Premium Rush

Premium Rush (2012)

| Blu-ray
  • 3

Hektinen jännäri tarjoaa komean New York -kaupunkikierroksen polkupyörän selästä käsin.

julkaistu 2013-04-11 / päivitetty 18.04. klo 21:09

KUVA 2

Michael Shannon ja Joseph Gordon-Levitt
Michael Shannon ja Joseph Gordon-Levitt 

KUVA 1

Joseph Gordon-Levitt
Joseph Gordon-Levitt 

Premium Rush

Ohjaus David Koepp
Maa Yhdysvallat
Pituus 91 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

New York on elokuvien taustakankaana tuttuakin tutumpi miljöö. Varsinkin takaa-ajokohtauksien miljöönä urbaani asfalttiviidakko on vertaansa vailla. Vinkuvat renkaat ja savuavat moottorit jäävät kuitenkin taka-alalle ohjaaja-käsikirjoittaja David Koeppin hektisessä jännärissä Premium Rushissa, joka tarjoilee uudenlaisen kaupunkikierroksen New Yorkin halki polkupyörän selästä käsin. Kaksipyöräisten ketteryys ja huumaava vauhti saavat lihakset tuottamaan maitohappoa.

Joseph Gordon-Levitt on Wilee, rakastamallaan työllä elämänsä epäkohdat paikannut pyörälähetti, jonka rutiininomaiselta vaikuttanut kirjekeikka muuttuukin hengenvaaralliseksi taisteluksi aikaa vastaan, kun Wileen kuljettamasta kuoresta kiinnostuu myös peliveloissa piehtaroiva korruptoitunut poliisi Bobby Monday (Michael Shannon). Lisävaikeuksia tuottaa virkaintoisena perässä pyörällä rullaava rivipoliisi, joka haluaa Wileen tilille lukuisista liikennerikkomuksistaan. Kuunteleeko Wilee rautaisen ammattietiikkansa kutsua, vai keskeytyykö tehtävä poliisivoimien ristipaineessa?

Elokuvan hengästyttävän intensiivinen kuvakieli erottaa Koeppin ensimmäisen puhdasverisen toimintaohjauksen muista lajityyppinsä moderneista edustajista, jotka usein rakentavat tähtihetkensä genrekliseiden varaan. Tarinankerronta ei pysähtele savuaviin peltikasoihin, vaan notkeasti liikkuva kamera pysyy alati toiminnan kintereillä. Premium Rushissa mennään silkan lihasvoiman varassa, joten esimerkiksi 2000-luvun vitsaukseksi muodostuneeseen erikoistehosteiden turhanpäiväiseen liikakäyttöön ei sorruta. Kaikkivoipaisen tietokoneen apua hyödynnetään vain elokuvan huippumodernin yleisilmeen tukemiseen.

Toiminnan kekseliäisyydestä huolimatta, tai ehkäpä juuri sen kustannuksella, elokuvan hahmot jäävät suurimmalta osin kaksiulotteisen prototyyppimäisiksi. Gordon-Levittin taipuminen roolin fyysisiin vaatimuksiin on ihailtavaa, mutta roolin sisällöllinen substanssi rajoittuu pakolliseen romanttiseen linkkiin urheilullisen naislähetin kanssa, ja siitä seuraavaan kolmiodraamaan. Usein elokuvan kantavaksi voimaksi muodostuva Michael Shannon sen sijaan tuo puhki kulutettuun dirty cop –hahmoon pelottavaa maanisuutta ja vaaran tuntua.

Blu-ray: Sonyn julkaisussa 1080p teräväpiirtokuva. Kuvasuhteena 2.40:1. Ääniraitana 5.1 DTS-HD Master Audio. Teknisiltä ominaisuuksiltaan levy on nykylaadun mukaista huippuluokkaa. Lisämateriaaleina elokuvan teosta kertova featurette ”The Starting Line” ja elokuvan näyttävästä toiminnasta ja stunteista enemmän kertova ”Behind the Wheels”.

Teksti: © 2013 Kreeta Korhola

Elokuva nähtiin myös osana vuoden 2012 Rakkautta & Anarkiaa -festivaalia.
Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Petteri goes Guy Ritchie.

Petteri Kaniini: Kani karkuteillä Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202