Pyövelin laulu

The Executioner's Song (1982)

| DVD
  • 2

Norman Mailerin tosipohjaisen romaanin koruton sovitus. Pääosassa Tommy Lee Jones.

julkaistu 2011-07-07 / päivitetty 07.07. klo 14:02

KUVA 4

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 3

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 2

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

KUVA 1

Pyövelin laulu
Pyövelin laulu 

Pyövelin laulu

Ohjaus Lawrence Schiller
Näyttelijät Tommy Lee Jones, Christine Lahti, Rosanna Arquette
Maa Yhdysvallat
Pituus 136 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Norman Mailerin kirjoittama — tai valmiista materiaalista vain kokoama, Tom Wolfen herjaa lainatakseni — samanniminen tiiliskiviromaani on saanut Pyövelin laulusta (1982) koruttoman filmatisoinnin, vaikka se on Mailerin itsensä käsikirjoittama ja hänen ystävänsä ohjaama.

Tosipohjainen tarina, eräänlainen kapea biopic, on köyhemmän valkoisen väestön tragedia. Vankilasta vapautuva Gary Gilmore (Tommy Lee Jones) on viettänyt siellä puolet elämästään. Äkkipikainen mies ei ole kovan kundin arkkityyppi vaan päinvastoin, provosoiduttuaan hän on itse ensimmäisenä ottamassa lukua.

Hän rakastuu naiseen, jollaisen pariin otteeseen eronneen ja sosiaalituilla mukuloitansa elättävän heikkolihaisen hirviön voi löytää konservatiivin palopuheesta. Molemmille on tehty henkistä ja fyysistä väkivaltaa, millä halutaan selittää paljon, varsinkin jo kuljettua polkua ja sitä, minne se päättyy.

Vapautuneen Garyn arkea kuvataan sosiologin silmällä, realismia tavoitellen ja vankilateollisuuskompleksia kritisoiden. Siviilien seassa Gary on pihalla kuin alien. Hän tuntee vain vankilan. Hän on laitostunut.

Elämä on on/off-parisuhteesta, on/off-duunista ja sukulaisten on/off-tuesta huolimatta raskas taival kuljettavaksi. Garyn toiminta on oireellisesti ja spiraalia syventäen oman pienuuden kompensointia väkivallalla. Lähtöruutuun palataan nopeasti — tyttöystävän pahoinpitelyt, aseiden pimeä myynti, kostoteloitus, ryöstö ja murha.

Garysta tuli mediailmiö ja tarinasta kertomisen arvoinen, kun hänet tuomittiin kuolemaan. Uuden käsittelyn sijaan hän vaati rangaistuksen täytäntöönpanoa, melkein kampanjoi kuolemansa puolesta. Viimeisenä tekonaan hän ikään kuin asetti naurunalaiseksi kuolemanrangaistuksen pelotevoiman ja koko byrokratian.

Ulkomaailman kiinnostus Garya kohtaan näkyy haluna ostaa oikeudet hänen tarinaansa. Garyn pilke silmäkulmassa esittämä ehdotus esimerkiksi siitä, kenen tulisi näytellä häntä hänestä kertovassa elokuvassa, kertoo aavemaisesti jo arkipäiväistyneestä toiminnasta eli massamurhaajien mediahallinnasta ja strategioista turvata jälkimaine.

Pyövelin laulu etenee kuin yliviivautuva muistilista ja on välillä ärsyttävän irtonainen. Tärkeämpää on kaataa runsaan lähdemateriaalin tarjoamaa infoa kuin luoda side katsojaan. Kohtaukset tuntuvat yhdellä kertaa purkitetuilta; välillä näyttelijät liikkuvat kameran edessä kuin sinne eksyneinä.

Hyvä esimerkki tästä ovat henkilöitä avaavat dialogit, joiden pitäisi kertoa henkisten ja fyysisten arpien syntysyyt. Näissä vain teoriassa voimakkaissa kohtauksissa Tommy Lee Jonesin tasoinen näyttelijä on jätetty yksin hukkumaan.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision heinäkuussa 2010. Kuva on ok täysikuva, ääniraitana stereo englanti. Ei sisällä lisämateriaalia. Tekstityksessä on joitakin virheitä. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202