tällaiseen elokuvaan on aina tungettava. Jos ralli ei jaksa innostaa, niin tämä elokuvan loppupuoli saattaa kieltämättä mennä pakkopullan puolelle, mutta muille tästäkin irtoaa oma viihteensä, sillä ralliautot on laitettu pyyhältämään melkoista vauhtia keskelle Pohjois-Karjalan metsiä.

Kaiken kaikkiaan Ralliraita on juuri sitä mitä tässä on haettukin: kevyttä, vauhdikasta ja hyväntuulista kotimaista viihdettä rallihullulle kansalle. Kyllähän Pölönen ja Silvennoinen hommansa osaavat.

Elokuvan poikkeuksellisen näkyvä ”piilo”mainonta ansaitsisi normaali olosuhteissa kritiikkiä, mutta tällaisina taloudellisesti epävakaina aikoina tuonkin asian voi kuitata pakollisena pahana, varsinkin kotimaisessa elokuvateollisuudessa.

DVD: Walt Disneyn DVD-julkaisu on teknisesti varsin hyvälaatuinen. Dolby Digital 5.1-ääniraidassa riittää potkua tämän elokuvan tarpeisiin, ja 1.85:1 anamorfinen laajakuva on perushyvää DVD-tasoa.

Lisämateriaalia on kotimaisen julkaisun mittakaavassa runsaasti, mutta ikävä kyllä laatukin on kotimaista, eli heikkoa. Koosteita ja hupailuita on n. 15 minuutin verran. “Making of” -dokumentti on epämääräinen katsaus elokuvan kulisseihin, jonka on ilmeisesti kuvannut 8-vuotias lapsi kotivideokameralla, niin surkeaa on kuvaus ja äänenlaatu. “Parhaat kaadot” -osio on melkoisen turha kooste kyljelleen ja katolleen lentävistä ralliautoista. “Haastatteluja kuvauksista” on outo kooste sketsejä, joissa näyttelijät ilmeisesti pitävät hauskaa keskenään.

Poistettuja kohtauksia löytyy verrattaen runsaasti, 15 minuutin verran, mutta nekin on tietenkin pilattu. Kohtauksien ääniraita on nimittäin hävitetty ja tilalle on laitettu Pölösen ja näyttelijä Janne Kinnusen kommentit. Tuloksena on nippu kohtauksia, joissa ihmiset seisoskelevat ja liikuttelevat suitaan.

Mukana on myös Kotiteollisuuden ja Bittersweetin musiikkivideot, traileri ja outo demonstraatio 360-asteen kuvauksesta, jonka näkemiseksi pitää omistaa uusi ja ajantasalla oleva tietokone.

Lue myös: Haastattelussa Heikki Silvennoinen (24.2.09)

Teksti © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Ryan Gosling

Ensimmäisenä Kuussa

Samu Oksanen | 11.10.

Suru sinkoaa Neil Armstrongin historialliselle kuulennolle juhlitun sankarin sädekehän karistavassa avaruusdraamassa.

Lue lisää »
Nuri Bilge Ceylanin Under the Pear Tree

Rakkautta & Anarkiaa 2018

Aleksi Salonen | FESTIVAALI | 24.09.

Festivaalikattauksessa poimintoja Suomen suurimmalta, syyskuussa järjestetyltä elokuvafestivaalilta.

Lue lisää »
Constance Wu ja Awkwafina

Crazy Rich Asians

Samu Oksanen | 26.09.

Sosiokulttuurinen cause célèbre Singaporen dekadentista kerskakermasta huumaa romanttisella luksushömpällä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Anna Kendrick ja Blake Lively

Missä on Emily?

Kreeta Korhola | 19.09.

Designer-korkojen kopina enteilee vaaraa vetävässä trillerissä, joka tarkastelee naiseuden representaatioita kriittisen satiirisesti.

Lue lisää »
Saoirse Ronan ja Billy Howle

Rannalla

Samu Oksanen | 29.08.

Jo Pink Floyd sen tiesi: Ripustautuminen hiljaiseen epätoivoon on englantilainen tapa.

Lue lisää »
Jeff Harlan ja Jennifer Garner

Peppermint

Kreeta Korhola | 20.09.

Entiseen loistoonsa palannut toimintatähti Jennifer Garner kylvää vigilante-oikeutta leijonaemon raivolla.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Seuraa meitä

Seuraa Filmgoeria Facebookissa
Seuraa Filmgoeria Twitterissä
Tilaa Filmgoerin sisältö RSS-syötteenä
Tsekkaa myös toimituksen leikekirja
Filmgoer Youtubessa
TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202