Rahalla saa

Snabba Cash (2010)

| DVD
  • 4

Jens Lapiduksen bestseller-dekkariin perustuva Rahalla saa on trilogian tyylikäs avausosa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-12 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Matias Padin Varela, Joel Kinnaman ja Dragomir Mrsic
Matias Padin Varela, Joel Kinnaman ja Dragomir Mrsic 

KUVA 3

Dragomir Mrsic
Dragomir Mrsic 

KUVA 2

Matias Padin Varela
Matias Padin Varela 

KUVA 1

Joel Kinnaman
Joel Kinnaman 

Rahalla saa

Ohjaus Daniel Espinosa
Näyttelijät Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Lisa Henni, Dragomir Mrsic, Fares Fares
Maa Ruotsi
Pituus 124 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rahalla saa

Johan “JW” Westlund (Joel Kinnaman) on parikymppinen kauppatieteiden opiskelija, joka kaveeraa Tukholman nuoren eliitin kanssa: kultalusikka suussa syntyneiden ökyporvarien bileissä shampanja ja kokaiini virtaavat, naisista puhumattakaan. JW:kin pitää imagoa yllä, vaikka korean fasaadin takaa paljastuu köyhä taksikuski Norlannista.

Avain onneen tarjoutuu, kun taksifirman pomo Abdulkarim (Mahmut Suvakci) pyytää JW:tä majoittamaan vankilasta karanneen Jorgen (Matias Padin Varela) soluasuntoonsa. Taustalta löytyy kukoistava huumebisnes ja asteittain JW siirtyy kuskin vakanssista rikosliigan kirjanpitäjäksi. Pesti ei kuitenkaan ole helppo, kun vastassa on serbialaisen Mradon (Dragomir Mrsic) johtama jugoslaavimafia.

Rahalla saa (2010) rakentuu kolmen tarinan varaan. Vankilasta elokuvan alussa karkaava Jorge on latinomafian uskollinen työläinen, paikkansa organisaatiossa vahvistanut pikkukriminaali. Mrado taas toimii vastakkaisella puolella jugoslaaviryhmittymän johtajana. Miehen arki mullistuu, kun tämä saa holhottavakseen pienen tyttärensä.

Näiden hahmojen välissä operoi JW, taustojaan häpeävä wannabe-pintaliitäjä joka huomaa yhtäkkiä seurustelevansa kaupungin kauneimman blondin kanssa. Mies ottaa alati suurempaa roolia huumebisneksessä rahoittaakseen ylellisen elämäntyylinsä.

Rahalla saa perustuu Jens Lapiduksen esikoisromaaniin (Snabba Cash, alkup. 2006), joka on suunnitellun Stockholm Noir -trilogian avausosa. Kirjailijan juuret ovat Tukholman juristimaailmassa, joten porvarimiljöö on tälle tuttu. Sen kuvaus toimii kirjassa ja valkokankaalla, mutta hienosti esitetään myös yläluokan ja syrjäkujien välinen kuilu: elokuvan alku vuorottelee tyylikkäästi alamaailman välienselvittelyn ja kauppisnuorten kokkareiden välillä.

Näyttelijöistä esiin nousee erityisesti Dragomir Mrsic, jonka hahmo joutuu tasapainottelemaan kahden vastakkaisen roolin kanssa. Isää ja mafiapomoa ei kuitenkaan voi pitää erillään. Mrsic tulkitsee ristiriitojen repimää soturia tyylikkäästi, uhkaava olemus saa substanssia pienistä hetkistä tyttären kanssa.

Terävästi kirjoitettu juoni etenee sujuvasti, ja käsikirjoitus syventää hahmoja kuin huomaamatta. Kustakin piirtyy kokonainen henkilö, vain JW:n tyttöystävä jää puolittain statistiksi. Tämä on vain luonnollista: maailma, jossa JW, Jorge ja Mrado operoivat, on miehinen. Naiset pysyvät kulississa, hoitavat lapsia ja kotia. He näkyvät vain silloin, kun välienselvittelyt tunkeutuvat kodin rauhaan.

Rahalla saa on ohjaaja Daniel Espinosan kolmas täyspitkä. Elokuva osoittaa, kuinka paljon me suomalaiset olemme rajanaapureita jäljessä rikoselokuvan saralla. Lapiduksen pohjateksti on kaukana virheettömästä, mutta Maria Karlssonin käsikirjoitus siirtää valkokankaalle sen parhaat puolet. Lopputulos on tyylipuhdas, sujuvasti etenevä parituntinen ja samalla kutkuttava avaus trilogialle.

DVD: Pan Visionin osana Bio Rex Collection -sarjaa julkaisema DVD on teknisesti laadukas. Anamorfinen 16:9-laajakuva toistuu terävänä ja kylmät värisävyt pääsevät oikeuksiinsa. DD 5.1 -ääniraita on muhkea ja rikas.

Lisämateriaaleista löytyy ohjaaja Espinosan, kirjailija Lapiduksen ja näyttelijöiden Lisa Henni ja Dragomir Mrsic haastattelut. Mielenkiintoista tietoa saadaan erityisesti jälkimmäisen rikostaustasta. Lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202