Prince of Persia: The Sands of Time

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

| DVD
  • 1

Huonoudessa mikään osa-alue ei erotu erityisesti. Filmatisointi on tasaista Bruckheimer-laatua.

julkaistu 2010-09-21 / päivitetty 27.10. klo 08:08

KUVA 4

Toby Kebbell ja Sir Ben Kingsley
Toby Kebbell ja Sir Ben Kingsley 

KUVA 3

Gemma Arterton
Gemma Arterton 

KUVA 2

Jake Gyllenhaal ja Gemma Arterton
Jake Gyllenhaal ja Gemma Arterton 

KUVA 1

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal 

Prince of Persia: The Sands of Time

Ohjaus Mike Newell
Näyttelijät Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell, Steve Toussaint, Richard Coyle, Reece Ritchie, Ronald Pickup, Gísli Örn Garðarsson
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Prince poster

Jordan Mechnerin klassisen Macintosh-pelin Prince of Persian julkaisusta on kulunut kaksikymmentä vuotta. Pelisarjan onnistuneesta uudelleenkäynnistyksestä Sands of Time (2003) on sovellettu sen aihelmia hyödyntävä toimintaseikkailu.

Alkuperäisen tasoloikan ja miekkailupelin yhdistelmään kuuluivat tiimalasissa loppuun virtaava hiekka, kuolemaa uhmaavat loikat, ilkeä kalifi ja pelastusta kaipaava prinsessa. Taattua Bruckheimer-laatua olevan, epäilemättä trilogian ensiosaksi kaavaillun elokuvan käsikirjoitus ei sisälläkään juuri muuta.

Petosta ja koukeroita on nimeksi heitetty sekaan, mutta syvyys on kylpyammeluokkaa. Dialogi on sekava leikekirja Hollywood-ylijäämää ja suunnattu vähäjärkisille. Ensimmäisen näytöksen aikana on alkanut odottaa jo lopputekstejä.

Videopelijuurille tehdään kunniaa paitsi kirjoituksen laadussa, myös väkisin mukaan ahdetuissa pelityylin otoksissa. Jäykkä estetiikka lienee alunperin syntynyt vain konetehorajoitusten pakosta. Kun parhaissa videopeleissä ollaan tulossa elokuvamaisuutta kohti, menee Prince of Persia: The Sands of Time tyhmänrohkeasti vastavirtaan kohti pelaamisen menneisyyttä.

Tuotanto on läpikotaisen laiska ja kiirehditty. Toisiin otoksiin ei kai ole ollut aikaa, kun näyttelytyön laatu heittelee läpi teoksen. Jake Gyllenhaal englantilaisaksentilla on usein roolistaan huvittuneen näköinen, eikä missään vaiheessa kovin vakuuttava toimintasankari. Gemma Arterton ei tee ärsyttäväksi kirjoitetusta roolistaan vähemmän ärsyttävää ylinäyttelemällä. Sir Ben Kingsley on puolivaloilla ja Alfred Molina heiluu campin ja myötähäpeän maastossa.

Edes toiminta ei ole mukaansatempaavaa. Kamera heiluu muodikkaasti niin ettei koreografioista saa selvää, omituiset ja toistuvat hidastukset tekevät taisteluista nykiviä ja äänitehosteet ovat liioiteltuja. Visuaaliset tehosteet ovat usein epäselviä ja halvan näköisiä.

Puolihuolimattomat viittaukset Irakin sotaan ovat hyväksi havaitun kaavan mukaisesti täysin merkityksettömiä niin itse elokuvalle kuin aihetta koskevan poliittisen keskustelunkin kannalta.

Kliseiden yliviljely on kehno tapa peittää mielikuvituksen puutetta. Prince of Persia: The Sands of Time saa Muumion näyttämään Kadonneen aarteen metsästäjiltä.

DVD: Walt Disney Studios Home Entertainmentin julkaisun 2.40:1 -laajakuva kohisee ja pikselöityy keskimääräistä enemmän. 5.1 Dolby Digital -ääniraita lyö välillä yli äänitasoissa. Lisämateriaalina 15-minuuttinen tekoprosessikuvaus, joka on pelkkä markkinointipätkä sekä Disney-mainoksia.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202