Powder Blue

Powder Blue (2008)

| DVD
  • 1

Juonipolut risteilevät taas LA:han sijoittuvassa alakuloisessa draamassa, joka jäi Patrick Swayzen joutsenlauluksi.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-12-04 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Patrick Swayze
Patrick Swayze 

KUVA 3

Ray Liotta
Ray Liotta 

KUVA 2

Jessica Biel
Jessica Biel 

KUVA 1

Forest Whitaker
Forest Whitaker 

Powder Blue

Ohjaus Timothy Linh Bui
Näyttelijät Jessica Biel, Forest Whitaker, Ray Liotta, Eddie Redmayne, Lisa Kudrow, Kris Kristofferson, Patrick Swayze
Maa Yhdysvallat
Pituus 102 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Blue Snow Productions, Eleven Eleven Films, Grosvenor Park Media, Grosvenor Park Productions ja Spirit Dance Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Powder Blue

Timothy Linh Buin ohjaama Powder Blue on tarina keskenään risteävistä ihmiskohtaloista. Näyttämö on Los Angeles, kahdeksan miljoonan ihmisen kuhiseva metropoli, jossa luokkaerot ovat suuret ja kaupungin nurja puoli maineensa veroinen. Sattuma sitoo neljän henkilön elämät yhteen ja tarinoiden risteyskohta muuttaa kunkin käsityksiä itsestään ja ihmisistä ympärillään. Lopun liki taivaallinen interventio tarjoaa kuitenkin osalle hahmoista uuden alun.

Kuulostaako tutulta? Ei ihme. Ohjaaja Buin käsikirjoitus plagioi surutta menneiden vuosien vastaavia ensemble-draamoja, ja kytköksiä vedellään härskin näkyvästi niin Crashiin kuin Magnoliaankin. Ensimmäisestä on lainattu ainakin miljöö, toisesta tietenkin lopun fantastinen tyylinmuutos. Väriteema on tuttu Sinisestä, vaikka järin mielekkääseen analyysiin ei Powder Blue houkuttele. Toisin kuin Kieslowskin mestarillinen väritrilogia.

Näkyvin osa elokuvan markkinointia on Hollywood-tähti Jessica Bielin rohkea rooli Johnny-nimisenä stripparina. Osa onkin haastava, sillä pornoluolan vetonaulaksi työpulassaan taantunut nainen kannattelee suurta osaa elokuvasta. Biel selviytyy urakastaan kunnialla, vaikka järin monipuoliseen suoritukseen ei kykenekään.

Toisen, valitettavan myyntivaltin elokuva sai syyskuussa, kun syövän kanssa pitkään taistellut Patrick Swayze menehtyi. Nyt miehen pärstä ja nimi ovat isolla DVD:n kannessa, vaikka tosiasiassa Swayze esiintyy häviävän pienessä roolissa strippiluolan niljakkaana pomona. Powder Blue jää välimerkinnäksi miehen 30-vuotisella uralla.

Tarinat pyörivät jo mainitun strippibaarin ympärillä. Ray Liotta on vankilasta vapautunut ex-konna, joka tuttavansa (Kris Kristofferson) kautta löytää tyttärensä Johnnyn (Biel), jota ei ole koskaan tavannut. Johnny yrittää maksaa kuolevan poikansa sairaalakuluja ja tutustuu sattumalta yksinäiseen hautausurakoitsijaan (Eddie Redmayne). Toisaalla vaimonsa menettänyt entinen pappi (Forest Whitaker) yrittää tappaa itseään, mutta sotkeutuukin operaatiota varten säästävän transvestiitin (Alejandro Romero) elämään. Itsetuhon keskellä valonpilkahduksen tarjoaa kahvilan yksinäinen tarjoilija (Lisa Kudrow).

Kokonaisuus on vaikeasti hahmotettava ja raskas, eikä sotkuinen kameratyö helpota katsojan urakkaa. Pimeiden syrjäkujien ja räkäisten neonklubien ahtaus välittyy katsojalle mutta tyylivalinta tuntuu teennäiseltä. Asetelma on aina mustavalkoinen, vaihtoehtoina täydellinen epätoivo tai kaiken anteeksiantava hengellinen kokemus. Klisegeneraattorilla tuotettu puiseva dialogi on omiaan korostamaan kokonaisuuden keinotekoisuutta.

Powder Blue ei tuo kuluneeseen juonikudelmaan mitään tuoretta, eikä sen yksipuolisista hahmoista löydy purtavaa. Surun leimaamat tarinat risteytyvät, mutta hämärän peittoon jää, mitä ohjaaja tahtoo työllään sanoa. Onko kyse sattumasta tai kohtalosta? DVD:n takakansi mainitsee molemmat, jolloin voitanee miettiä, osaako edes ohjaaja erottaa näitä toisistaan.

DVD: Paramountin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1-laajakuva, ja ääniraitana toimii DD 5.1. Kuva on väreiltään paikoin hailakka, tosin kyse lienee enemmän tyylikeinosta. Ääniraidasta puuttuu dynamiikka.

Lisämateriaalina on ihan mielenkiintoinen making of -dokumentti, joka kertaa elokuvan tekoprosessia. Äänessä ovat kaikki näyttelijät sekä muut elokuvan tekoon osallistuneet. Lisäksi DVD:ltä löytyy läjä trailereita.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202