Los Angelesiin sijoittuva, Crashin hengessä ihmiskohtaloita yhdistelevä draama saarnaa ja puuduttaa.
Wayne Kramerin (The Cooler, Running Scared) kolmas täyspitkä on mm. Crashin ja Babelin hengessä irrallisia ihmiskohtaloita yhteennivova kertomus, joka erilaisten henkilöiden kautta pyrkii kertomaan jotain ajastaan. Ensin mainitun tavoin Los Angelesiin sijoittuva Rajattu maa kompuroi kuitenkin liki joka käänteessä.
Hahmokaarti on laaja, mutta jonkinlaiseksi keskushenkilöksi nousee vanhentuneen Harrison Fordin rutiinilla tulkitsema maahanmuuttoagentti Max Brogan. Kollegoidensa parissa hyväsydämiseksi humanistiksi leimaantunut Brogan törmää laitonta vaatepajaa ratsatessaan nuoreen Mireyaan (Alice Braga), joka pyytää miestä huolehtimaan pikkupojastaan. Alkuun vastahakoinen mies kokee piston rinnassaan, ja päättää auttaa naista.
Samaan aikaan paikallisella yläasteella nuori muslimityttö Taslima (Summer Bishil) tekee kouluesitelmän jossa tämä osoittaa ymmärrystä 9/11:ä kohtaan. Opettaja ottaa yhteyttä viranomaisiin, ja pian tytön ovelle kolkuttaa FBI. Maailmanpolitiikasta kiinnostunut, Islamiin perehtynyt tyttö ei sopeudu edes huoneensa sisustukseltaan tavallisen teinitytön rooliin, jolloin hallitus älähtää ja tekee rajuja linjauksia. Samaan soppaan sotkeutuu mm. kaupungin puolustusasianajaja Denise Frankel (Ashley Judd), jonka oma mies (Ray Liotta) kiristää samaan aikaan seksillä viehättävää aussi-imigranttia (Alice Eve).
Juonilankoja on paljon, eikä Kramer edes yritä sitoa niitä yhteen kuin idean tasolla. Elokuvan temaattinen huipennos, kansallistamistilaisuus elokuvan loppupuolella, tuo hahmot samaan tilaan, mutta tarinat eivät varsinaisesti risteydy kuin satunnaisten linkkien myötä.
Rajatun maan herättämät kysymykset ovat asiallisia, mutta keinot niiden herättämiseen ovat väärät. Kramer käyttää pitkin elokuvaa otoksia Los Angelesin loputtomasti risteilevistä teistä symboleina tarinan ihmiskohtaloille. Alleviivaavuus jatkuu ohjaajan itse kynäilemässä käsikirjoituksessa, joka kärsii yllätyksettömistä ratkaisuista ja kliseisestä dialogista. Hahmoja on paljon, jolloin ne jäävät auttamatta yksiulotteisiksi. Broganin altruismi perustellaan sivulauseessa tämän miehestä vieraantuneella tyttärellä, Ray Liottan lipevä syyttäjä on elokuvan pakollinen konna.
Kiehtovin hahmo on Australiasta Hollywood-uran perässä Yhdysvaltoihin muuttanut Claire, joka yrittää rakentaa toimivaa parisuhdetta toisen laittoman imigrantin, juutalaiskoulussa musisoivan Gavinin (Jim Sturgess) kanssa, mutta jokin tuntuu aina tulevan tielle. Ensin nainen metsästää amerikkalaista aviomiestä saadakseen työluvan, ja sitten hän taipuu vastentahtoisesti seksisuhteeseen saadakseen pysytellä maassa.
Kramerille Rajattu maa on askel kohti vakavaa draamaa kahden viihteellisemmän pätkän jälkeen. Mies yrittää kuitenkin haukata liian suuren palan kakkua: alle kahdessa tunnissa Kramer yrittää kunnianhimoisesti tarkastella maahanmuuttoa jokaisesta mahdollisesta näkökulmasta ja jokaisen kuviteltavissa olevan kansallisuuden kautta. Lopputulos on ähky, jota elokuvan kuivakka kerronta ei varsinaisesti helpota.
Crash ja Babel toimivat, koska niiden ohjaajilla oli draamantajua ja kykyä pukea paikoin huteratkin juonikyhäelmät viihdyttävään muotoon. Rajattu maa ei viihdytä: se saarnaa ja puuduttaa. Tämän olisi huoletta voinut tuoda suoraan DVD:lle.
DVD: Ja DVD:lle elokuva saapui Nordisk Filmin toimesta. Kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1-kuvasuhteella, ja ääniraidan virkaa toimittaa Dolby Digital 5.1. Julkaisu on kaikin puolin laadukas: kuva on väreiltään tasapainossa ja tarkka, ja ääniraita toistuu moitteetta. Elokuvan äänimaailma ei ole monipuolisin mahdollinen, mutta kanavia käytetään silti hyvin hyödyksi.
Ei lisämateriaalia.
Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA