Rakas panttivankini

Serious Moonlight (2009)

| DVD
  • 3

Keskinkertaisen mustasävytteisen komedian pääosassa nähdään Meg Ryan ja Timonthy Hutton.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-06-06 / päivitetty 01.07. klo 20:08

KUVA 4

Meg Ryan
Meg Ryan 

KUVA 3

Meg Ryan ja Kristen Bell
Meg Ryan ja Kristen Bell 

KUVA 2

Meg Ryan ja Timonthy Hutton
Meg Ryan ja Timonthy Hutton 

KUVA 1

Meg Ryan ja Timonthy Hutton
Meg Ryan ja Timonthy Hutton 

Rakas panttivankini

Ohjaus Cheryl Hines
Näyttelijät Meg Ryan, Timothy Hutton, Kristen Bell, Justin Long, Kimberlee Peterson, Andy Ostroy, Bill Parks, Nathan Dean, Kylan James, Derek Carter
Maa Yhdysvallat
Pituus 80 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Night and Day Pictures, All For A Films ja Universal Pictures Finland Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4

DVD

Cheryl Hinesin ohjaama mustasävytteinen komedia kertoo tylsän avioparin suhteen käännekohdasta. Siinä herkutellaan ajatuksella “kuinka pitkälle olisit valmis menemään yrittäessäsi pelastaa avioliittosi”. Myös nelikymppisen eronneen naisen asema saadaan näyttämään jotakuinkin toivottomalta.

Tarina alkaa loppuunkulutetun kliseisesti. Ian on päättänyt jättää Louise-vaimonsa nuoremman naisen takia. Tästä eteenpäin tarina etenee totutusta poiketen. Vaimo ei halua päästää irti vaan päättää ottaa miehensä panttivangiksi tarkoituksenaan vakuuttaa, että liitto on säilyttämisen arvoinen. Kun taloon saapuu samaan aikaan vielä murtovaras, joka omasta puolestaan lukitsee pariskunnan vessaan ryöstöretkensä ajaksi, on soppa valmis.

Elokuvaan on sekoitettu hyvät mustan komedian ainekset. Siinä leikitellään yhtäältä avioliittolupauksen sitovuudella ja toisaalta nuoren rakkauden uutuuden viehätyksellä. Avioliitto-ongelmiin tarjoillaan yhdenä varteenotettavana ratkaisuvaihtoehtona Tukholman syndrooman hyödyntämistä.

Käsikirjoituksen etu on sen kerronnan tiivis muoto. Kaikki oleellinen on saatu tiivistettyä vajaaseen puoleentoista tuntiin. lokuvan tapahtumat sijoittuvat pääosin pariskunnan kesähuvilan kahteen huoneeseen. Siksi pääosaroolitus ja oivaltava dialogi ovatkin tärkeässä asemassa. Dialogi ei ole kovin kekseliästä vaan siinä sorrutaan alleviivaamaan kuvassa näytettyä. Roolivalinnat ovat sen sijaan osuneet nappiin

Meg Ryan nähdään sekopäisen vaimon roolissa. Vuonna 1989 elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn läpimurtoroolinsa tehnyt pitkän linjan komedienne on totuttu näkemään perinteikkäissä romanttisissa komedioissa jo parin vuosikymmenen ajan. Ryan onnistuu roolissaan mainiosti kuten myös Iania näyttelevä Timothy Hutton. Lisäksi avioliiton rikkojaa, nuorta kaunista Saraa näyttelevä, Veronica Mars-sarjan nimiroolista tuttu Kristen Bell, sopii kuin nakutettu rooliinsa.

Herkulliset tarinalliset ainekset ja hyvät näyttelijät antaisivat periaatteessa edellytykset menestykseen. Lopputulos on kuitenkin yllättävän laimea. Siitä puuttuu sielukkuus ja omaperäisyys, joka tekisi mustasta komediasta ansiokkaan. Kokonaisuus on tylsä eikä sitä pelasta edes suuri loppuhuipennus. Elokuva ei tarjoa lopulta kovinkaan paljon yllätyksiä vaan jättää lopulta kovin pikkunätin vaikutelman.

Rakas panttivankini on puutteistaan huolimatta viihdyttävä. Siinä on muutama hauskan oivaltava hetkensä. Myös hyvien näyttelijöiden, etenkin kauniin Meg Ryanin, työskentelyä on ilo seurata.

DVD: Universalin julkaisu on teknisesti hyvätasoinen. 16:9 anamorfinen laajakuva on häiriötöntä ja Dolby Digital 5.1 äänet toistuvat moitteemasti. Lisämateriaalina elokuvassa on kolme traileria Universalin muista uutuuselokuvista.

Teksti 2010: © Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202