Prince of Persia: The Sands of Time

Prince of Persia: The Sands of Time (2010)

| DVD
  • 1

Huonoudessa mikään osa-alue ei erotu erityisesti. Filmatisointi on tasaista Bruckheimer-laatua.

julkaistu 2010-09-21 / päivitetty 27.10. klo 08:08

KUVA 4

Toby Kebbell ja Sir Ben Kingsley
Toby Kebbell ja Sir Ben Kingsley 

KUVA 3

Gemma Arterton
Gemma Arterton 

KUVA 2

Jake Gyllenhaal ja Gemma Arterton
Jake Gyllenhaal ja Gemma Arterton 

KUVA 1

Jake Gyllenhaal
Jake Gyllenhaal 

Prince of Persia: The Sands of Time

Ohjaus Mike Newell
Näyttelijät Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley, Alfred Molina, Toby Kebbell, Steve Toussaint, Richard Coyle, Reece Ritchie, Ronald Pickup, Gísli Örn Garðarsson
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Prince poster

Jordan Mechnerin klassisen Macintosh-pelin Prince of Persian julkaisusta on kulunut kaksikymmentä vuotta. Pelisarjan onnistuneesta uudelleenkäynnistyksestä Sands of Time (2003) on sovellettu sen aihelmia hyödyntävä toimintaseikkailu.

Alkuperäisen tasoloikan ja miekkailupelin yhdistelmään kuuluivat tiimalasissa loppuun virtaava hiekka, kuolemaa uhmaavat loikat, ilkeä kalifi ja pelastusta kaipaava prinsessa. Taattua Bruckheimer-laatua olevan, epäilemättä trilogian ensiosaksi kaavaillun elokuvan käsikirjoitus ei sisälläkään juuri muuta.

Petosta ja koukeroita on nimeksi heitetty sekaan, mutta syvyys on kylpyammeluokkaa. Dialogi on sekava leikekirja Hollywood-ylijäämää ja suunnattu vähäjärkisille. Ensimmäisen näytöksen aikana on alkanut odottaa jo lopputekstejä.

Videopelijuurille tehdään kunniaa paitsi kirjoituksen laadussa, myös väkisin mukaan ahdetuissa pelityylin otoksissa. Jäykkä estetiikka lienee alunperin syntynyt vain konetehorajoitusten pakosta. Kun parhaissa videopeleissä ollaan tulossa elokuvamaisuutta kohti, menee Prince of Persia: The Sands of Time tyhmänrohkeasti vastavirtaan kohti pelaamisen menneisyyttä.

Tuotanto on läpikotaisen laiska ja kiirehditty. Toisiin otoksiin ei kai ole ollut aikaa, kun näyttelytyön laatu heittelee läpi teoksen. Jake Gyllenhaal englantilaisaksentilla on usein roolistaan huvittuneen näköinen, eikä missään vaiheessa kovin vakuuttava toimintasankari. Gemma Arterton ei tee ärsyttäväksi kirjoitetusta roolistaan vähemmän ärsyttävää ylinäyttelemällä. Sir Ben Kingsley on puolivaloilla ja Alfred Molina heiluu campin ja myötähäpeän maastossa.

Edes toiminta ei ole mukaansatempaavaa. Kamera heiluu muodikkaasti niin ettei koreografioista saa selvää, omituiset ja toistuvat hidastukset tekevät taisteluista nykiviä ja äänitehosteet ovat liioiteltuja. Visuaaliset tehosteet ovat usein epäselviä ja halvan näköisiä.

Puolihuolimattomat viittaukset Irakin sotaan ovat hyväksi havaitun kaavan mukaisesti täysin merkityksettömiä niin itse elokuvalle kuin aihetta koskevan poliittisen keskustelunkin kannalta.

Kliseiden yliviljely on kehno tapa peittää mielikuvituksen puutetta. Prince of Persia: The Sands of Time saa Muumion näyttämään Kadonneen aarteen metsästäjiltä.

DVD: Walt Disney Studios Home Entertainmentin julkaisun 2.40:1 -laajakuva kohisee ja pikselöityy keskimääräistä enemmän. 5.1 Dolby Digital -ääniraita lyö välillä yli äänitasoissa. Lisämateriaalina 15-minuuttinen tekoprosessikuvaus, joka on pelkkä markkinointipätkä sekä Disney-mainoksia.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202