Nimród Antalin otteessaan pitävä toimintatrilleri luovii ansiokkaasti genre-kliseiden puhalluksessa.
Nimród Antal, jonka pääsylippu tähtitehtaaseen oli Unkarissa tehty raflaava Kontroll (2003), on ohjausvastuussa Roberto Rodriguezin nimellä ratsastavassa Predator-päivityksessä. Aiemmista osista itsenäinen toimintatrilleri pitää rystyset valkoisina ja on genre-kiliseidensä sisällä tyylitajuinen kokonaisuus.
Juonentapaisessa kahdeksan soturia ja konnaa ympäri maapalloa pudotetaan taivaalta laskuvarjon turvin keskelle tuntematonta viidakkoa, predatorien metsästysmaille. Kaksi erottuu joukosta, Adrien Brodyn palkkasoturi ja Alice Bragan israelilaisotilas. Salaliittoteoriat saavat jälkimmäisen kunniallisuudesta lisää tukea Israelin ja Hollywoodin kassakaappisopimukselle.
Bragan kovan latinonaissotilaan rooliin on onneksi löydetty vihdoin joku muu kuin Michelle Rodriguez. Unelmaa valkoisen naisen epäruumiillisesta vartalosta ei sentään lähdetä kyseenalaistamaan. Alice Braga onnistuu stereotyyppisessä roolissa, koska ei liioittele uhoaan. Kaikkea mahdollista kierrättävän käsikirjoituksen tyyppihahmot ovat esittäjiensä käsissä muutenkin ilmavia, eikä Avatarista tuttuun myötähäpeään kompastella.
Myös Adrien Brodyn muutos jäyhäksi palkkatappajaksi on vakuuttava. Nousukauden schwarzeneggeriläisen kaikkivoipaisuuden sijaan habitus on kova mutta inhimillinen. Brodyn kautta elokuvan vire on realistisempi, muttei kuolemanvakava. Brodya voi hyvällä syyllä kutsua uuden polven toimintasankariksi, joka osoittaa edeltäjiensä machismon onttouden.
Viittaukset kahden alkuperäisen Predatorin ja Alien-sarjan suuntaan ovat niin huomaamattomia, ettei haudanryöstäjäistunnelmaa tarvitse pelätä. Niillä tuodaan hitunen lisätunnelmaa ja historiallisuutta.
Predatorsin vahvuus on pääosien lisäksi ohjauksellisessa tyylitajussa. Dramaatiikka ei perustu kovilla äänillä säikyttelyyn ja paatokselliseen ääniraitaan. Antalin kädenjälki näkyy etenkin kuvissa. Näyttäviä otoksia ja lavastuksia käytetään tehokeinoina, ei puuttuvan sisällön paikkaukseen. Valaistus on monin paikoin upeaa. John Debneyn säästeliäästi käytetty musiikkiraita eroaa edukseen kevyen modernistisella otteellaan.
Aliensista (1986) huomattavasti muistuttava kamppailu ylivoimaisen metsästäjän kanssa on koostettu hiljaisista hetkistä ja suvannoista, joissa hahmojen välisillä jänniteillä on keskeinen rooli. Peruskertomus ryhmästä, yksilöstä ja selvitymisestä ei tarvitse paljoa, mutta tyhjiössä se ei toimi. Ennen kuin päät alkavat vieriä, on Predatorssissa maltettu rakentaa ryhmäidentiteettejä ja pysyvyyttä hahmoille.
Aivan loppuun käsikirjoittajien (Alex Litvak, Michael Finch) maltti ei riitä. Laurence Fishburnen lyhyt vierailu kankaalla järkensä menettäneenä selviytyjänä on vielä oiva käänne, mutta pian sen jälkeen meno puuroutuu toimintahötöksi. Loppuunkin mahtuu antoisia hetkiä ja huipennus on kontekstissaan pirteä.
Teksti: © 2010 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA