Promised Land

Promised Land (2012)

| Blu-ray
  • 2

Kiivasta keskustelua herättänyt “propaganda-draama” kaupittelee uusiutuvien energialähteiden haittapuolia.

julkaistu 2014-03-20 / päivitetty 02.04. klo 18:06

KUVA 4

Rosemarie DeWitt on Alice
Rosemarie DeWitt on Alice 

KUVA 3

John Krasinski on Dustin Noble
John Krasinski on Dustin Noble 

KUVA 2

Hal Holbrook on Frank Yates
Hal Holbrook on Frank Yates 

KUVA 1

Matt Damon on Steve Butler
Matt Damon on Steve Butler 

Promised Land

Ohjaus Gus Van Sant
Näyttelijät Matt Damon, Frances McDormand, John Krasinski, Rosemarie DeWitt, Hal Holbrook
Maa Yhdysvallat
Pituus 106 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Promised Land

Yhdysvalloissa viimeisen reilun vuosikymmenen aikana keskustelu uusiutuvista energialähteistä on yltynyt. Fossiilisten energiavarojen kuten liuskekaasun lisääntyminen on samalla synnyttänyt uuden kilpailun kansainvälisillä energiamarkkinoilla suurvaltojen keskuudessa. Puhutaankin jo liuskekaasubuumista, sillä 2000-luvun taitteessa kehittyneet poraustekniikat ovat mahdollistaneet liuskekaasun tuotannon, ja täten Yhdysvalloista on tullut maakaasun suhteen omavarainen.

Kolikon kääntöpuolena on itse porausmenetelmä, joka jakaa mielipiteet kahtia. Aihetta on puitu viime vuosina Josh Foxin vesisärötystä vastustavassa dokumentissa GasLand sekä viimeisimpänä tekniikkaa puoltavassa FrackNationissa, joka tarkoituksellisesti sai TV-ensi-iltansa vain pari viikkoa siitä kun Promised Land ilmestyi teattereihin.

Promised Land sijoittaa tapahtumansa pennsylvanialaiseen maatilayhteisöön, jossa maakaasuyhtiön myyntimiehen Steve Butlerin (Matt Damon) tehtävänä on kaupata asukkaille vesisärötyksen hyötyjä, ja neuvotella maa-alueiden ostosta. Butlerin tehtävä hankaloituu kun paikallisen lukion opettaja Frank Yates (Hal Holbrook) kyseenalaistaa ympäristöhaitallisen menetelmän kannattavuuden. Soppaa sekoittaa myös ympäristöaktivisti Dustin Noble (John Krasinski), joka niin ikään paljastaa kiistellyn menetelmän riskit.

Premissi on lupaava, ja ajankohtaisen aiheen (markkinoitu) neutraali käsittely työläisluokan tasolla kiehtova, mutta lopputekstien rullatessa näkee sokeakin elokuvan ideologian – olihan yksi elokuvan rahoittajista OPECiin kuuluvan Arabiemiraattien Image Nation Abu Dhabi. Vaikka ohjaajan puikoissa on Gus Van Sant, projekti on käsikirjoituksen kynäilleiden Damonin ja Krasinskin. Damonin piti alunperin olla myös kameran takana, mutta elokuvan tiukka kuvausaikataulu ja kova hinku teattereihin lykkäsi tämän ohjausdebyyttiä.

Promised Land alkaa vahvasti, mutta piakkoin käsikirjoitus alkaa rakoilemaan. Pikkukaupungin miljöö peltoineen on taidokkaasti kuvattu, ja maakaasu-argumenttien molemmat kannat ytimekkäästi pohjustettu. Oikeastaan heti kun ensimmäiset vesisärötystä arvostelevat kysymykset ilmenevät, elokuvan sävy muuttuu. Kyse ei ole enää kaksipuolisesta argumentoinnista, vaan protagonistin “valaistumisesta”. Loppu onkin jo suorastaan saarnaavaa, tietty Hollywood-kliseiden – mukaan lukien pakollisen romanssin – kera.

Draama kalastelee turhan vaarallisilla vesillä omaksi hyväkseen, eikä propaganda-kritiikki ole kaukaa haettu. Van Santin ja laadukkaan näyttelijäkaartin läsnäolo kuitenkin pelastaa paljon. Tökeröä dialogia elokuva on pullollaan, joka puolestaan korostaa Damonin persoonallisuutta näyttelijänä; henkilöhahmon luonteen heikkoudesta huolimatta hänestä on helppo pitää.

Blu-ray: Julkaisussa terävä 1080p 1.85: 1 -laajakuva ja DTS-HD Master Audio 5.1 -ääniraita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: 2014 Jussi Toivola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202