Jens Lapiduksen bestseller-dekkariin perustuva Rahalla saa on trilogian tyylikäs avausosa.
Johan “JW” Westlund (Joel Kinnaman) on parikymppinen kauppatieteiden opiskelija, joka kaveeraa Tukholman nuoren eliitin kanssa: kultalusikka suussa syntyneiden ökyporvarien bileissä shampanja ja kokaiini virtaavat, naisista puhumattakaan. JW:kin pitää imagoa yllä, vaikka korean fasaadin takaa paljastuu köyhä taksikuski Norlannista.
Avain onneen tarjoutuu, kun taksifirman pomo Abdulkarim (Mahmut Suvakci) pyytää JW:tä majoittamaan vankilasta karanneen Jorgen (Matias Padin Varela) soluasuntoonsa. Taustalta löytyy kukoistava huumebisnes ja asteittain JW siirtyy kuskin vakanssista rikosliigan kirjanpitäjäksi. Pesti ei kuitenkaan ole helppo, kun vastassa on serbialaisen Mradon (Dragomir Mrsic) johtama jugoslaavimafia.
Rahalla saa (2010) rakentuu kolmen tarinan varaan. Vankilasta elokuvan alussa karkaava Jorge on latinomafian uskollinen työläinen, paikkansa organisaatiossa vahvistanut pikkukriminaali. Mrado taas toimii vastakkaisella puolella jugoslaaviryhmittymän johtajana. Miehen arki mullistuu, kun tämä saa holhottavakseen pienen tyttärensä.
Näiden hahmojen välissä operoi JW, taustojaan häpeävä wannabe-pintaliitäjä joka huomaa yhtäkkiä seurustelevansa kaupungin kauneimman blondin kanssa. Mies ottaa alati suurempaa roolia huumebisneksessä rahoittaakseen ylellisen elämäntyylinsä.
Rahalla saa perustuu Jens Lapiduksen esikoisromaaniin (Snabba Cash, alkup. 2006), joka on suunnitellun Stockholm Noir -trilogian avausosa. Kirjailijan juuret ovat Tukholman juristimaailmassa, joten porvarimiljöö on tälle tuttu. Sen kuvaus toimii kirjassa ja valkokankaalla, mutta hienosti esitetään myös yläluokan ja syrjäkujien välinen kuilu: elokuvan alku vuorottelee tyylikkäästi alamaailman välienselvittelyn ja kauppisnuorten kokkareiden välillä.
Näyttelijöistä esiin nousee erityisesti Dragomir Mrsic, jonka hahmo joutuu tasapainottelemaan kahden vastakkaisen roolin kanssa. Isää ja mafiapomoa ei kuitenkaan voi pitää erillään. Mrsic tulkitsee ristiriitojen repimää soturia tyylikkäästi, uhkaava olemus saa substanssia pienistä hetkistä tyttären kanssa.
Terävästi kirjoitettu juoni etenee sujuvasti, ja käsikirjoitus syventää hahmoja kuin huomaamatta. Kustakin piirtyy kokonainen henkilö, vain JW:n tyttöystävä jää puolittain statistiksi. Tämä on vain luonnollista: maailma, jossa JW, Jorge ja Mrado operoivat, on miehinen. Naiset pysyvät kulississa, hoitavat lapsia ja kotia. He näkyvät vain silloin, kun välienselvittelyt tunkeutuvat kodin rauhaan.
Rahalla saa on ohjaaja Daniel Espinosan kolmas täyspitkä. Elokuva osoittaa, kuinka paljon me suomalaiset olemme rajanaapureita jäljessä rikoselokuvan saralla. Lapiduksen pohjateksti on kaukana virheettömästä, mutta Maria Karlssonin käsikirjoitus siirtää valkokankaalle sen parhaat puolet. Lopputulos on tyylipuhdas, sujuvasti etenevä parituntinen ja samalla kutkuttava avaus trilogialle.
Lisämateriaaleista löytyy ohjaaja Espinosan, kirjailija Lapiduksen ja näyttelijöiden Lisa Henni ja Dragomir Mrsic haastattelut. Mielenkiintoista tietoa saadaan erityisesti jälkimmäisen rikostaustasta. Lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA