Prinsessa ja sammakko

The Princess and the Frog (2009)

| DVD
  • 3

Disney palaa “perinteisen” animaation pariin 1920-luvulle sijoittuvalla musikaalillaan.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-02 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Prinsessa ja sammakko
Prinsessa ja sammakko 

KUVA 3

Prinsessa ja sammakko
Prinsessa ja sammakko 

KUVA 2

Prinsessa ja sammakko
Prinsessa ja sammakko 

KUVA 1

Prinsessa ja sammakko
Prinsessa ja sammakko 

Prinsessa ja sammakko

Ohjaus Ron Clements, John Musker
Näyttelijät Laura Voutilainen / Anika Noni Rose, Reino Nordin / Bruno Campos, Veeti Kallio / Keith David, Sasu Moilanen / Michael-Leon Wooley, Puntti Valtonen / Jim Cummings, Ritva Oksanen / Jenifer Lewis, Malla Malmivaara / Jennifer Cody
Maa Yhdysvallat
Pituus 99 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Walt Disney Animation Studios ja Walt Disney Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Prinsessa ja sammakko

Prinsessa ja sammakko (2009) on Disneyltä paluu “perinteiseen” 2D-animaatioon – viimeksi tekniikkaa hyödynsi vuoden 2004 Lehmäjengi. Aikakaudella, jolla tietokoneanimaatio on vakiinnuttanut statuksensa ainakin länsimaissa, on virkistävää törmätä vanhan koulukunnan työhön. Vaikka onhan tätäkin tehostettu tietokonein.

Piirtotyylin lisäksi virkistävää on elokuvan miljöö: satulinnojen tai maatilojen sijaan liikutaan 1920-luvun New Orleansissa, ja kaikesta huokuu syntinen ja svengaava jazz. Päähenkilö on Tiana (Laura Voutilainen): täyttä päivää tarjoilijana painava työväenluokan tyttö, jonka tavoitteena on jonain päivänä avata ravintola – unelma, josta hän edesmenneen isänsä kanssa haaveili jo pikkutyttönä.

Mutkia tulee kuitenkin matkaan, kun kaupunkiin vierailulle saapunut salskea prinssi Naveen (Reino Nordin) muuttuu sammakoksi. Syypää muodonmuutokseen on kalifiksi kalifin paikalle haikaileva syrjäkujien voodoo-mies, tohtori Facilier (Veeti Kallio), jolla on yhteyksiä pimeyden voimiin.

Tiana yrittää palauttaa Naveenin ihmismuotoon satua mukaillen, mutta muuttuukin suukosta samanlaiseksi kurnuttajaksi. Yhdessä parivaljakko lähtee etsimään parannuskeinoa Louisianan rämeiköstä apunaan mm. musisoiva krokotiili (Sasu Moilanen). Samalla Naveenin apuri, rengin osaansa kyrpiintynyt Lawrence (Vesa Hämes) tekeytyy prinssiksi ja liehittelee Tianan varakasta ystävää, prinsessaksi koko ikänsä halunnutta Charlottea (Malla Malmivaara).

Teknisesti Prinsessa ja sammakko on upeaa jälkeä. Värit ovat elävät ja New Orleans herää valkokankaalla eloon kekseliäänä yhdistelmänä 1920-luvun todellisuutta ja disneymäistä satufantasiaa. Hahmojen animoinnissa on otettu vapauksia ja lopputulos on notkea. Niinikään hienosti toimivat musiikkinumerot, joista löytyy väriä, intoa ja energiaa – myös dubattuna.

Tarinan puolesta elokuva ei kurota turhan kauas, onhan kyseessä lastensatu. Siis sellainen, jossa pahis on pahis silkkaa pahuuttaan ja loppu hyvin kaikki hyvin. Tuoretta on lähinnä se, että salskea hurmuri paljastuukin kitaraa rämpyttäväksi tyhjätaskuksi.

Ja kun elokuvan kohdalla on paljon rummutettu sitä, kuinka vihdoinkin pääosassa nähdään tummaihoinen (jotkut jenkkikriitikot ovat liittäneet tämän valkoisen talon uusiin asukkaisiin), on kuvassa silti paljon pielessä: yhä on sankarittarella tiimalasivyötärö, turpeat pusuhuulet ja kunnioitettava rintavarustus. Ja tietenkin avain onneen on kaikesta huolimatta heteronormatiivisen puhdas Rakkaus.

Arvostelussa ollut suomenkielinen versio toimii moitteetta. Ääninäyttelyyn on selvästi panostettu, ja erityisesti laulukohtaukset kuulostavat komeilta – niissä on tavoitettu syvän etelän svengi, vaikka kieli on niinkin eksoottinen kuin suomi. Puherooleissa erityisesti Malla Malmivaara irrottelee hauskasti pilalle hemmoteltuna blondina.

Prinsessa ja sammakko menestyi kotimaansa lippuluukuilla ihan kohtuullisesti, varsinkin kun otetaan huomioon ettei se ole lukuisten 3D-animaatioiden kaltainen kaikkiin vetoava popreferenssipotpuri. Toivoa sopii, että perinteinen teknologia kokisi elokuvan myötä jonkinasteisen renessanssin, sillä ilmaisultaan se on yhä notkeampaa ja jollain tapaa persoonallisempaa.

Samalle odotuslistalle voitaisiin niinikään lisätä normaalipainoinen päähenkilö ja satunormeista edes jollain tapaa poikkeava loppu. Hassut hurjat hirviöt (2009) viimeksi näytti, ettei lastenelokuvan aina tarvitse kulkea samoilla ikiaikaisilla kiskoilla.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

DVD: Walt Disneyn DVD-julkaisu on teknisesti kiitettävällä tasolla. 1.78:1 -kuva on tarkka ja värit kirkkaita. Äänimaailmaa toistaa Dolby Digital 5.1, erityisesti laulukohtaukset ovat upeaa kuunneltavaa.

Julkaisulla on niukasti lisämateriaalia. Levyltä löytyy poistettujen kohtauksien lisäksi kommenttiraita-mahdollisuus. Kommenttiraidalla äänessä ovat niin elokuvan ohjaajat ja kirjoittajat John Musker ja Ron Clementes kuin tuottaja Peter Del Vechokin. Pelejä ja muuta puuhaa -kohdassa on lapsille tarkoitettu Tunnnista prinsessa -peli.

DVD-teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202