Punisher: War Zone

Punisher: War Zone (2008)

| Blu-ray
  • 3

Väkivaltaisin sovitus Marvelin supersankareista; ruumiskasa kasvaa Mount Everestin korkuiseksi.

julkaistu 2009-08-26 / päivitetty 26.08. klo 17:05

KUVA 4

Tuomarin apulainen Micro (Wayne Knight)
Tuomarin apulainen Micro (Wayne Knight) 

KUVA 3

Tuomaria jahtaava poliisiyksikkö (Dash Mihok, Colin Salmon) ja itse Tuomari (Ray Stevenson)
Tuomaria jahtaava poliisiyksikkö (Dash Mihok, Colin Salmon) ja itse Tuomari (Ray Stevenson) 

KUVA 2

Tuomari/Frank Castle (Ray Stevenson) kuokkavieraissa
Tuomari/Frank Castle (Ray Stevenson) kuokkavieraissa 

KUVA 1

Veljekset: Jigsaw (Dominic West) ja Jim (Doug Hutchison)
Veljekset: Jigsaw (Dominic West) ja Jim (Doug Hutchison) 

Punisher: War Zone

Ohjaus Lexi Alexander
Näyttelijät Ray Stevenson, Dominic West, Doug Hutchison, Colin Salmon, Wayne Knight, Dash Mihok, Julie Benz
Maa Yhdysvallat / Kanada / Saksa
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Lions Gate Films, MHF Zweite Academy Film, Marvel Enterprises, Marvel Knights, Media Magik Entertainment, Red Corner Productions, Valhalla Motion Pictures ja Universal Pictures Finland.

Blu-ray

Punisher: War Zone (2008) on kehonrunnonnasta kicksinsa saavan fetistin käsialaa. Kohde on usein pää. Tuolinjalka, sakset naamasta sisään. Pesäpallomailalla takaraivoon. Suurikaliiberisella käsiaseella puolet kasvoista lattialle. Machete otsaan pystyyn kuin veitsi voihin. Hylkimisreaktiota väkivalta ei kuitenkaan aiheuta. Ei tarvitse tuntea moraalista painetta tuomita elokuva, koska se on itsetietoisesti campia, ohjattu vierailu teurastamossa, joka liikkuu alkuperäismateriaalinsa rekisterissä: sarjakuvassa.

Frank Castle on perheensä rikollisille menettänyt sotilaskouluttaja. Nykyään hän pukeutuu luotiliiveihin ja kantaa rinnassaan kallonkuvaa kuin Teräsmies merkkiänsä. Hänen nimensä on The Punisher, suomalaisessa kaanonissa Tuomari. Hänen berettojensa suuliekit ovat suurkaupungin ainoat tehdasvalmisteiset katulamput. Hän niittää rikollisperheiden jälkikasvua kuin yrittääkseen pelastaa omansa.

Sarjakuvayhtiö Marvelin hahmogalleriasta The Punisher on eräs ristiriitaisimmista. Hän ei ole yli-ihminen, vaan Vietnamin sodan veteraani. Hän on Batman, mutta vailla miljonäärin sivuelämää. Hän elää kostolle, asuu hylätyssä metrotunnelissa ja saa työkalunsa toveriltaan Microlta.

Punisher: War Zone on jo kolmas Punisher-elokuva, mutta niistä väkivaltaisin. Se on lähimpänä sarjakuvan kukoistuskautta. Garth Ennings ja Steve Dillon riisuivat 2000-luvulla Punisherin Marvelin jäykästä muotista. Väkivalta muuttui rajuksi ja huumori mustaksi. Vastustajiksi tuli mafia superolioiden sijaan.

Elokuvassa väijytyksen seurauksena Castle/Punisher (Ray Stevenson) ampuu valtion agentin, joka on peitetehtävässä. Rytäkässä lasimurskaimeen eksyy myös ultranarsistinen mafioso Billy Russoti (Dominic West). Vitsi on siinä, että kauniista pojasta, kaunottaresta, tulee hirviö. Lasinmurska repii lihat ja rustot. Paras plastiikkakirurgi saa Billyn näyttämään risteytykseltä Frankensteinin hirviötä ja Leatherfacen ihonaamaria. Muotoaan muuttaneella hirviöllä on uusi nimi: Jigsaw. Naamataulu muistuttaa nahanpaloista koottua palapeliä. Pääfetissi toistuu.

Dominic Westin Jigsaw’n rinnalla Heath Ledgerin Jokeri on apukoulutasoa. Miestä ei kiinnosta alkeellinen metafysiikka tai etiikka, vaan tuho. Westin hervoton roolityö tukee sarjakuvamaista kerrontaa. Mielisairaalasta mukaan tarttuu yhtä kaheli veli, Loony Bin Jim (Doug Hutchison).

Teurastukseksi kertomuksessa on monia sivujuonia. Punisher on harkitsemassa eläkkeelle jäämistä, koska tuli ampuneeksi yhden hyvistä. Häntä jahtaa aliresursoitu kahden miehen poliisiyksikkö — sarjakuvamaiseen tapaan tehottomuus ilmaistaan näyttämällä, kuinka Castlea käsitteleviä kansioita on varastollinen. Niin ikään mafiaan soluttautuneen kuolleen agentin omaiset ovat vaarassa, sillä Jigsaw epäilee heitä hävinneiden rahojen piilottamisesta.

Itämafia haluaa tuoda maahan biologisia aseita. Elokuva nivoutuu kuin tiedostamattaan post-9/11-tilaan. Jigsaw sanoo olevansa patriootti, toimivansa kuin Setä Samuli värvätessään ongelmalähiöistä tappajia. Ne ovat sanat pedon suusta, jollaisena presidentti halutaan nähdä.

Finaalissa syrjäiseen motelliin kokoontuu lauma eri etnisiä jengejä, jotka haluavat Jigsaw’n tarjoamat sata tonnia Punisherin päästä. Hillittömässä, absurdisti pohjustetussa tulitaistelussa kuolee kymmeniä. Koko elokuvan ruumisröykkiö kasvaa Mount Everestin korkuiseksi.

Sisältö oikeutetaan usein potentiaalisilla viihdearvoilla. Värimaailma on väritetyillä lampuilla keltaista, punaista tai sinistä — joka paikkaan on tungettu kapeita valopesäkkeitä. Huumepäisten parkour-konnien näytöksiä, joissa talojen julkisivut muuttuvat kiipeilytelineiksi, on linkitetty tarinaan väljästi. Miksi? Koska yksi nitistetään singolla. Toiselta viholliselta Punisher taittaa niskat kuin showpainija. Sekä Jigsaw että Jim laukovat heittoja, joita ei voi pitää muina kuin tietoisesti korneina. “Tämä ei ole Transylvania”, sanoo Jigsaw venäläisille kollegoilleen, “emme puhu täällä vampyyria.” Punisher: War Zone vaatii medialukutaitoa. Sen lyttääminen roskafilmiksi on älyllistä laiskuutta — se on yhtä kaukana roskasta kuin Koivusalo Bressonista.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Blu-ray: Universalin Blu-Ray-julkaisu on teknisesti huippuluokkaa. Kuvaformaatti on 2.40:1 teräväpiirtolaajakuva, ja ääniraitana aivan järisyttävän tehokas TrueHD 5.1, jonka jyrinällä saisi siirrettyä tehokkaasti vaikkapa pienen talon perustuksiltaan.

Lisämateriaalia on näennäisen kattavasti: viisi dokumenttia (Kuinka Punsiher: War Zone tehtiin, Tuomarin treenaaminen elokuvaa varten, Tuomarin aseet, Tutustu Jigsawin hahmoon ja Kuinka Tuomarin tyyli luotiin), mutta kestoa näillä on yhteensä vain parisenkymmentä minuuttia. Lisäksi mukana on ohjaaja Lexi Alexanderin ja kuvaaja Steve Gainerin kommenttiraita.

Blu-ray-teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
The Florida Project: Bria Vinaite ja Brooklynn Prince

Missä ovat elokuvat köyhistä amerikkalaisista?

Samu Oksanen | Essee | 12.03.

Oscarit sen kirkastivat: köyhyyden ytimeen sukeltavista elokuvista on huutava pula, vaikka keskustelu moninaisuudesta käy kuumana.

Lue lisää »
Brooklynn Prince ja Bria Vinaite

The Florida Project

Aleksi Salonen | 01.02.

Kuka uskoo Mikki Hiireen? Tai edes gentrifikaation Helinä-keijuun?

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Michael Stuhlbarg, Timothée Chalamet ja Armie Hammer

Call Me By Your Name

Aleksi Salonen | 23.01.

Ehkä vasta nyt valkonkankailla on kuvattu kahden miehen rakkautta yhtä uppoutuneesti kuin naisen ja miehen.

Lue lisää »
 Vicky Krieps ja Daniel Day-Lewis

Phantom Thread

Aleksi Salonen | 22.02.

Mestarin sisarteos tutkii rakkautta, joka on riski saastumisesta.

Lue lisää »
Tom Hanks ja Meryl Streep

The Post

Samu Oksanen | 01.02.

Steven Spielbergin resonoiva trilleri Watergate-skandaalin esinäytöksestä muistuttaa lehdistön valppaudesta demokratian elinehtona.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Pennywise (Bill Skarsgård) elokuvassa Se.

Se

Kreeta Korhola | Blu-ray | 22.01.

Järisyttävän pelottava Se on pohjimmiltaan nostalginen kaverusten kasvutarina lapsuudesta teini-iän kynnykselle.

Lue lisää »
Gina Rodriguez ja Natalie Portman

Hävitys

Samu Oksanen | Netflix | 01.03.

Stalkerin filosofinen serkku tekee pyörryttävän matkan vyöhykkeelle, jossa ihmisen itsetuhoinen kamppailu saa surrealistisen suunnan.

Lue lisää »
Shahab Hosseini ja Taraneh Alidoosti

The Salesman

Samu Oksanen | Blu-ray | 06.02.

Väkevässä Oscar-draamassa seksuaalinen hyökkäys paljastaa iranilaisen keskiluokan pinnan alla kuohuvat emootiot.

Lue lisää »

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2018
ISSN 1798-7202