Rahalla saa

Snabba Cash (2010)

| DVD
  • 4

Jens Lapiduksen bestseller-dekkariin perustuva Rahalla saa on trilogian tyylikäs avausosa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-12 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Matias Padin Varela, Joel Kinnaman ja Dragomir Mrsic
Matias Padin Varela, Joel Kinnaman ja Dragomir Mrsic 

KUVA 3

Dragomir Mrsic
Dragomir Mrsic 

KUVA 2

Matias Padin Varela
Matias Padin Varela 

KUVA 1

Joel Kinnaman
Joel Kinnaman 

Rahalla saa

Ohjaus Daniel Espinosa
Näyttelijät Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Lisa Henni, Dragomir Mrsic, Fares Fares
Maa Ruotsi
Pituus 124 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Rahalla saa

Johan “JW” Westlund (Joel Kinnaman) on parikymppinen kauppatieteiden opiskelija, joka kaveeraa Tukholman nuoren eliitin kanssa: kultalusikka suussa syntyneiden ökyporvarien bileissä shampanja ja kokaiini virtaavat, naisista puhumattakaan. JW:kin pitää imagoa yllä, vaikka korean fasaadin takaa paljastuu köyhä taksikuski Norlannista.

Avain onneen tarjoutuu, kun taksifirman pomo Abdulkarim (Mahmut Suvakci) pyytää JW:tä majoittamaan vankilasta karanneen Jorgen (Matias Padin Varela) soluasuntoonsa. Taustalta löytyy kukoistava huumebisnes ja asteittain JW siirtyy kuskin vakanssista rikosliigan kirjanpitäjäksi. Pesti ei kuitenkaan ole helppo, kun vastassa on serbialaisen Mradon (Dragomir Mrsic) johtama jugoslaavimafia.

Rahalla saa (2010) rakentuu kolmen tarinan varaan. Vankilasta elokuvan alussa karkaava Jorge on latinomafian uskollinen työläinen, paikkansa organisaatiossa vahvistanut pikkukriminaali. Mrado taas toimii vastakkaisella puolella jugoslaaviryhmittymän johtajana. Miehen arki mullistuu, kun tämä saa holhottavakseen pienen tyttärensä.

Näiden hahmojen välissä operoi JW, taustojaan häpeävä wannabe-pintaliitäjä joka huomaa yhtäkkiä seurustelevansa kaupungin kauneimman blondin kanssa. Mies ottaa alati suurempaa roolia huumebisneksessä rahoittaakseen ylellisen elämäntyylinsä.

Rahalla saa perustuu Jens Lapiduksen esikoisromaaniin (Snabba Cash, alkup. 2006), joka on suunnitellun Stockholm Noir -trilogian avausosa. Kirjailijan juuret ovat Tukholman juristimaailmassa, joten porvarimiljöö on tälle tuttu. Sen kuvaus toimii kirjassa ja valkokankaalla, mutta hienosti esitetään myös yläluokan ja syrjäkujien välinen kuilu: elokuvan alku vuorottelee tyylikkäästi alamaailman välienselvittelyn ja kauppisnuorten kokkareiden välillä.

Näyttelijöistä esiin nousee erityisesti Dragomir Mrsic, jonka hahmo joutuu tasapainottelemaan kahden vastakkaisen roolin kanssa. Isää ja mafiapomoa ei kuitenkaan voi pitää erillään. Mrsic tulkitsee ristiriitojen repimää soturia tyylikkäästi, uhkaava olemus saa substanssia pienistä hetkistä tyttären kanssa.

Terävästi kirjoitettu juoni etenee sujuvasti, ja käsikirjoitus syventää hahmoja kuin huomaamatta. Kustakin piirtyy kokonainen henkilö, vain JW:n tyttöystävä jää puolittain statistiksi. Tämä on vain luonnollista: maailma, jossa JW, Jorge ja Mrado operoivat, on miehinen. Naiset pysyvät kulississa, hoitavat lapsia ja kotia. He näkyvät vain silloin, kun välienselvittelyt tunkeutuvat kodin rauhaan.

Rahalla saa on ohjaaja Daniel Espinosan kolmas täyspitkä. Elokuva osoittaa, kuinka paljon me suomalaiset olemme rajanaapureita jäljessä rikoselokuvan saralla. Lapiduksen pohjateksti on kaukana virheettömästä, mutta Maria Karlssonin käsikirjoitus siirtää valkokankaalle sen parhaat puolet. Lopputulos on tyylipuhdas, sujuvasti etenevä parituntinen ja samalla kutkuttava avaus trilogialle.

DVD: Pan Visionin osana Bio Rex Collection -sarjaa julkaisema DVD on teknisesti laadukas. Anamorfinen 16:9-laajakuva toistuu terävänä ja kylmät värisävyt pääsevät oikeuksiinsa. DD 5.1 -ääniraita on muhkea ja rikas.

Lisämateriaaleista löytyy ohjaaja Espinosan, kirjailija Lapiduksen ja näyttelijöiden Lisa Henni ja Dragomir Mrsic haastattelut. Mielenkiintoista tietoa saadaan erityisesti jälkimmäisen rikostaustasta. Lisäksi levyltä löytyy elokuvan traileri.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202