Josh Radnor tähdittää persoonallista draamakomediaa, jonka on myös itse kirjoittanut ja ohjannut.
New York City on yksi maailman kuvatuimmista kaupungeista. Sadat elokuvat ovat hyödyntäneet Ison Omenan kuvauksellisuutta, puhumattakaan lukuisten eri TV-sarjojen jaksoista. Suurkaupungin vilinään on helppo sijoittaa monenlaista eri tarinaa ja ihmiskohtaloa, sillä esimerkiksi erilaisten etnisten ryhmien, kansallisuuksien ja puhuttujen kielien kirjo on siellä valtava.
Näyttelijänä paremmin tunnetun Josh Radnorin kirjoittama ja ohjaama Rakkautta New Yorkissa seuraa nuoruuden ja aikuisuuden rajamailla horjuvien ystävysten elämää keskellä suurkaupungin kaunista kesää. Tuttu asetelma saa tuoreen lahjakkuuden käsissä kuitenkin uutta pontta.
Radnor on itse myös pääosassa Sam Wexlerinä, kirjailijanalkuna, jolla on suuria vaikeuksia saada uusin teoksensa julkaistuksi. Epäonniseksi osoittautuva käynti Richard Jenkinsin esittämän kustantajan luona asettaa tahdin myös koko Samin loppupäivän kululle. Kaupungilla äidistään eroon joutunut pikkupoika Rasheen (Michael Algieri) jää erikoisen tapahtumaketjun päätteeksi Samin hoteisiin. Eriskummallinen ja ulkopuolisissa aiheetonta pahennusta herättävä ystävyys kuitenkin auttaa Samia luovimaan takaisin elävien kirjoihin ammatillisesta epäonnistumisestaan huolimatta.
Samalla tutustutaan myös Samin värikkääseen ystäväjoukkoon. Annie (Malin Åkerman) on alopeciasta kärsivä nuori nainen, joka uskoo tilansa estävän häntä tosirakkauden löytämisessä. Ystäväpariskunta Mary Catherine (Zoe Kazan) ja Charlie (Pablo Schreiber) ovat sekä toisiinsa että kaupunkiin palavasti rakastuneita, mutta rakkauden kesää varjostaa mahdollinen muutto Los Angelesiin. Myös Samin kesään tulee romanttista väreilyä, kun kuvioihin ilmaantuu hurmaava Mississippi (Kate Mara).
Mosaiikkimaista kerrontatyyliä käyttävän elokuvan yhteen sitova voima on New Yorkin urbaani tunnelma ja kaupungin tunnistettava visuaalinen leima. Woody Allen, eräs elokuvamaailmassa vahvimmin New Yorkiin liitettävistä ikoneista, lienee innoittanut Radnoria debyyttiohjauksensa syntyvaiheilla, sillä kytköksiä Alleniin on huomattavissa niin kirjoitustyylissä kuin dialogiin ujutetussa ilmiselvässä viittauksessakin.
Television huippuhauskasta Ensisilmäyksellä-sarjasta tutun Radnorin vahvasti persoonallinen elokuva on valmistunut pienellä budjetilla Hollywoodin ulkopuolella, joten kaikki tavanomaiset romanttisen komedian kliseet loistavat poissaolollaan. Henkilöhahmot ovat aitoja ja ongelmineen kaikkea muuta kuin tyypillisen valtavirtakomedian tutuksi tekemiä kaikkivoipaisia kauniita ja rohkeita.
Rakkautta New Yorkissa on vaikuttava esikoisteos nuorelta monilahjakkuudelta, joka toivottavasti hyödyntää osaamistaan tulevaisuudessa vähän monitasoisempiinkin elokuviin. Suloisuudestaan huolimatta tarinasta on vaikea löytää ilmiselvää ystävyysteemaa enempää substanssia. Kautta linjan hienosti näytelty elokuva on joka tapauksessa tällaisenaankin älykkäämpää katsottavaa, kuin monet suuret yleisöt tavoittavista menestyselokuvista.
Teksti: © 2011 Kreeta Korhola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA